En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Construir ponts és difícil, però són imprescindibles"

Manuel Milián Mestre, exdiputat al Parlament i analista polític, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dilluns,…

11 novembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Manuel Milián Mestre, exdiputat al Parlament i analista polític, i Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', els resultats de les eleccions generals d'aquest 10-N, que dibuixen un escenari semblant al del 28 d’abril i amb menys possibilitats per a Pedro Sánchez i el PSOE (que ha guanyat amb 120 escons al Congrés) de cara a trobar aliances en la investidura i formar govern. S’ha confirmat la pujada del PP (88 diputats)  i, sobretot, de Vox (52). Ciutadans s'ha enfonsat (només 10) i, a Catalunya, Esquerra ha estat el partit més votat (13). Torrens ha destacat que "els votants han triat majoritàriament l'opció més moderada en funció de la seva ideologia, amb el PSOE entre l'esquerra, el PP entre la dreta i Esquerra entre l'independentisme". El politòleg ha atribuït la patacada de Ciutadans a "votants radicalitzats que s'han passat a Vox, l'opció més extremista". Per la seva banda, Milián Mestre ha destacat que "l'escenari s'ha mogut molt a partir d'una incomprensió generalitzada de les causes que han portat a unes segones eleccions, una bestiesa de Pedro Sánchez, que es pensava que podien donar pas a un predomini de la seva força política".

En un altre moment, l'historiador ha explicat que "la gent està espantada i busca moderació, però també de vegades veu una amenaça més forta davant la qual busca un refugi en el radicalisme perquè protegeixi com un escut". Milián ha comentat igualment, entre crítiques generals per la "poca capacitat d'entendre Catalunya", que "el problema és polític, de gran envergadura i de molt difícil encaix". D'altra banda, ha criticat la gestió de Sánchez "per l'exhumació de Franco, que ha provocat una davallada del PSOE i un desplaçament de vot cap als radicals de Vox, després de 6 hores de televisió en directe, un espectacle que no li ha sortit a l'actual govern socialista com esperava". Xavier Torrens, referint-se a la qüestió de Catalunya, ha dit que "hi ha un problema polític que no s'ha de trigar més a intentar resoldre de manera que no sigui òptim per a ningú". En aquesta línia, ha afegit que, "quan hi ha problemes gruixuts, cal buscar una solució satisfactòria que, tot i no deixar plenament ningú, permetria encaixar aspectes d'un cantó i l'altre". Torrens ha apuntat que "ara han de passar també unes eleccions catalanes per començar a restablir llaços". I ha conclòs que "tot això no hauria d'haver passat, amb tres eleccions, però els polítics que tenim ho han propiciat, perquè els espanyols ho deixen tot en mans dels jutges i els catalans, en mans dels Mossos d'Esquadra".
Milián Mestre ha assegurat que "la formació de govern és una condició indispensable perquè pugui haver-hi algun diàleg a Catalunya". D'altra banda, ha revelat que "a Madrid es busca un home neutre, anomenat blanc, que arbitri una solució per donar governabilitat al país, i alguns estan donant el nom de Felipe González". Finalment ha dit que "els ponts són imprescindibles, i trencar-los és fàcil, mentre que construir-los és difícil". Ha assegurat que "Pedro Sánchez no té cultura de ponts, ni cap a l'esquerra ni cap a la dreta, cosa que provoca una greu dificultat per construir una alternativa al poder, ja que creu que només pot governar ell i, si no, ningú". Ha conclòs que aquí, davant la hipòtesi d'unes terceres eleccions, "el mal menor pot funcionar i potser acaba portant un cert govern d'entesa entre els dos grans partits, perquè és l'única fórmula per estabilitzar la situació".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 11 de novembre.

Més enllà dels difícils equilibris i del resultat, ara arriba l’hora de la veritat per desbloquejar la situació. Sánchez, candidat de la força més votada al conjunt de l’Estat, té la difícil missió de buscar un pacte que eviti les que serien unes terceres eleccions en menys d’un any. Amb Podem i Més País, es queda en 158 diputats, a 18 de la majoria absoluta, i només tindria coll avall la formació de govern si arriba a algun acodr amb els populars de Pablo Casado. El conflicte polític de Catalunya, l’emergència climàtica, les polítiques socials, una nova legislació laboral i les mesures per evitar l’impacte de la nova recessió econòmica són alguns dels temes més urgents.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció