En directe

La veu dels animals

INTERNACIONAL

“El Brexit no només perjudica els britànics, sinó també Europa”

El Regne Unit i la Unió Europea han arribat a un principi d'acord sobre l'anomenat "protocol sobre la frontera amb Irlanda del Nord", un dels…

9 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
El Regne Unit i la Unió Europea han arribat a un principi d'acord sobre l'anomenat "protocol sobre la frontera amb Irlanda del Nord", un dels temes pendents perquè el Brexit sigui una realitat ja a nivell operatiu. A més, Londres ha anunciat que retirarà les clàusules jurídiques que li permetien violar unilateralment el pacte sobre aquesta frontera un cop materialitzada la sortida. L'amenaça del govern de Boris Johnson havia complicat la negociació les darreres setmanes i la Unió havia decidit respondre emprenent accions legals. Johnson s'ha reunit aq uest mateix dimecres a la tarda, a Brussel·les, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen. Recordem que el protocol per a Irlanda del Nord és una de les peces essencials de l'acord sobre el Brexit, un trencament que de fet ja és vigent des de l’1 de febrer passat. El pacte aclareix què caldrà fer a Irlanda del Nord en àrees com els controls duaners per a animals i plantes, els mecanismes de declaració d'exportacions i el comerç transfronterer de medicines. Aquest dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el periodista i analista polític Lluís Foix ha analitzat com queda la situació del Brexit.
Com valora l'acord a què s'ha arribat?

El 31 de desembre és molt a prop i l'actor final no serà satisfactori per a cap de les dues parts. El Regne Unit no cedirà en el tema de la pesca i la sobirania sobre els mars que considera britànics, i són qüestions clau. La ruptura que s’ha produït no ha estat radical. Les dues parts no han arribat a concretar els acords i no es comportaran tampoc com a enemics, perquè no ho són. Hi ha una dependència mútua.

Com queda el govern de Boris Johnson en aquest moment?

Ha passat un fet que te la seva importància. Els EEUU, que era el gran aliat al Boris Johnson, perquè Trump donava suport al govern de Johnson, doncs ara aquest aliat no hi es. Ara hi ha una persona que te idees diferents, que creu en les aliances i la unitat. No m’estranyaria que si els efectes no son positius, tingui sigui inviable. Però tampoc es produirà un acord total. Hi ha moltes ferides que estan obertes. Jo no soc massa partidari del Brexit.

Com pensa que seran les relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea després de les tensions i, sobretot, a partir de l’1 de gener?

En aquest moments, a la societat britànica que viu a les ciutats, no li ve gens de gust tot el que comporta el Brexit. Es troba amb un tema de fons: que la ruptura pot comportar alhora un trencament del Regne Unit mateix, de manera interna.

Creu que els britànics poden estar contents amb els passos que s'estan donant? O hi ha una part de la població que potser es penedeix d'haver votat ‘sí’ al Brexit?

Ara es troben que aquesta separació te més inconvenients que no pas avantatges. S’està veient amb les xifres econòmiques i altres factors, com ara el turisme o els estudiants que van a Anglaterra. No només perjudica els britànics, sinó també Europa.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 9 de desembre.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció