En directe

El Matí a Ràdio Estel

MEDICINA

El consum real de medicaments contra l'ansietat i l'insomni s'allarga fins a sis anys quan es prescriuen per només un i dos mesos

La doctora Júlia Casas, de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, insisteix que "el tractament ha de ser temporal" pels efectes adversos a llarg termini

8 maig 2023

Redacció

Comparteix

El consum de benzodiazepines s'allarga sis anys de mitjana quan la prescripció per ansietat i insomni és entre un i dos mesos. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi realitzat per la Unitat Docent d'Atenció Familiar i Comunitària de Barcelona i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

Un pot amb pastilles sobre la taula

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la doctora Júlia Casas, metgessa de família i una de les autores d'aquest estudi, ha insistit que "les benzodiazepines han de ser un tractament temporal, perquè, a llarg termini, tenen efectes adversos".

"Les benzodiazepines han de ser un tractament temporal, perquè, a llarg termini, tenen efectes adversos"

La doctora Casas explica que alguns dels efectes secundaris més comuns són "la disminució de l'agudesa mental i debilitats motores que comporta més caigudes, una addicció pel fet de necessitar aquest tractament per poder funcionar al dia a dia i també s'associa a una pèrdua progressiva de la memòria". 

Casas creu que ens hem de preguntar "per què necessitem aquests fàrmacs" i lamenta que des del sistema sanitari es tendeix a receptar medicaments per dormir abans de preguntar "què és el que no ens deixa dormir". La doctora assenyala el poc temps per consulta i l'escassa xarxa de salut mental com a principals causes que els metges optin per la "solució fàcil" de receptar la medicació abans d'indagar a fons el problema.

Amb tot, la doctora Casas ha reiterat que "si l'ús de les benzodiazepines és puntual es pot utilitzar. El problema és quan ho reiterem durant anys". També ha deixat clar que "la retirada d'aquest fàrmac ha de ser progressiva i amb acompanyament mèdic".

Entrevista a Júlia Casas, metgessa de família de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària

0:00 / 0:00

Més actualitat

Les vacances escolars són un risc per als infants que no tenen hàbit de lectura a casa

Alumnes d'Artés amb el llibre 'La revolta dels burots'

Ho diu Marta López, directora del programa de lectura Lecxit, de la Fundació Bofill, qui assegura que "usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa"

6 juny 2023

Redacció

"No crec que cap canvi de govern aturi o no posi en marxa la llei de l’oblit oncològic"

Mostra mèdica

L'Associació contra el Càncer a Barcelona remarca que moltes empreses no adeqüen la reincorporació progressiva a la feina de una persona que ha superat un càncer

5 juny 2023

Redacció

Santi Rodríguez: "El PSC, a part de tenir la presidència del Parlament, hauria de tenir alguna cosa més"

El secretari general del Partit Popular de Catalunya diu que totes aquelles persones de Ciutadans que deixin el partit i vulguin sumar-se al projecte del PP “tenen la porta oberta”

2 juny 2023

Redacció