En directe

El Matí a Ràdio Estel

INTERNACIONAL

"Del Brexit, tant si és el dia 31 com si no, se seguirà parlant"

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i Joan Buscà, professor d'Economia a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dimarts, des del…

22 octubre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i Joan Buscà, professor d'Economia a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, l’acord entre la Unió Europea i el Regne Unit sobre el Brexit, no ratificat dissabte pel Parlament britànic. L'ajornament en la votació obre un nou cicle de màxima incertesa mentre s’acosta la data del 31 d’octubre. Ferrer ha destacat que "no es deixarà de parlar del Brexit, tant si es produeix el 31 d'octubre com si és més endavant, perquè el que estem vivint només és l'inici". Igualment ha comentat que "tot el tema del Brexit s'ha embolicat tant que els caps d'Estat i de govern feien cara com d'alleujament, quan celebraven en realitat la desmembració de la Unió Europea". El també politòleg ha destacat, a més, que "el país està dividit al 50 per cent, amb unes majories molt petites en les votacions, també en el parlamentarisme". Ferrer ha comentat que el que passa és que "amb el Brexit, hi perdem una mica tots, tant els britànics com el conjunt dels europeus".
Buscà ha explicat que "Boris Johnson ha amenaçat, en les últimes hores, d'anar a eleccions si el Parlament Britànic tomba l'acord amb la Unió Europea". D'altra banda, l'economista ha recordat que "Jean-Claude Juncker i Donald Tusk se'n van tristos, com han dit aquest mateix dimarts, perquè el Brexit ha fet perdre molt de temps, amb 110 sessins a la Unió". En el terreny econòmic, ha afegit que "els 11.000 milions d'euros que aporta el Regne Unit cada any a la Unió Europea han de sortir d'algun altre lloc, i no sabem què passarà". El també professor de la Universitat de Barcelona ha aclarit que "la llei que se sotmet ara a la votació parlamentària al Regne Unit preveu un segon referèndum", que passaria per unes eleccions.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 22 d'octubre.

Després de la sensació agredolça de la setmana passada, perquè es veia ja la consumació del primer abandonament d’un país comunitari, el més important és apurar les mínimes esperances per evitar un trencament dur que tindria conseqüències molt pitjors per a tothom. Ara, el procés de ratificació, que havia de passar aquest dijous pel Parlament Europeu, està en una mena de punt mort. El primer ministre Boris Johnson ha passat la pilota a la Unió Europea amb una carta, no signada per ell, en què demanava una pròrroga. També ha enviat una carta en sentit contrari, mentre el Parlament actua sense pressa. El que va passar dissabte és que la Cambra dels Comuns va aprovar una esmena, anomenada Benn, que obligava el primer ministre a demanar una pròrroga si la mitjanit de diumenge no hi havia ratificació parlamentària. Aquest dilluns, Westminster decidia entre votar l’acord o continuar debatent sobre els tràmits.

L’acord entre Londres i Brussel·les entraria en vigor, un cop a provat, a finals de 2020, quan acabarà el període de transició previst, tot i que hi ha possibilitat, previ acord entre les dues parts, d’allargar el període un o dos anys més. Un dels punts clau del nou pacte és que Irlanda del Nord formi part del territori duaner del Regne Unit, amb la qual cosa pot al·legar que no s’estableix cap frontera entre aquest territori i la resta del país. A partir d’aquí, amb un complex sistema, es permetrà que no es restableixin controls fronterers dins l’illa d’Irlanda. Cal destacar també que l’acord no modifica la capacitat que Espanya es va assegurar, a finals de l’any passat, de tenir capacitat de veto per a qualsevol acord entre la Unió Europea i el Regne Unit en relació amb Gibraltar. Les últimes cartes estan jugades. Ara només cal que la sortida final de tota aquesta partida, una història de divorci sempre amb aspectes desagradables, acabi bé, almenys de manera amistosa i sobretot respectuosa.

Més actualitat

SOCIETAT

Augmenten un 33% els controls a autobusos i autocars, segons ha pogut saber Ràdio Estel 

controls autobusos

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, detalla que en dos anys s’ha invertit la tendència i el 60% dels vehicles compleix la ITV i el 40% té algun incompliment

5 desembre 2024

Redacció

SOCIETAT

Els experts alerten de la dificultat de restringir l’accés als mòbils fins als setze anys  

restriccions dels mòbils a nens i adolescents

El president de SOS Bullying, el psicòleg Ferran Barri, i el vicedegà de Ciberseguretat del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtic de Catalunya, Xavier Rubiralta, veuen complicat que un reial decret solucioni el problema

4 desembre 2024

Redacció

JUSTÍCIA

SOCIETAT

Joan Jubany: "Amb el Santi, hi ha 0 discrepàncies que vol dir 100% de coincidència"

El germà d'Helena Jubany reclama sinceritat a tots aquells que encara no han explicat tota la veritat

2 desembre 2024

Redacció