En directe

L'Evangeli del dia

FÓRMULA ESTEL

Cooperació internacional per coherència i corresponsabilitat, reclama Lafede.cat

La plataforma Pobresa Zero reclama a les institucions 12 fronts per fer de Catalunya un país més just, on totes les persones tinguem les mateixes…

10 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
La plataforma Pobresa Zero reclama a les institucions 12 fronts per fer de Catalunya un país més just, on totes les persones tinguem les mateixes oportunitats per a una vida digna i plena, i que alhora contribueixi a fer-ho possible també arreu del món. Hem anat fent seguiment d’aquests 12 fronts i hem parlat aquest dilluns de cooperació internacional
El compromís dels països enriquits de destinar el 0,7% del PIB al desenvolupament dels més empobrits ha estat un emblema d’aquesta cooperació i ens hem preguntat: On queda el 0,7 per cent pel desenvolupament? Hem conversat amb Pepa Martínez, directora de la Fede.cat, Organitzacions per la Justícia Global, una entitat que forma part de la Plataforma Pobresa Zero: “Queda molt lluny. A nivell mundial queda en quasi un 0,3. Els països que ens vam comprometre amb Nacions Unides a donar el 0,7 del PIB per ajudar al desenvolupament mundial no hem fet els deures”
El Consell d’Esglésies va demanar el 1958 que l’1% de la renda nacional dels països desenvolupats es destinés a ajudar als països en desenvolupament. Després de molta lluita, l’any 1972 Nacions Unides van signar la resolució amb el compromís que fos el 0,7 del Producte Nacional Brut, però aquest compromís no s’ha arribat a complir mai
La directora de la Fede.cat, Pepa Martínez, reconeix que un 0,7% del PIB avui dia és insuficient per a acabar amb la pobresa: “Els economistes ja parlen de que el 0,7% era simbòlic, que avui dia no ho aconseguiríem, i parlen de xifres més elevades. Hem de pensar que el PIB mundial és de més o menys 73 bilions de dòlars. Si fos el 0,7%, estaríem parlant de 514.000 milions de dòlars que anirien a ajuda mundial al desenvolupament”
A Espanya l’any 2008 es va arribar al 0,4%, però les retallades han afectat clarament aquest punt i enguany s'ha destinat un 0,13% en ajuda al desenvolupament. Per contra, “Espanya està invertint en els pressuposts públics 17.000 milions d’euros en despesa militar. Són 17 cops més del què fem en ajuda al desenvolupament”, ha assenyalat la directora de la Fede.cat.
En una entrevista a la primera hora de la Fórmula Estel, Pepa Martínez ha argumentat perquè, amb tantes necessitats al nostre país, s’ha de destinar més diners a cooperació internacional: “Nosaltres tenim una responsabilitat global, vivim en un món que està interconnectat. Molt sovint les empreses del nostre país malaraudament se’n van a països on no compleixen les lleis laborals. I tot això produeix riquesa interna. No podem dir que no som responsables del què passa a fora. Davant la situació de milers d’éssers humans que lluiten per sobreviure en aquest món, nosaltres siguem indiferents,  i diguem no, no farem res per estar millor dels què s’estan morint”.
Escolta l’entrevista (minut 33)

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció