En directe

El Matí a Ràdio Estel

MEDICINA

El consum real de medicaments contra l'ansietat i l'insomni s'allarga fins a sis anys quan es prescriuen per només un i dos mesos

La doctora Júlia Casas, de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, insisteix que "el tractament ha de ser temporal" pels efectes adversos a llarg termini

8 maig 2023

Redacció

Comparteix

El consum de benzodiazepines s'allarga sis anys de mitjana quan la prescripció per ansietat i insomni és entre un i dos mesos. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi realitzat per la Unitat Docent d'Atenció Familiar i Comunitària de Barcelona i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

Un pot amb pastilles sobre la taula

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la doctora Júlia Casas, metgessa de família i una de les autores d'aquest estudi, ha insistit que "les benzodiazepines han de ser un tractament temporal, perquè, a llarg termini, tenen efectes adversos".

"Les benzodiazepines han de ser un tractament temporal, perquè, a llarg termini, tenen efectes adversos"

La doctora Casas explica que alguns dels efectes secundaris més comuns són "la disminució de l'agudesa mental i debilitats motores que comporta més caigudes, una addicció pel fet de necessitar aquest tractament per poder funcionar al dia a dia i també s'associa a una pèrdua progressiva de la memòria". 

Casas creu que ens hem de preguntar "per què necessitem aquests fàrmacs" i lamenta que des del sistema sanitari es tendeix a receptar medicaments per dormir abans de preguntar "què és el que no ens deixa dormir". La doctora assenyala el poc temps per consulta i l'escassa xarxa de salut mental com a principals causes que els metges optin per la "solució fàcil" de receptar la medicació abans d'indagar a fons el problema.

Amb tot, la doctora Casas ha reiterat que "si l'ús de les benzodiazepines és puntual es pot utilitzar. El problema és quan ho reiterem durant anys". També ha deixat clar que "la retirada d'aquest fàrmac ha de ser progressiva i amb acompanyament mèdic".

Entrevista a Júlia Casas, metgessa de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària

0:00 / 0:00

Més actualitat

SOCIETAT

Els experts alerten de la dificultat de restringir l’accés als mòbils fins als setze anys  

restriccions dels mòbils a nens i adolescents

El president de SOS Bullying, el psicòleg Ferran Barri, i el vicedegà de Ciberseguretat del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtic de Catalunya, Xavier Rubiralta, veuen complicat que un reial decret solucioni el problema

4 desembre 2024

Redacció

JUSTÍCIA

SOCIETAT

Joan Jubany: "Amb el Santi, hi ha 0 discrepàncies que vol dir 100% de coincidència"

El germà d'Helena Jubany reclama sinceritat a tots aquells que encara no han explicat tota la veritat

2 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Alfred Bosch: “La resta de candidatures ens estan festejant, però encara no hem sortit a la pista de ball” 

Foc Nou

El candidat de Foc Nou a la secretaria general s’ha mostrat molt crític amb Elisenda Alamany: “Si sortís escollida, hi hauria un conflicte d’interessos molt gros”

2 desembre 2024

Redacció