En directe

Trotamundos

MEDI AMBIENT

POLÍTICA

Com t'afectaran les restriccions d'aigua per la sequera?

Resolem els dubtes sobre les restriccions per la sequera, ara que Barcelona i Girona entraran en fase d'emergència

1 febrer 2024

Redacció

Comparteix

Com t'afectaran les restriccions d'aigua per la sequera? Avui dijous es decretarà l'emergència per sequera per a 6 milions de persones a Catalunya. És a dir, es decreten les restriccions més greus. El govern ha convocat extraordinàriament la Comissió Interdepartamental de Sequera per declarar l'emergència al sistema Ter-Llobregat, que ara està al 16,34% i que es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric. Les noves restriccions afectaran 202 municipis, entre els quals hi ha Barcelona i l'àrea metropolitana i Girona.

A Ràdio Estel resolem els dubtes!

Reducció del consum d'aigua

La primera mesura és la més contundent. Es rebaixa el límit d'aigua al dia que pot consumir cada persona. En la primera fase, és de 200 litres. En la segona fase d'emergència, seran 180 i en la tercera, 160. Això només afecta el consum d'aigua a casa. També s'està estudiant la possibilitat de reduir la pressió de la xarxa, però encara no s'ha confirmat.

On es notaran més les restriccions?

Els més afectats seran aquells que fan algun esport. El decret de sequera prohibeix omplir del tot o parcialment les piscines on no es practiquin esports federats o no estiguin inscrites al cens d'instal·lacions esportives de la Generalitat. Això vol dir que hauran de tancar les piscines d'hotels i càmpings. La Generalitat negociarà amb els ajuntaments què passa amb les piscines municipals, que a l'estiu fan de refugi climàtic.

Tancaran les dutxes dels gimnasos?

Això anirà per fases. Quan s'entri a la primera fase d'emergència, només hauran de tancar les dutxes de les piscines descobertes. Als gimnasos que tinguin piscina i als clubs esportius que reguen camps de futbol, hauran de compensar l'aigua que gasten, però no cal que tanquin les dutxes obligatòriament fins a la segona fase.

I a la platja, em podré treure la sal?

No, el decret obliga a tancar totes les dutxes de platja i tots els rentapeus. L'estiu passat, molts municipis de costa van tancar algunes dutxes per iniciativa pròpia, ara es tancaran totes per obligació. La norma també prohibeix instal·lar pistes de gel o fer festes de l'espuma o jocs d'aigua.

¿Qué passa amb els parcs i jardins públics?

La Generalitat ha canviat la norma i permetrà el reg de zones verdes públiques, però amb aigua freàtica o regenerada. S'ha de fer gastant la mínima aigua possible i durant les hores de menys calor per estalviar tanta aigua com sigui possible. L'objectiu és garantir la supervivència d'aquests espais perquè a l'estiu facin de refugi climàtic.

També es permetrà omplir basses

Sempre que sigui per garantir la supervivència d'espècies protegides i s'haurà de fer amb aigua freàtica o regenerada. La fase d'emergència també obliga a reduir el cabal dels rius, cosa que ha provocat queixes d'entitats ecologistes.

Quines prohibicions es mantenen?

Des que vam entrar en estat d'alerta, el semàfor groc, està totalment prohibit omplir piscines particulars. Tampoc es poden rentar els cotxes amb mànega a casa. A aquestes restriccions cal afegir que no es poden regar patis i jardins privats. Ni rec de supervivència, ni fer-ho encara que es tingui un pou privat d'aigua no potable.

ESCOLTA COM T'AFECTARAN LES RESTRICCIONS PER LA SEQUERA EN FASE D'EMERGÈNCIA

Com t'afectaran les restriccions per la sequera?

0:00 / 0:00

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel surt al carrer per celebrar els 30 anys

30 anys de Ràdio Estel

L'emissora celebra les tres dècades amb una programació especial per al dilluns 28 d'octubre

25 octubre 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Guillem López Casasnovas: "No és una comissió d'experts, sinó gent propera al PSC"

sistema de finançament singular

El catedràtic d’Hisenda Pública de la Universitat Pompeu Fabra creu que els experts de fora de Catalunya són un símptoma “que el govern ha de convèncer els socialistes d’arreu de l’estat”

22 octubre 2024

Redacció

SOCIETAT

Beatriz Fernández: "El sensellarisme és una vulneració al dret a l’habitatge"

vulneració del dret a l'habitatge

La directora d’Arrels Fundació lamenta que l’Ajuntament de Barcelona elimini la figura de padró social: “No hi estem d’acord, és necessària”

21 octubre 2024

Redacció