Francesc ha presentat aquest divendres la veritat com el gran embolcall que uneix, en una mateixa coherència de vida, "la justícia i la misericòrdia", més enllà de "la lògica casuística que prioritzaven els doctors de la llei". Concretament ha assegurat que, "en el camí del cristià, la veritat no es negocia, però cal ser justos en la misericòrdia com ens ha ensenyat Jesús". En l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, el Papa ha alertat davant "la hipocresia i l’engany d’una fe reduïda a una lògica casuística". A partir de la pregunta dels doctors de la llei sobre la licitud de repudiar l’esposa, el pontífex ha recordat que "Jesús no entra en la dialèctica de poder o no poder fer una determinada cosa, ja que explica les coses tal i com han estat creades, fidel a la veritat".
Davant aquests dilemes, el Sant Pare ha recordat precisament que “la casuística és un pensament hipòcrita”, i ha conclòs que "el pensament del cristià respon amb la veritat acompanyada per la misericòrdia". En aquesta línia, ha afegit que, “quan la temptació ens toca el cor, aquest camí de sortir de la casuística cap a la veritat i la misericòrdia no és fàcil, perquè necessita la gràcia del Déu que ens ajuda a anar endavant”. Finalment, ha assegurat que, “en Déu, misericòrdia és justícia i justícia és misericòrdia, cosa que ens farà feliços, a nosaltres i a tothom”.
Aquesta reflexió arribava després de l'important ressò el que han tingut les paraules que el Papa havia pronunciat dijous al matí, també en l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta. Francesc assegurava que, si un cristià té una doble vida, “es millor que sigui ateu”. Pel seu interès, i tenint en compte algunes interpretacions que s’han donat en diversos mitjans de comunicació, reproduïm la frase:
"Es fa un gran mal amb l’escàndol! Però què és l'escàndol? L'escàndol és a dir una cosa i fer una altra; és la doble vida, doble en tot: Jo sóc molt catòlic, jo vaig sempre a Missa, pertanyo a aquesta associació o a aquella altra, però la meva vida no és cristiana, no pago amb justícia als meus treballadors, exploto la gent, sóc brut en els negocis, blanquejo diners... Doble vida. I molts catòlics són així, i s'escandalitzen. Quantes vegades hem sentit tots nosaltres, al barri i en altres llocs aquella frase que diu: 'però per ser catòlic com aquell, és millor ser ateu'. Aquest és l'escàndol. Et destrueix. Et fa caure. I això passa cada dia. Només cal veure el telenotícies o llegir els diaris. En els diaris hi ha molts escàndols, i també hi ha la gran publicitat dels escàndols. I amb els escàndols, es destrueix".
Els bisbes de Xile, contents amb la visita Ad Limina
D'altra banda, els bisbes de Xile han fet un balanç molt positiu de la visita Ad Limina realitzada aquests dies al Vaticà. El bisbe de la diòcesi de Temuco, Héctor Vargas Bastidas, ha destacat el fet que el Papa hagi replantejat alguns dels mètodes de les reunions a l’episcopat. "La forma d'organitzar la visita Ad Limina ens ha permès compartir moltes coses amb el Papa, sentir la seva proximitat i veure'ns confirmats en la fe, amb reunions com la de tres hores dilluns passat amb el mateix Sant Pare", ha explicat.
El bisbe Héctor Vargas ha destacat, en la mateixa línia, la bona sintonia de l’episcopat xilè amb el pontífex, que "ha donat als bisbes una immensa confiança per poder dir-li allò que pensen sobre determinades coses". En un altre moment, Héctor Vargas ha comentat que el Sant Pare es mostra com un pastor proper als problemes de la gent, cosa que l’Església de Xile ha pogut notar especialment aquests dies. El prelat ha destacat que "Francesc coneix molt bé Xile i està molt preocupat pels problemes del país, especialment els desastres naturals que han provat molt els seus ciutadans".
L'Episcopat espanyol condemna la violència contra les dones
Finalment destaquem que José María Gil Tamayo ha expressat aquest mateix divendres, en nom de la Conferència Episcopal Espanyola, la condemna rotunda dels bisbes a la violència masclista que els últims dies ha provocat la mort d’un nadó i 7 dones a mans de les seves parelles, i ha deixat 6 nens orfes. L’Episcopat demana "educació i rigor policial", alhora que ha expressat la seva solidaritat amb els familiars. El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola ha fet aquesta reflexió en presentar els treballs de la Comissió Permanent, reunida aquests dies a Madrid.
Les sessions han estat dedicades sobretot al tema de l’assignatura de Religió, concretament al procés que s’iniciarà per assolir un pacte en la Llei Educativa, en el qual el ministre Iñigo Méndez de Vigo vol que sigui present l’Església catòlica, titular de col•legis on estudien un milió i mig d’alumnes. L’Episcopat, per la seva banda, ha convocat una mesa en què vol unificar criteris amb els representants de les institucions implicades. Amb esperit constructiu, els bisbes volen defensar amb fermesa les nombroses sentències que avalen la presència del fet religiós en l’educació i els drets de pares i professors.
D’altra banda, els membres de la Permanent de la Conferència Episcopal han parlat del simposi que es farà a Barcelona del 28 al 31 de març, amb el lema “Acompanyar els joves a respondre lliurement a la crida de Crist”. José María Gil Tamayo ha recordat que l’Església no considera lícita la maternitat subrogada, perquè “és una explotació de la mare que, com el fill, no pot tenir preu”. Finalment, el portaveu dels bisbes espanyols ha agraït la tasca del fins ara president de Càritas espanyola, Rafael del Río, i el de la Biblioteca d’Autors Cristians (BAC), Carlos Granado, ara que tots dos han deixat els respectius càrrecs.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 24 de febrer.