En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

Cooperació internacional per coherència i corresponsabilitat, reclama Lafede.cat

La plataforma Pobresa Zero reclama a les institucions 12 fronts per fer de Catalunya un país més just, on totes les persones tinguem les mateixes…

10 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
La plataforma Pobresa Zero reclama a les institucions 12 fronts per fer de Catalunya un país més just, on totes les persones tinguem les mateixes oportunitats per a una vida digna i plena, i que alhora contribueixi a fer-ho possible també arreu del món. Hem anat fent seguiment d’aquests 12 fronts i hem parlat aquest dilluns de cooperació internacional
El compromís dels països enriquits de destinar el 0,7% del PIB al desenvolupament dels més empobrits ha estat un emblema d’aquesta cooperació i ens hem preguntat: On queda el 0,7 per cent pel desenvolupament? Hem conversat amb Pepa Martínez, directora de la Fede.cat, Organitzacions per la Justícia Global, una entitat que forma part de la Plataforma Pobresa Zero: “Queda molt lluny. A nivell mundial queda en quasi un 0,3. Els països que ens vam comprometre amb Nacions Unides a donar el 0,7 del PIB per ajudar al desenvolupament mundial no hem fet els deures”
El Consell d’Esglésies va demanar el 1958 que l’1% de la renda nacional dels països desenvolupats es destinés a ajudar als països en desenvolupament. Després de molta lluita, l’any 1972 Nacions Unides van signar la resolució amb el compromís que fos el 0,7 del Producte Nacional Brut, però aquest compromís no s’ha arribat a complir mai
La directora de la Fede.cat, Pepa Martínez, reconeix que un 0,7% del PIB avui dia és insuficient per a acabar amb la pobresa: “Els economistes ja parlen de que el 0,7% era simbòlic, que avui dia no ho aconseguiríem, i parlen de xifres més elevades. Hem de pensar que el PIB mundial és de més o menys 73 bilions de dòlars. Si fos el 0,7%, estaríem parlant de 514.000 milions de dòlars que anirien a ajuda mundial al desenvolupament”
A Espanya l’any 2008 es va arribar al 0,4%, però les retallades han afectat clarament aquest punt i enguany s'ha destinat un 0,13% en ajuda al desenvolupament. Per contra, “Espanya està invertint en els pressuposts públics 17.000 milions d’euros en despesa militar. Són 17 cops més del què fem en ajuda al desenvolupament”, ha assenyalat la directora de la Fede.cat.
En una entrevista a la primera hora de la Fórmula Estel, Pepa Martínez ha argumentat perquè, amb tantes necessitats al nostre país, s’ha de destinar més diners a cooperació internacional: “Nosaltres tenim una responsabilitat global, vivim en un món que està interconnectat. Molt sovint les empreses del nostre país malaraudament se’n van a països on no compleixen les lleis laborals. I tot això produeix riquesa interna. No podem dir que no som responsables del què passa a fora. Davant la situació de milers d’éssers humans que lluiten per sobreviure en aquest món, nosaltres siguem indiferents,  i diguem no, no farem res per estar millor dels què s’estan morint”.
Escolta l’entrevista (minut 33)

Més actualitat

El nou model de residències encarirà a Catalunya el preu de les places uns 250 euros mensuals

L'escena d'una residència de gent gran a Catalunya

Segons Cinta Pascual, presidenta de les patronals de residències ACRA i CEAPs, "no hi ha prou espais per garantir que les unitats de convivència siguin de 15 persones"

1 juliol 2022

Redacció

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció