En directe

Fórmula Estel

ABUSOS SEXUALS

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

L'Arquebisbat de Barcelona inicia una formació de protecció de menors a tots els seus sacerdots

En una entrevista a Ràdio Estel, el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías, assegura que l'Església té la responsabilitat d'evitar que els abusos sexuals es tornin a repetir

27 octubre 2023

Redacció

Comparteix

David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona, ha explicat que durant tres anys es formarà en diferents aspectes de la protecció de menors i persones vulnerables a mossens, incloent-hi qüestions jurídiques i psicològiques, "per parlar llargament i que la gent es pugui expressar".

David Abadías a Ràdio Estel, durant l'entrevista que li ha fet Toni Hervàs, el director de l'emissora
David Abadías a Ràdio Estel, durant l'entrevista que li ha fet Toni Hervás, el director de l'emissora
FOTO: Agustí Codinach

David Abadías, sobre la formació als sacerdots per prevenir l'abús sexual a l'Església

En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, en aquest cas liderada pel director, Toni Hervás, Abadías ha remarcat que l'Església ha de ser proactiva en aquest aspecte. "Durant tres anys, acompanyarem mossens per prevenir, curar i sanar", ha explicat. Una formació que per ara s'acotarà al clergat, zona per zona, i també al seminari. Abadías ha explicat que posteriorment es vol estendre als laics. Preguntat sobre la necessitat de fer una formació, el bisbe ha defensat que "cal millorar tot".

Posteriorment, la formació s'estendrà als laics

L'informe de l'Església sobre els abusos sexuals

Avui, el Defensor del Poble entregarà a la presidenta del Congrés l'informe que la institució ha elaborat sobre les denúncies pels abusos sexuals a l'Església. Un document on la Conferència Episcopal ha fet aportacions amb les dades recollides per les oficines de protecció de menors i la prevenció d'abusos.

Sobre l'informe, Abadías ha vist "benvingut i necessari" el document. "Tot informe o eina que ens ajudi a treballar i reparar la situació és benvinguda i necessària, ja que continua amb la dinàmica d'ajudar i sanar tot el que s'hagi de fer".

"Sentit de responsabilitat"

Abadías ha explicat que es tracta d'una realitat que s'ha de tractar bé, tot i que no sigui gens fàcil, però "hi ha un sentit de responsabilitat". "És la paraula que ho resumeix tot i evitar també que torni a succeir", ha assegurat. El bisbe auxiliar de Barcelona també ha remarcat la importància que té per les víctimes el perdó per part de l'Església. "El fet que els puguem escoltar i demanar perdó, per a elles és important".

Sobre els protocols, Abadías ha explicat que l'Arxidiòcesi de Barcelona està actuant i sempre hi ha una persona d'acollida que fa un primer contacte amb la víctima que va a explicar un cas d'abús. "Mirem que qui rebi a la persona tingui ja formació. L'acollim i l'escoltem i nosaltres callem". A més, a la persona que contacta amb l'Arquebisbat se li ofereix presentar una denúncia, tant per la via civil com per la via canònica. En aquest segon cas, Abadías recorda que la denúncia no prescriu. "Animem a fer la denúncia, s'ha de fer", ha recordat.

Entrevista a David Abadías, bisbe auxiliar de Barcelona

0:00 / 0:00

Més actualitat

ABUSOS SEXUALS

"En la prevenció dels abusos sexuals falla clarament l'educació sexoafectiva, especialment des de les escoles i les famílies"

Els advocats Oranich i Puigdollers i, a la dreta de la imatge, Susanna Segovia, presidenta de la comissió parlamentària que lluita contra els abusos sexuals infantils a l'Església, l'esport i el lleure

Susanna Segovia, presidenta de la comissió al Parlament sobre abusos sexuals a infants, ha explicat a Ràdio Estel que estan tractant els abusos a tots els àmbits socials

3 octubre 2023

Redacció