En directe

Camins

SOCIETAT

Diversitat davant l'1-O: "referèndum" i "protesta sense garanties"

Josep Maria Balcells, militant de Catalunya en Comú i exdiputat del PSC, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, Carles Armengol, membre de l’ANC i president de la…

29 setembre 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Maria Balcells, militant de Catalunya en Comú i exdiputat del PSC, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, Carles Armengol, membre de l’ANC i president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, i Jordi López Camps, expresident del Patronat de la Mare de Déu de Montserrat i també membre de l'ANC, han coincidit aquest divendres en la idea que aquest diumenge hi haurà alguna mena de mobilització a Catalunya, però han discrepat en el caràcter de referèndum que pugui tenir. Ha estat en el programa El Mirador de l'actualitat, on Armengol ha dit que "diumenge hi haurà un referèndum d'autodeterminació", mentre que Balcells ha comentat que l'1-O "no reuneix les condicions, de validesa ni les garanties europees, perquè això sigui un referèndum, perquè el que serà és una votació popular i de protesta cap a no sé on". Picó ha destacat que "l'1 d'octubre representa el fracàs de la política, perquè els nostres dirigents polítics, a Catalunya i a Espanya, no han volgut o no han pogut posar-se d'acord", i ha dit igualment que "no es donen les condicions perquè això sigui un referèndum, que no serà reconegut internacionalment".
En altres moments del col·loqui, Armengol ha recordat que "Catalunya ha fet propostes, però el govern de Madrid no n'ha fet cap, cosa que ha abocat els catalans a arribar aquí". López Camps ha admès que "aquest referèndum no és com els que els manuals de dret contemplen però, si es fa així, és perquè alguns no han volgut alternatives". També Toni Picó ha assegurat que "la realitat és que no hi ha hagut diàleg, i això té la causa en les dues bandes, a Catalunya i a Madrid". Dins el reflex de les tensions socials que es donen aquests dies, en el col·loqui, s'ha explorat allò que pot acabar sent la jornada de l’1 d’octubre: Possibilitat d’anar a votar? Almenys sortir de casa amb una papereta encara que no tothom la pugui posar en una urna? Protestes al carrer? Els esforços dels partidaris i les opinions dels detractors, dins i fora de Catalunya, han estat marcats per les accions judicials instades pel govern espanyol i bona part de l’arc parlamentari del Congrés.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 29 de setembre.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció