En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Diversitat davant l'1-O: "referèndum" i "protesta sense garanties"

Josep Maria Balcells, militant de Catalunya en Comú i exdiputat del PSC, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, Carles Armengol, membre de l’ANC i president de la…

29 setembre 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Maria Balcells, militant de Catalunya en Comú i exdiputat del PSC, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, Carles Armengol, membre de l’ANC i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, i Jordi López Camps, expresident del Patronat de la Mare de Déu de Montserrat i també membre de l'ANC, han coincidit aquest divendres en la idea que aquest diumenge hi haurà alguna mena de mobilització a Catalunya, però han discrepat en el caràcter de referèndum que pugui tenir. Ha estat en el programa El Mirador de l'actualitat, on Armengol ha dit que "diumenge hi haurà un referèndum d'autodeterminació", mentre que Balcells ha comentat que l'1-O "no reuneix les condicions, de validesa ni les garanties europees, perquè això sigui un referèndum, perquè el que serà és una votació popular i de protesta cap a no sé on". Picó ha destacat que "l'1 d'octubre representa el fracàs de la política, perquè els nostres dirigents polítics, a Catalunya i a Espanya, no han volgut o no han pogut posar-se d'acord", i ha dit igualment que "no es donen les condicions perquè això sigui un referèndum, que no serà reconegut internacionalment".
En altres moments del col·loqui, Armengol ha recordat que "Catalunya ha fet propostes, però el govern de Madrid no n'ha fet cap, cosa que ha abocat els catalans a arribar aquí". López Camps ha admès que "aquest referèndum no és com els que els manuals de dret contemplen però, si es fa així, és perquè alguns no han volgut alternatives". També Toni Picó ha assegurat que "la realitat és que no hi ha hagut diàleg, i això té la causa en les dues bandes, a Catalunya i a Madrid". Dins el reflex de les tensions socials que es donen aquests dies, en el col·loqui, s'ha explorat allò que pot acabar sent la jornada de l’1 d’octubre: Possibilitat d’anar a votar? Almenys sortir de casa amb una papereta encara que no tothom la pugui posar en una urna? Protestes al carrer? Els esforços dels partidaris i les opinions dels detractors, dins i fora de Catalunya, han estat marcats per les accions judicials instades pel govern espanyol i bona part de l’arc parlamentari del Congrés.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 29 de setembre.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció