En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El candidat de CIU a l'Alcaldia de Tarragona, Albert Abelló, confia en una victòria que sigui referent a Catalunya

Tarragona elegirà 27 regidors el proper 24 de maig. Aquests últims 4 anys, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) de l’alcalde Josep-Fèlix Ballesteros ha…

11 maig 2015

Redacció

Comparteix
Tarragona elegirà 27 regidors el proper 24 de maig. Aquests últims 4 anys, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) de l’alcalde Josep-Fèlix Ballesteros ha governat en minoria, amb acords en alguns temes, gràcies als seus 12 representants. Convergència i Unió ha tingut 7 regidors, els mateixos que el Partit Popular, i Iniciativa n’ha tingut un. Ara fa quatre anys, la federació nacionalista i el PP, que sumaven majoria absoluta, van estar a punt de signar una coalició de govern municipal, amb Victòria Forns i Alejandro Fernández com a líders respectius, però finalment es va deixar governar la llista més votada, el PSC, en un moment en què hi havia aires de canvi i d’obertura d’un procés sobiranista a Catalunya que podia complicar l’equilibri de forces d’aquests dos grups polítics. Ara, CIU presenta Albert Abelló com a cap de cartell. Aquest dilluns, en el Mirador de l'actualitat, Abelló ha assegurat que confia "en una victòria nacionalista que sigui referent a Tarragona", després d'uns anys en què, segons ell, s'ha governat amb massa inestabilitat.
Albert Abelló ha assegurat que "Tarragona és una ciutat inacabada, com a conseqüència d'una gestió deficient, la de Ballesteros, que també ha endeutat l'Ajuntament". Entre les propostes principals de la seva formació, el candidat nacionalista, que és independent i que presidia fins l'any passat la Cambra de Comerç de Tarragona, ha destacat "la creació d'ocupació, ja que l'atur no s'ha reduït aquests anys, i una dinamització econòmica basada en la redistribució de la riquesa i l'atracció de visitants i grans esdeveniments, com va ser el cas de la beatificació de màrtirs el 2013 o els Jocs del Mediterrani el 2017". En la mateixa línia, ha defensat la proximitat de l'alcalde i els regidors amb els ciutadans, alhora que s'ha compromès, "més enllà del període electoral, a seguir visitant els barris, les entitats i en general les persones que treballen cada dia per Tarragona".
D'altra banda, el candidat convergent a Tarragona ha defensat el procés sobiranista, "del qual la ciutat no quedarà al marge", sobretot si ell arriba a l'Alcaldia. No s'ha mullat sobre possibles aliances i, de fet, no ha descartat res. "No penso en pactes, perquè primer cal oferir als ciutadans el programa propi per al 24 de maig. Després, ja veurem i parlarem, perquè certament, amb el context polític actual, serà difícil sumar majories", ha conclòs.
En qualsevol cas, la sensació de canvis i replantejaments, amb nous grups emergents, pot provocar en aquestes eleccions alguns canvis importants també a la capital del Tarragonès, on havia governat Convergència i Unió fins al 2007, els últims anys amb Joan-Miquel Nadal com a alcalde, i on ara ha tancat de moment dos mandats socialistes amb Ballesteros governant la ciutat. En les anteriors eleccions, el PSC va obtenir gairebé 18.000 vots i gairebé un 37 per cent, amb 12 regidors. Convergència i Unió i el PP van quedar gairebé empatats amb prop de 10.000  i un 20 i mig per cent, amb 7 regidors cadascun. Finalment, Iniciativa va aconseguir 1 representant, amb 2.600 sufragis i un 5,4 per cent. La incògnita ara és si les forces considerades emergents, algunes crítiques amb el sistema polític o amb les inèrcies actuals, aconseguiran regidors. És el cas de Ciutadans, amb Rubén Viñuales com a candidat a l’Alcaldia, Esquerra Republicana, amb Pau Ricomà, la CUP, amb Laia Estrada, que podrien entrar al Consistori de la Plaça de la Font. També és previsible que Iniciativa, integrada ara a Guanyem Tarragona i amb Juan Carlos Martos al capdavant, millori resultats.
Sigui com sigui, aquests quatre anys han passat moltes coses a Tarragona, algunes potser favorables a l’equip de govern i altres, a l’oposició o als nous grups que poden tenir regidors. Per exemple, la històrica ciutat va ser elegida seu dels Jocs Mediterranis del 2017 poc després de començar aquest període municipal que ara tanquem, concretament a l’octubre de 2011. La cita olímpica tindrà lloc tot just amb els regidors i l’alcalde que surtin d’aquestes eleccions, perquè serà del 30 de juny al 9 de juliol del 2017. D’altra banda, la capital del Tarragonès va acollir una gran celebració religiosa i de memòria històrica, el 13 d’octubre del 2013, amb la beatificació de més de 500 màrtirs de la persecució religiosa dels anys 30 a Espanya.
Però en el dia a dia, més enllà dels grans esdeveniments, Tarragona ha vist aprovat un nou pla d’ordenació urbana municipal, resultats d’un llarg procés de diàleg i participació ciutadana. A més, s’han fet treballs de manteniment i millora en alguns recintes importants per al patrimoni històric, com ara el Circ-Pretori, la Moralla, l’Amfiteatre i el Pont del Diable, entre d’altres. També hi ha hagut destacats esforços pressupostaris del govern local, entre ells un augment del 21 per cent en els serveis socials l’any passat i també un increment en la conservació de les escoles, que ha passat de més de 25.000 euros a gairebé 115.000 des de l’inici d’aquest mandat municipal. Tarragona, una joia artística, urbana i històrica de la Mediterrània, afronta reptes importants, alguns pendents d’aquests últims quatre anys i altres velles assignatures que caldrà superar en el futur immediat. 
Dins la campanya electoral per a aquestes municipals, fins al divendres 22, El Mirador de l’actualitat parla cada dia sobre un municipi diferent, del qual ens acompanya un candidat d’una de les llistes que s’hi presenten juntament amb dos dels nostres col•laboradors habituals. El balanç d’aquests quatre anys de mandat a l’ajuntament, amb els aspectes positius i negatius i els temes pendents, la possibilitat de canvis en l’escenari polític al Consistori, les propostes del partit representat i molts altres aspectes, incloent-hi els generals que afectin el conjunt de Catalunya, formaran part de l’agenda de temes que tractarem. Sabem que no podem arribar a tots els pobles i ciutats. Els tindrem presents tots sense excepció, però només podem entrar en alguns. Vic, Tarragona, Terrassa, Girona, la Seu d’Urgell, Badalona, Barcelona, Bossost (a la Vall d’Aran), Lleida, l’Hospitalet de Llobregat i Tortosa seran els municipis tractats, com dèiem, un cada dia i amb candidats de diferents partits o coalicions. Aquest dilluns hem parlat de Tarragona.
Es pot escoltar aquí (minut 5'00") tota la conversa amb Albert Abelló, candidat de CIU a l'Alcaldia de Tarragona.

Més actualitat

AUDIOS

Sense categoria

Roser Capdevila, il·lustradora: "No moriré mai"

Roser Capdevila, il·lustradora: "No moriré mai"

Roser Capdevila, il·lustradora, reedita dues obres autobiogràfiques: 'La nena que volia dibuixar' i 'Ai! Ai! Els meus cabells'

18 abril 2024

AUDIOS

L'origen del nom dels carrers de Barcelona

història dels noms dels carrers de Barcelona

Descobrim com es van posar els noms de molts dels carrers de l'Eixample

18 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

"Moltes vides es van quedar a la comissaria de Via Laietana"

El president de l'Associació Catalana d'expresos polítics del Franquisme, Carles Vallejo, celebra que la comissaria de Via Laietana es converteixi en un lloc de memòria

17 abril 2024