En directe

Fabricació Pròpia

SOCIETAT

Científics experts en nàutica critiquen les mesures de seguretat i la falta d'homologació del submarí desaparegut a l'Atlàntic

En una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel', diversos professionals veuen "crític" el rescat del submarí que visitava les restes Titanic, però apel·len a l'esperança

22 juny 2023

Redacció

Comparteix

Pere Puig, cap del departament de geociències marines de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona, s'ha mostrat sorprès que el submarí només es pugui tancar des de fora i la tripulació no tingui l'oportunitat d'obrir la nau des de dins. En una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel', Puig ha explicat que les condicions dels submarins amb els quals ell ha fet expedicions no té res a veure amb les del Titan.

Submarí turístic del Titanic

"En els dos submarins on he pujat pots tancar des de dins, hi ha una maneta i tanques una cúpula que sella perfectament. La mateixa pressió de l'aigua fa que la semiesfera pressioni contra l'estructura del submarí i segelli perfectament", ha manifestat Puig.

"En els dos submarins on he pujat pots tancar des de dins"

Pere Puig

Agustí Martín, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona i capità de la marina mercant, ha remarcat que l'empresa del submarí desaparegut "fa l'efecte que anaven bastant per lliure i amb els seus departaments d'investigació I+D han desenvolupat l'embarcació. El fan servir i el porten en un vaixell amb bandera de països de conveniència no habituals, en aigües internacionals amb gent d'un gran poder adquisitiu".

Sobre el risc d'accident diu que "no acostuma a passar, però aquest cop ha acabat passant", ha sentenciat Martín.

Puig també s'ha mostrat sorprès perquè aquesta embarcació no tingués l'homologació pertinent ni protocol de rescat. "Quan vaig baixar jo amb el submarí el pilot em va dir, baixarem tants metres, si passa res hi haurà un protocol de rescat amb robots que baixen remotament i posen en marxa un rescat amb temps de treure't".

"La part crícia és la fondària a la qual estan, 3.800 metres"

Els dos experts coincideixen que el rescat serà complicat perquè diu que "la part crítica és la fondària a la qual estan, 3.800 metres", però assenyalen la importància que igualment no es deixi de buscar-los. Puig també ha recordat un cas d'èxit d'un submarí desaparegut que van rescatar els tripulants amb vida després d'excedir 12 hores del límit d'oxigen.

Entrevistes a Agustí Martín, degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona, i Pere Puig, cap de geociències marines de l'Institut de Ciències del Mar

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció