En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"El 5G serà la gran revolució; marcarà la nostra vida quotidiana"

Òscar Oliver, director del Centre d'Estudis per al Transport a la Mediterrània Occidental (CETMO) i exdirector d’Aeroports de Catalunya, Lluís Sols, professor i col·laborador del…

28 febrer 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Òscar Oliver, director del Centre d'Estudis per al Transport a la Mediterrània Occidental (CETMO) i exdirector d’Aeroports de Catalunya, Lluís Sols, professor i col·laborador del Centre d'Estudis de Cristianisme i Justícia, i Francesc Perendreu, director del Centre Català d'Addiccions Socials, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, el Mobile World Congress Barcelona 2019, que ha estat novament (amb 109.000 visitants, xifra rècord) una plataforma tecnològica de primer nivell que ha servit per presentar novetats sobre Internet, telefonia innovadora, tablets, cotxes, drons, robòtica i molts altres recursos. Sols ha destacat que tota la revolució tecnològica "és un món nou que obre possibilitats noves i alhora problemes nous, perquè l'addicció als aparells i les aplicacions que tenen els nois i noies, des d'edats molt joves, crearà dificultats de motivació i personalitat". En aquesta línia, ha afegit que, "sempre que sorgeix alguna novetat tecnològica sorgeixen problemes, però la societat acaba donant algun tipus de resposta". Oliver, per la seva banda, ha dit que "tot això, que es va inventar per estar comunitats amb més immediatesa i per millorar les comunicacions, s'ha convertit malauradament en una eina d'aïllament personal, perquè substitueix altres comunicacions". Francesc Perandreu, que s'ha mostrat molt preocupat per les addiccions, ha expressat el seu desig que "pares, professors i adults en general s'atreveixin a oferir ajuda als nens perquè, si no, no ens en sortirem".
En un altre moment del col·loqui, Òscar Oliver ha destacat que "el 5G serà la gran revolució, perquè permetrà que la connectivitat sigui molt més ràpida i amb un cost energètic molt inferior a l'actual, el del 4G, i això influirà en molts aspectes de la nostra vida quotidiana". Ha posat l'exemple dels "vehicles autònoms, que circularan aviat, cosa que serà possible amb una connexió amb Internet més ràpida". Ha conclòs que "hi ha un veritable canvi de paradigma". Sols ha comentat que "estem davant del salt tecnològic més gran que hi ha hagut des de l'aparició del telèfon mòbil, fet que possibilitat una connexió gairebé generalitzada de tot amb tot". Dels robots, el director del CETMO ha explicat que "no tenen la mateixa intel·ligència de les persones, però poden fer molt, com s'ha vist ja a la Xina, on ja s'ha obert un hotel portat totalment per robots". Pel que fa a la permanència de Barcelona com a seu del Mobile World Congress, Òscar Oliver ha destacat que "Barcelona té un gran atractiu per acollir grans esdeveniments, fires i congressos". Ha conclòs que el certamen de telefonia mòbil "no pot deixar Barcelona, tot i que cal millorar algunes coses, sobretot que no hi hagi vagues". Sols ha lamentat "la utilització del Mobile com a altaveu d'interessos petits aquí i allà, perquè manca consciència col·lectiva per part de tothom de cara al futur de la ciutat i la creació de llocs de treball".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 28 de febrer.

La presència de les principals firmes del sector, entre elles Samsung, Google, Huawei, LG i Sony, com també importants operadors com ara Telefònica, Vodafone i Orange, situen el certamen en la primera posició per a professionals, usuaris i la societat en general. L’impacte econòmic del congrés és gran, ja que beneficia Barcelona i Catalunya amb llocs de feina, ocupació hotelera, aquest any superior al passat, i dinamitza la vida dels ciutadans. Més enllà de  tot el que són realitats virtuals que revolucionen, intercomuniquen encara més i acosten la humanitat i els espais físics, aquest instrument, el mòbil i la pantalla o la tablet, ha de ser motiu de reflexió en un moment en què també cal reivindicar l’humanisme, la proximitat física i altres valors tradicionals.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció