En directe

La Caravana

FÓRMULA ESTEL

David Bueno: "Estem biològicament programats per adaptar-nos al nostre entorn i sobreviure"

Aquest dimarts a la secció CARTA DE LA PAU de la Fórmula Estel ens hem preguntat: Estem biològicament programats per ser persones pacífiques?  Hem comptat amb…

27 setembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Aquest dimarts a la secció CARTA DE LA PAU de la Fórmula Estel ens hem preguntat: Estem biològicament programats per ser persones pacífiques? 
Hem comptat amb la veu de David Bueno, professor i investigador de genètica de la Universitat de Barcelona i divulgador de la ciència: “Estem biològicament programats per ser persones pacífiques i també per ser persones agressives. Estem biològicament programats per adaptar-nos al nostre entorn i sobreviure. Si un individu o una espècie perd aquest instint, desapareix. S’extingeix perquè no sobreviu. En el cas de la nostra espècie, passa per fer front a les amenaces de l’entorn, que poden venir d’altres animals, de riscos geològics del tipus què sigui, però també d’amenaces socials
Si biològicament estem programats per ser tant agressius com pacífics, com podem contrarestar aquest plus de violència? L’investigador David Bueno ens ha parlat del gran paper de la societat com agent equilibrador perquè el nombre de situacions en què automàticament seríem agressius disminueixi tant com sigui possible: “La nostra espècie no sobreviuria si no fos pels forts vincles socials que estableix. I la manera de mantenir aquests vincles socials és a través del diàleg, del pacte, de l’empatia, del què normalment entenem per ser persones pacífiques”.
Encara que tenim alguna predisposició biològica a ser més o menys agressius, el que més influeix és l’educació que hem rebut, sobretot en els cinc primers anys de vida. Aquesta etapa és crucial per treballar la conducta perquè després només es poden fer reorientacions. Per tant, és molt important iniciar ben d’hora el treball en cultura de pau.
Escolta la secció Carta per la Pau (minut 30)

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció