En directe

Completes

SOCIETAT

"D'aquests testimonis del judici, s'esperava més"

Lluís Batlló, advocat penalista, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Oriol Domingo, periodista, han analitzat aquest dimecres, des del…

27 febrer 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Lluís Batlló, advocat penalista, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Oriol Domingo, periodista, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el judici per l’1 d’octubre, que avança ara amb les primeres declaracions de testimonis. Teresa Carreras ha destacat que "d'aquests testimonis, s'esperava més, perquè no pot ser que Mariano Rajoy digui que no sap qui era i qui prenia les decisions sobre la violència que hi va haver l'1 d'octubre". En aquesta línia, ha afegit que "Manuel Marchena no ha interpel·lat aquests polítics del govern del PP perquè fossin més clars i responguessin a les preguntes concretes".
Per la seva banda, Lluís Batlló ha reiterat que confia "en la justícia", per comentar que "les declaracions dels testimonis no són gaire importants en relació amb els fets, tot i que alguns, com és el cas de Cristóbal Montoro, poden aportar dades interessants perquè sempre ha considerat que no es va gastar diner públic en el referèndum". Com a clau, ha situat "la possibilitat que hi hagi hagut o no violència, un tema molt discutit, a partir dels testimonis de la policia la setmana vinent", i ha aclarit que "el Codi Penal contempla dos tipus de rebel·lió violenta, amb armes o sense armes, i és en aquesta segona opció on es vol acollir l'acusació i la Fiscalia per argumentar la seva tesi".
I Oriol Domingo ha recordat que "els testimonis estan obligats a dir la veritat, i ara han demostrat que no són creïbles, en el cas de Soraya Sáenz de Santa María, que ha respost que es deia que van venir 6.000 policies". A més, el periodista ha acusat Mariano Rajoy "de dir mentides, sobretot quan ha dit, preguntat per l'operatiu policial que el desconeixa". Ha conclòs igualment que "estem davant un judici polític amb presos polítics".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 27 de febrer.
Tots els testimonis han començat a exposar els seus arguments des de les respectives posicions polítiques i públiques en el moment dels fets que es jutgen al Tribunal Suprem: Joan Tardà, Mariano Rajoy, Artur Mas, Ada Colau, Roger Torrent, Gabriel Rufián i Iñigo Urkullu, entre molts altres. Què aportaran a la complexitat d’aquesta vista? La situació dels acusats després de la primera ronda de declaracions en què, de diferents maneres, han defensat la seva innocència: uns amb visions més polítiques i institucionals, altres amb criteris jurídics en tot allò que van fer personalment davant els fets jutjats. La incògnita és com pot evolucionar el judici, tenint en compte la possibilitat que coincideixi alguns dies amb la campanya electoral per al 28 d’abril.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció