En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

David Bueno: "Estem biològicament programats per adaptar-nos al nostre entorn i sobreviure"

Aquest dimarts a la secció CARTA DE LA PAU de la Fórmula Estel ens hem preguntat: Estem biològicament programats per ser persones pacífiques?  Hem comptat amb…

27 setembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Aquest dimarts a la secció CARTA DE LA PAU de la Fórmula Estel ens hem preguntat: Estem biològicament programats per ser persones pacífiques? 
Hem comptat amb la veu de David Bueno, professor i investigador de genètica de la Universitat de Barcelona i divulgador de la ciència: “Estem biològicament programats per ser persones pacífiques i també per ser persones agressives. Estem biològicament programats per adaptar-nos al nostre entorn i sobreviure. Si un individu o una espècie perd aquest instint, desapareix. S’extingeix perquè no sobreviu. En el cas de la nostra espècie, passa per fer front a les amenaces de l’entorn, que poden venir d’altres animals, de riscos geològics del tipus què sigui, però també d’amenaces socials
Si biològicament estem programats per ser tant agressius com pacífics, com podem contrarestar aquest plus de violència? L’investigador David Bueno ens ha parlat del gran paper de la societat com agent equilibrador perquè el nombre de situacions en què automàticament seríem agressius disminueixi tant com sigui possible: “La nostra espècie no sobreviuria si no fos pels forts vincles socials que estableix. I la manera de mantenir aquests vincles socials és a través del diàleg, del pacte, de l’empatia, del què normalment entenem per ser persones pacífiques”.
Encara que tenim alguna predisposició biològica a ser més o menys agressius, el que més influeix és l’educació que hem rebut, sobretot en els cinc primers anys de vida. Aquesta etapa és crucial per treballar la conducta perquè després només es poden fer reorientacions. Per tant, és molt important iniciar ben d’hora el treball en cultura de pau.
Escolta la secció Carta per la Pau (minut 30)

Més actualitat

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern” 

Ramon Bassas director d’afers religiosos de la Generalitat

En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"

10 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Pare Bernat Juliol: “La història de Montserrat no s’entén sense la de Catalunya” 

Medalla d'Honor del Parlament a Montserrat

En una entrevista a Ràdio Estel, el prior de Montserrat no descarta que el papa Francesc visiti el monestir pel seu Mil·lenari

10 setembre 2024

Redacció