En directe

Fórmula Estel

MEDICINA

El consum real de medicaments contra l'ansietat i l'insomni s'allarga fins a sis anys quan es prescriuen per només un i dos mesos

La doctora Júlia Casas, de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, insisteix que "el tractament ha de ser temporal" pels efectes adversos a llarg termini

8 maig 2023

Redacció

Comparteix

El consum de benzodiazepines s'allarga sis anys de mitjana quan la prescripció per ansietat i insomni és entre un i dos mesos. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi realitzat per la Unitat Docent d'Atenció Familiar i Comunitària de Barcelona i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

Un pot amb pastilles sobre la taula

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la doctora Júlia Casas, metgessa de família i una de les autores d'aquest estudi, ha insistit que "les benzodiazepines han de ser un tractament temporal, perquè, a llarg termini, tenen efectes adversos".

"Les benzodiazepines han de ser un tractament temporal, perquè, a llarg termini, tenen efectes adversos"

La doctora Casas explica que alguns dels efectes secundaris més comuns són "la disminució de l'agudesa mental i debilitats motores que comporta més caigudes, una addicció pel fet de necessitar aquest tractament per poder funcionar al dia a dia i també s'associa a una pèrdua progressiva de la memòria". 

Casas creu que ens hem de preguntar "per què necessitem aquests fàrmacs" i lamenta que des del sistema sanitari es tendeix a receptar medicaments per dormir abans de preguntar "què és el que no ens deixa dormir". La doctora assenyala el poc temps per consulta i l'escassa xarxa de salut mental com a principals causes que els metges optin per la "solució fàcil" de receptar la medicació abans d'indagar a fons el problema.

Amb tot, la doctora Casas ha reiterat que "si l'ús de les benzodiazepines és puntual es pot utilitzar. El problema és quan ho reiterem durant anys". També ha deixat clar que "la retirada d'aquest fàrmac ha de ser progressiva i amb acompanyament mèdic".

Entrevista a Júlia Casas, metgessa de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària

0:00 / 0:00

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció