En directe

La Caravana

POLÍTICA

"Després del confinament llarg, és difícil gestionar la frustració"

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha reconegut aquest dijous que, "a Lleida, hi ha preocupació no només pel que fa a la situació de la…

23 juliol 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha reconegut aquest dijous que, "a Lleida, hi ha preocupació no només pel que fa a la situació de la salut, sinó també per l'efecte que el confinament anterior comença a tenir sobre l'economia i el comerç". En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha destacat que "la corba de contagis es comença a doblegar, amb la importància de la davallada en l'índex de contagi i amb el fet que el sistema hospitalari aguanti". Pueyo ha alertat que, "des del punt de vista psicològic i de la resistència anímica dels ciutadnas, el primer confinament llarg que tots vam compartir es va viure amb certa confiança en un parèntesi durant l'estiu, però ha donat pas a una frustració difícil de gestionar". El paer en cap ha explicat que "la recollida de la fruita, que abasta el Segrià i comarques com la Noguera o el Pla d'Urgell, és un moment important, tot i que la participació de l'agricultura a la ciutat és menor, ja que Lleida viu amb un especial pes del comerç i l'hostaleria, com també amb molts serveis, un 20 per cent d'activitat industrial i un impacte modest del turisme".
En un altre moment, Pueyo ha dit que "es va acordar amb la Generalitat un ajut de 4 milions d'euros bàsicament per al comerç, l'hostaleria i la restauració, però aquesta és només una petita part del dany que caldrà reparar, i pot ser que alguns negocis no superin aquesta crisi". L'alcalde s'ha mostrat "molt prudent a l'hora de valorar la gestió del govern català, com també del de l'Estat o de les institucions europees, tenint en compte que ara coneixem més el virus i podem ajustar més les mesures i, a més, ja hi haurà temps per a l'avaluació sobre què ha fet cadascú, però ara és necessari mantenir un màxim de cooperació". Com a reflexió, el paer ha comentat que "el confinament funciona des d'un punt de vista sanitari però, si s'aplica excessivament, pot acabar provocant inanició i resultats nefastos, tot i que certament és difícil tenir en una mà la salut i la vida i en l'altra, l'economia". Referint-se a una de les últimes reunions amb el president Quim Torra, l'alcalde de Lleida ha revelat que va suggerir-li "que els ajuntaments, especialment els de ciutats grans o mitjanes com Lleida, haurien de tenir un paper més important per acordar quines mesures es podrien prendre". Ha reconegut que "ens hem d'acostumar a conviure amb virus, com diuen els experts, i intentar fer una vida tan normal com sigui possible".
Miquel Pueyo ha afirmat que "es va demanar a la Generalitat més capacitat de rastreig sobre els contagis", tot i que ha aclarit que té un gran "respecte pel que han fet els ajuntaments d'Aitona o Alcarràs, amb una població més petita, perquè la capacitat de cada municipi, en virtut de la seva autonomia, la coneix la pròpia administració local". De la collita de fruita a l'estiu, ha explicat que "ara hi ha un volum menor a Lleida", però ha apuntat que "encara tenim a la ciutat moltes persones que venien amb la idea de treballar, i no han trobat feina, la qual cosa ha fet que l'Ajuntament ha d'assumir un paper substitutori de perfil humanitari i, per tant, acollir i donar allotjament i alimentació a unes 200 persones". L'alcalde ha reconegut que no esperava trobar-se amb aquesta experiència un any després d'arribar al càrrec. "D'entrada, comprovar que el deute acumulat de l'Ajuntament és de 175 milions d'euros va ser un impacte fort, però evidentment trobar-nos amb un fenomen com la pandèmia, que ens treu ingressos i ens incrementa despesa, era molt imprevisible, alhora que el pla de sanejament amb el pressupost per al 2020 ha topat amb un escenari que no ens imaginàvem".
El paer en cap de Lleida ha comentat, en to distès, que l'acord de govern municipal que té Esquerra amb Junts per Catalunya i els dos regidors dels Comuns "és un artefacte polític, singular i poc freqüent a Catalunya". En aquesta línia, ha afegit que "veníem d'un llarg període de gairebé 40 anys amb un govern dels socialistes, i ara hi havia una voluntat de canvi força intensa". Pueyo ha confirmat que "la intenció és sanejar l'immens deute municipal i alhora a fer un tipus de política més simple, més senzilla, més econòmica i més propera". L'alcalde, a més, ha anunciat dues prioritats: "potenciar el caràcter amable i universitari de Lleida i lluitar contra la segregació escolar per recuperar una certa transversalitat, eliminant els ghetos escolars i aconseguint uns espais més igualitaris". Ha aclarit que "això no inclou la diferenciació per sexes, cosa que passa en una escola de Lleida, sinó sobretot la concentradió de grups escolars per lloc de procedència i per classe social". Finalment, Pueyo ha assegurat que "la relació de l'Ajuntament amb el bisbe Salvador Giménez és molt cordial i amb trucades freqüents, en un clima no només de respecte, sinó també d'afecte". Igualment ha dit que "el Bisbat i els representants d'altres religions han estat molt curosos per vetllar per evitar riscos de contagi en el culte dins la llibertat que tenim".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 23 de juliol

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció