En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

SOCIETAT

El 57 % de les dones que utilitzen el transport públic pateixen assetjament sexual

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, apunta a Ràdio Estel que la solució passa per una feina d'educació i conscienciació prèvia.

23 setembre 2021

Redacció

Comparteix

Un 43,2 % de les dones enquestades han patit, com a mínim alguna vegada, invasions d’espai o acostaments excessiusmirades molestes, insistents o lascives. Un 25,9 % han patit xiulades o comentaris sobre el cos o la forma de vestir. Els fets més violents, com les agressions sexuals, són molt menys freqüents i han afectat menys d’un 5 % de les usuàries. Així es desprèn dels resultats de la primera Enquesta d’assetjament sexual al transport públic a l’àrea de Barcelona coordinada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

Especialment greu és la situació de les usuàries de 16 a 29 anys, que en un 91,6 % han patit assetjament en el transport públic alguna vegada. El 88,6 % de les dones que han viscut una situació d’aquest tipus viatjaven soles. El perfil de l’agressor és el d’un home sol adult, en el 62,4 % dels casos, seguit d’homes joves que anaven sols (12,5 %). En un 9,1 % dels casos els agressors van ser un grup de joves. Així mateix, els resultats mostren com la victimització disminueix a mesura que augmenta l’edat.

El metro és el mitjà de transport on s’han donat un major volum de situacions d’assetjament sexual. Pràcticament el 60 % de les agressions s’han produït al suburbà, seguit de Rodalies (22,3 %). La major part dels assetjaments tenen lloc en els moments de major afluència als mitjans de transport, principalment en horari de tarda a vespre (des de les 16 fins a les 0 h).

“La solució passa per una feina d'educació i conscienciació prèvia”

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha dit en una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel que l'ajuntament ha destinat 11 milions d'euros per reforçar la vigilància, però que la solució passa, al seu parer, per una feina d'educació i conscienciació prèvia que assenyali que "la llibertat de les dones i dels gais i lesbianes de mostrar els seus sentiments en públic s'ha de respectar".

A més, ha encoratjat a totes les dones i col·lectius que pateixin agressions a denunciar-ho per tal que l'ajuntament pugui tenir més informació i poder fer-hi front.

D'altra banda, a les portes de les Festes de la Mercè, Jaume Collboni ha explicat que hi haurà un reforç especial d'agents de la Guàrdia Urbana que vetllaran perquè no hi hagi agressions i perquè no es repeteixin els botellots massius en uns dies on molta gent surt als carrers. En aquest sentit ha recordat que els botellots "són una pràctica prohibida" i que "els joves ho han de saber".

Sobre aquest tema, el líder del PSC al govern municipal, ha assegurat que un cop l'oci nocturn pugui obrir amb normalitat seran "més contundents" contra els botellots.

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció