En directe

Fórmula Estel

ÚS DE LA LLENGUA

Un dels pares de l'escola de Canet on s'aplica el 25% de castellà nega conflictes amb la família demandant

Xavier Fita explica a Ràdio Estel: "No hi ha cap mena de problema o intimidació, fins i tot van venir a l'aniversari del meu fill"

15 febrer 2024

Redacció

Comparteix

Xavier Fita, pare d'un alumne del centre de Canet de Mar on s'aplica el 25% de castellà, assegura que no hi ha "cap mena de problemes de convivència o intimidació amb la família que va denunciar el cas, fins i tot van venir a l'aniversari del meu fill". En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, Fita s'ha mostrat crític amb l'informe de la missió d'eurodiputats sobre la immersió lingüística. Un text que remarcava que les famílies denunciants havien patit assetjament. "Ganes de pedagogia i que els nens aprenguin en aquest cas n'hi ha molt poca".

El pare d'un alumne del centre de Canet de Mar on s'aplica el 25% de castellà s'ha mostrat crític amb l'informe de la missió d'eurodiputats sobre la immersió lingüística
Unes nenes escriuen a l'escola

"Quan s'apropen eleccions, sempre treuen el tema dels percentatges"

Fita també ha dit que les famílies de Canet de Mar contràries a la mesura del 25% del castellà a les aules s'han sentit soles durant tot el procés. D'altra banda, desconeix si han vingut inspectors al centre a supervisar que es compleixi la sentència, però ell mateix assegura que el centre sí que l'està complint. Amb tot, lamenta que hi ha molta intencionalitat política. "Quan s'apropen eleccions, sempre treuen el tema dels percentatges". Aquest pare també ha lamentat que el català estigui en retrocés. "El meu fill mira sèries en castellà i al patí també juga en castellà. No compro el que es diu des de l'Asamblea (por una Escuela Bilingüe)".

"Sí que hi ha assetjament a les famílies denunciants"

En una altra línia s'ha situat Ana Losada, portaveu de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe. En otra entrevista a Ràdio Estel, assegura que l'informe de la missió d'eurodiputats "és dur, però fidel a la realitat hi ha a les escoles". A diferència del que ha dit Fita, per a Losada "sí que hi ha hagut assetjament i intimidació" a les famílies que van denunciar, sobretot per part de l'administració. Losada ha defensat que s'ha d'estudiar tant en castellà com en català i que una sola assignatura en llengua castellana "no és estudiar".

"Una sola assignatura en llengua castellana no és estudiar"

En tot cas, des de l'Asamblea asseguren que vigilen perquè totes les aules compleixin i apliquen el 25% de castellà. També han defensat que el cas hagi arribat fins al Parlament Europeu, perquè "els governs català i espanyol no fan res per respectar les lleis. La Constitució ho diu i l'estatut ha de complir", remarca. El 14 de febrer, el Parlament Europeu va debatre l'informe de la missió sobre la immersió lingüística a Catalunya, que va provocar el xoc de progressistes i conservadors, amb punts de vista diferents. "Hi ha manca de parcialitat", van declarar els progressistes.

Entrevistes a Xavier Fita i Ana Losada sobre la immersió lingüística

0:00 / 0:00

Més actualitat

CULTURA

Salvador Sobral sobre Eurovisió: "M'agradaria que Espanya portés algú que cantés en euskera o català"

El músic Salvador Sobral als estudis de Ràdio Estel al febrer de 2024

El músic portuguès, que va guanyar Eurovisió l'any 2017, ho diu precisament l'any que ni Roger Padrós ni Sofia Coll han estat seleccionats per al festival de la cançó

8 febrer 2024

Redacció