En directe

Estel Migdia

INTERNACIONAL

"Del Brexit, tant si és el dia 31 com si no, se seguirà parlant"

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i Joan Buscà, professor d'Economia a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dimarts, des del…

22 octubre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, i Joan Buscà, professor d'Economia a la Universitat de Barcelona, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, l’acord entre la Unió Europea i el Regne Unit sobre el Brexit, no ratificat dissabte pel Parlament britànic. L'ajornament en la votació obre un nou cicle de màxima incertesa mentre s’acosta la data del 31 d’octubre. Ferrer ha destacat que "no es deixarà de parlar del Brexit, tant si es produeix el 31 d'octubre com si és més endavant, perquè el que estem vivint només és l'inici". Igualment ha comentat que "tot el tema del Brexit s'ha embolicat tant que els caps d'Estat i de govern feien cara com d'alleujament, quan celebraven en realitat la desmembració de la Unió Europea". El també politòleg ha destacat, a més, que "el país està dividit al 50 per cent, amb unes majories molt petites en les votacions, també en el parlamentarisme". Ferrer ha comentat que el que passa és que "amb el Brexit, hi perdem una mica tots, tant els britànics com el conjunt dels europeus".
Buscà ha explicat que "Boris Johnson ha amenaçat, en les últimes hores, d'anar a eleccions si el Parlament Britànic tomba l'acord amb la Unió Europea". D'altra banda, l'economista ha recordat que "Jean-Claude Juncker i Donald Tusk se'n van tristos, com han dit aquest mateix dimarts, perquè el Brexit ha fet perdre molt de temps, amb 110 sessins a la Unió". En el terreny econòmic, ha afegit que "els 11.000 milions d'euros que aporta el Regne Unit cada any a la Unió Europea han de sortir d'algun altre lloc, i no sabem què passarà". El també professor de la Universitat de Barcelona ha aclarit que "la llei que se sotmet ara a la votació parlamentària al Regne Unit preveu un segon referèndum", que passaria per unes eleccions.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 22 d'octubre.

Després de la sensació agredolça de la setmana passada, perquè es veia ja la consumació del primer abandonament d’un país comunitari, el més important és apurar les mínimes esperances per evitar un trencament dur que tindria conseqüències molt pitjors per a tothom. Ara, el procés de ratificació, que havia de passar aquest dijous pel Parlament Europeu, està en una mena de punt mort. El primer ministre Boris Johnson ha passat la pilota a la Unió Europea amb una carta, no signada per ell, en què demanava una pròrroga. També ha enviat una carta en sentit contrari, mentre el Parlament actua sense pressa. El que va passar dissabte és que la Cambra dels Comuns va aprovar una esmena, anomenada Benn, que obligava el primer ministre a demanar una pròrroga si la mitjanit de diumenge no hi havia ratificació parlamentària. Aquest dilluns, Westminster decidia entre votar l’acord o continuar debatent sobre els tràmits.

L’acord entre Londres i Brussel·les entraria en vigor, un cop a provat, a finals de 2020, quan acabarà el període de transició previst, tot i que hi ha possibilitat, previ acord entre les dues parts, d’allargar el període un o dos anys més. Un dels punts clau del nou pacte és que Irlanda del Nord formi part del territori duaner del Regne Unit, amb la qual cosa pot al·legar que no s’estableix cap frontera entre aquest territori i la resta del país. A partir d’aquí, amb un complex sistema, es permetrà que no es restableixin controls fronterers dins l’illa d’Irlanda. Cal destacar també que l’acord no modifica la capacitat que Espanya es va assegurar, a finals de l’any passat, de tenir capacitat de veto per a qualsevol acord entre la Unió Europea i el Regne Unit en relació amb Gibraltar. Les últimes cartes estan jugades. Ara només cal que la sortida final de tota aquesta partida, una història de divorci sempre amb aspectes desagradables, acabi bé, almenys de manera amistosa i sobretot respectuosa.

Més actualitat

Marta Pontnou: "No n’hi ha prou amb empoderar-nos. Necessitem unes lleis que vagin més enllà de les nostres eines"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, fent la presentació del pla d'acció per combatre la pressió estètica.

L’assessora d’imatge i membre del grup d’experts que ha elaborat el pla contra la pressió estètica proposa “canviar el sistema de consumir i anar cap a un model de roba sota demanda”

27 març 2023

Redacció

Esther Giménez-Salinas: "Els països que tenen pena de mort, no tenen una situació més pacífica ni menys violenta"  

D'aquesta manera, la síndica de greuges ha defensat un sistema penal menys punitiu i més basat en la reparació del dany a la víctima en aquells casos on la situació ho permeti

24 març 2023

Redacció

Jaume Collboni aposta per reduir les escales de creuers i que el port de Barcelona sigui el punt de sortida dels viatgers

Jaume Collboni, als estudis de Ràdio Estel

El candidat del PSC a Barcelona assegura que "l'Eixample es pot pacificar si s'augmenta l'oferta de transport públic"

23 març 2023

Redacció / Arquebisbat de Tarragona