En directe

Vespres

POLÍTICA

SOCIETAT

El 57 % de les dones que utilitzen el transport públic pateixen assetjament sexual

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, apunta a Ràdio Estel que la solució passa per una feina d'educació i conscienciació prèvia.

23 setembre 2021

Redacció

Comparteix

Un 43,2 % de les dones enquestades han patit, com a mínim alguna vegada, invasions d’espai o acostaments excessiusmirades molestes, insistents o lascives. Un 25,9 % han patit xiulades o comentaris sobre el cos o la forma de vestir. Els fets més violents, com les agressions sexuals, són molt menys freqüents i han afectat menys d’un 5 % de les usuàries. Així es desprèn dels resultats de la primera Enquesta d’assetjament sexual al transport públic a l’àrea de Barcelona coordinada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB).

Especialment greu és la situació de les usuàries de 16 a 29 anys, que en un 91,6 % han patit assetjament en el transport públic alguna vegada. El 88,6 % de les dones que han viscut una situació d’aquest tipus viatjaven soles. El perfil de l’agressor és el d’un home sol adult, en el 62,4 % dels casos, seguit d’homes joves que anaven sols (12,5 %). En un 9,1 % dels casos els agressors van ser un grup de joves. Així mateix, els resultats mostren com la victimització disminueix a mesura que augmenta l’edat.

El metro és el mitjà de transport on s’han donat un major volum de situacions d’assetjament sexual. Pràcticament el 60 % de les agressions s’han produït al suburbà, seguit de Rodalies (22,3 %). La major part dels assetjaments tenen lloc en els moments de major afluència als mitjans de transport, principalment en horari de tarda a vespre (des de les 16 fins a les 0 h).

“La solució passa per una feina d'educació i conscienciació prèvia”

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha dit en una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel que l'ajuntament ha destinat 11 milions d'euros per reforçar la vigilància, però que la solució passa, al seu parer, per una feina d'educació i conscienciació prèvia que assenyali que "la llibertat de les dones i dels gais i lesbianes de mostrar els seus sentiments en públic s'ha de respectar".

A més, ha encoratjat a totes les dones i col·lectius que pateixin agressions a denunciar-ho per tal que l'ajuntament pugui tenir més informació i poder fer-hi front.

D'altra banda, a les portes de les Festes de la Mercè, Jaume Collboni ha explicat que hi haurà un reforç especial d'agents de la Guàrdia Urbana que vetllaran perquè no hi hagi agressions i perquè no es repeteixin els botellots massius en uns dies on molta gent surt als carrers. En aquest sentit ha recordat que els botellots "són una pràctica prohibida" i que "els joves ho han de saber".

Sobre aquest tema, el líder del PSC al govern municipal, ha assegurat que un cop l'oci nocturn pugui obrir amb normalitat seran "més contundents" contra els botellots.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció