En directe

L'Evangeli del dia

INTERNACIONAL

“El Brexit no només perjudica els britànics, sinó també Europa”

El Regne Unit i la Unió Europea han arribat a un principi d'acord sobre l'anomenat "protocol sobre la frontera amb Irlanda del Nord", un dels…

9 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
El Regne Unit i la Unió Europea han arribat a un principi d'acord sobre l'anomenat "protocol sobre la frontera amb Irlanda del Nord", un dels temes pendents perquè el Brexit sigui una realitat ja a nivell operatiu. A més, Londres ha anunciat que retirarà les clàusules jurídiques que li permetien violar unilateralment el pacte sobre aquesta frontera un cop materialitzada la sortida. L'amenaça del govern de Boris Johnson havia complicat la negociació les darreres setmanes i la Unió havia decidit respondre emprenent accions legals. Johnson s'ha reunit aq uest mateix dimecres a la tarda, a Brussel·les, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen. Recordem que el protocol per a Irlanda del Nord és una de les peces essencials de l'acord sobre el Brexit, un trencament que de fet ja és vigent des de l’1 de febrer passat. El pacte aclareix què caldrà fer a Irlanda del Nord en àrees com els controls duaners per a animals i plantes, els mecanismes de declaració d'exportacions i el comerç transfronterer de medicines. Aquest dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el periodista i analista polític Lluís Foix ha analitzat com queda la situació del Brexit.
Com valora l'acord a què s'ha arribat?

El 31 de desembre és molt a prop i l'actor final no serà satisfactori per a cap de les dues parts. El Regne Unit no cedirà en el tema de la pesca i la sobirania sobre els mars que considera britànics, i són qüestions clau. La ruptura que s’ha produït no ha estat radical. Les dues parts no han arribat a concretar els acords i no es comportaran tampoc com a enemics, perquè no ho són. Hi ha una dependència mútua.

Com queda el govern de Boris Johnson en aquest moment?

Ha passat un fet que te la seva importància. Els EEUU, que era el gran aliat al Boris Johnson, perquè Trump donava suport al govern de Johnson, doncs ara aquest aliat no hi es. Ara hi ha una persona que te idees diferents, que creu en les aliances i la unitat. No m’estranyaria que si els efectes no son positius, tingui sigui inviable. Però tampoc es produirà un acord total. Hi ha moltes ferides que estan obertes. Jo no soc massa partidari del Brexit.

Com pensa que seran les relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea després de les tensions i, sobretot, a partir de l’1 de gener?

En aquest moments, a la societat britànica que viu a les ciutats, no li ve gens de gust tot el que comporta el Brexit. Es troba amb un tema de fons: que la ruptura pot comportar alhora un trencament del Regne Unit mateix, de manera interna.

Creu que els britànics poden estar contents amb els passos que s'estan donant? O hi ha una part de la població que potser es penedeix d'haver votat ‘sí’ al Brexit?

Ara es troben que aquesta separació te més inconvenients que no pas avantatges. S’està veient amb les xifres econòmiques i altres factors, com ara el turisme o els estudiants que van a Anglaterra. No només perjudica els britànics, sinó també Europa.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 9 de desembre.

Més actualitat

MOBILITAT

Tito Álvarez, portaveu d'Elite Taxi, contra les plataformes digitals VTC: "No falten taxis a Barcelona"

manifestació de taxis a Barcelona contra les plataformes digitals de VTC el 2022

En una entrevista a Ràdio Estel, el portaveu dels taxis demana una regulació d’aquestes plataformes digitals de VTC

28 maig 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció