En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Crida del Papa a "donar al qui pateix el bàlsam de la proximitat"

S'ha fet públic aquest dimarts el missatge del Papa per a la 29a Jornada Mundial del Malalt, que se celebrarà el proper 11 de febrer,…

12 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
S'ha fet públic aquest dimarts el missatge del Papa per a la 29a Jornada Mundial del Malalt, que se celebrarà el proper 11 de febrer, coincidint amb la festa de la Mare de Déu de Lourdes. Francesc fa una crida general a "donar al qui pateix el bàlsam de la proximitat". L'escrit recorda la importància de donar suport als afectats per la malaltia del Covid, respectant seva dignitat com a fills de Déu i evitant caure en el "mal de la hipocresia". El pontífex també dedica un pensament especial "als qui viuen arreu del món els efectes de la pandèmia del coronavirus", particularment "als més pobres i marginats". El lema de la commemoració és aquest any "De mestre, només en teniu un, i tots vosaltres sou germans" (Mt 23,8), una frase de l'evangeli de Mateu que "presenta la relació de confiança com el fonament de la cura del malalt", dins tot un fragment en què Jesús critica la hipocresia dels qui diuen però no fan (Mt 23,1-12).
En aquest escrit per a la Jornada del Malalt, el Sant Pare afirma que "és un moment propici per brindar una atenció especial a les persones malaltes i als qui les cuiden, ja sigui en els llocs destinats a la seva assistència com en el si de les famílies i les comunitats". En aquesta línia, avisa que "ningú no és immune al mal de la hipocresia", una perversió que qualifica de "mal molt greu, ja que ens impedeix viure la fraternitat universal a la qual estem cridats com a fills de Déu". Igualment puntualitza que, davant la condició de necessitat d'un germà o una germana, Jesús ens mostra un model de comportament totalment oposat a la hipocresia. "Proposa aturar-se, escoltar, establir una relació directa i personal amb l'altre, sentir empatia i commoció per ell o ella, deixar-se introduir en el seu sofriment fins a arribar a fer-se càrrec d'ell mitjançant el servei", assegura.
D'altra banda, el Papa remarca que l'experiència de la malaltia "fa que sentim la nostra pròpia vulnerabilitat" i, alhora, la necessitat innata de l'altre. Recorda que, amb aquesta experiència, "la nostra condició de criatures es fa encara més nítida, mentre experimentem de manera evident la nostra dependència de Déu". El bisbe de Roma diu que, "en aquesta època marcada per la pandèmia, la malaltia sempre té un rostre, fins i tot més d'un". En altres fragments del missatge, assegura que la pandèmia genera crisi i també generositat. Un altre dels aspectes en què Francesc aprofundeix és la importància que hi hagi una bona teràpia per al pacient malalt. Afirma que és decisiu l'aspecte relacional, "mitjançant el qual es pot adoptar un enfocament holístic cap a la persona malalta". El pontífex subratlla finalment que el manament de l'amor, que Jesús va deixar als seus deixebles, també troba una realització concreta en la relació amb els malalts. Conclou concretament que "una societat és més humana com més sap cuidar els seus membres fràgils, que pateixen, i sap fer-ho amb eficiència animada per l'amor fratern".

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció