En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El cardenal Sistach diu que el Sínode ofereix "un missatge d'esperança" per situar "la salut de la família" en la base

El Concili Vaticà II volia acabar amb l’Església autoreferencial, que només mirava cap al seu interior, i aconseguir que es convertís en una Església connectada…

20 octubre 2015

Redacció

Comparteix
El Concili Vaticà II volia acabar amb l’Església autoreferencial, que només mirava cap al seu interior, i aconseguir que es convertís en una Església connectada amb el món, més sensible als seus problemes. Ara, 50 anys després, la XIV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes afronta els problemes i les potencialitats de la família com el referent d’apropament precisament al món. Sobre els problemes i les realitats de trencaments o situacions dures, els pares sinodals i la resta de participants afronten els moments decisius de cara a l’elaboració, el proper dissabte, del document final.
El Sínode dels Bisbes sobre la família ha viscut aquest dimarts el segon dia de la darrera setmana. Al migdia, a la Sala de premsa de la Santa Seu, han explicat el funcionament de les sessions tres cardenals, que són l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, l’arquebisbe mexicà de Morelia, Alberto Suárez Inda, i el sud-africà de Durban i vicepresident del Sínode, Wilfrid Fox Napier. Martínez Sistach ha destacat que la família és el centre del món, "és necessària perquè la humanitat s'hi juga moltíssim, en la línia de la Gaudium et Spes, que situa la salut de la família com la base del futur". En un to positiu, el cardenal arquebisbe de Barcelona ha dit que el Sínode busca acostar més l’Església a les famílies, "que formen una institució bàsica de la qual els mateixos pares sinodals són membres que, com a homes de fe, estan més preocupats per la fe i la dimensió religiosa, com també el sentit de la família, que no pas per les dades sociològiques o econòmiques".
Martínez Sistach ha comentat que les comunitats cristianes i les realitats del món poden fer arribar a tot el món una proposta, la de l’Església, que és per a tota la humanitat, amb "un missatge d'esperança". "Intentem, davant els nombrosos reptes però també davant molts matrimonis que pateixen i són feliços, acompanyar les persones, tant les que han format famílies reeixides com aquells que han fracassat en el matrimoni", ha destacat. El cardenal Lluís Martínez Sistach ha recordat, en la conferència informativa, que el camí sinodal s’ha desenvolupat en un clima d’unitat i de comunió. 
L’arquebisbe de Barcelona ha destacat que la preparació és importantíssima, ja que "prevenir és millor que curar". El purpurat ha comentat, d’altra banda, que ja hi ha hagut un resultat de l'anterior Sínode extraordinari sobre la família, en referència a l’agilització dels processos de nul•litat matrimonial "respectant sempre la indissolubilitat del matrimoni i la fidelitat al magisteri de l'Església". En un comentari més social, el cardenal Sistach ha subratllat que la gent emigra per necessitat, amb moltes conseqüències. Així, ha recordat que la Gaudium et Spes ja indicava que era millor exportar capitals que no pas exportar persones.
Els grups lingüístics, davant l'assemblea
Encara sobre el Sínode, els 13 grups lingüístics dels cercles menors han seguit treballant avui sobre el tema de la missió de la família en el moment actual. Aquesta tarda han presentat les relacions o documents davant l’assemblea. Ha estat durant la 14a congregació general, que donarà pas a l’elecció, els propers dies, de la comissió per elaborar el document final, una redacció definitiva que està prevista per a aquest dissabte. Així, el Sínode va arribant al final, després d’uns quants dies d’intercanvis d’experiències i d’idees des de molts signes de col•legialitat.
Un dels temes destacats en aquesta tercera part del Sínode és la situació dels divorciats tornats a casar pel civil. Bona part dels pares sinodals, segons totes les fonts, es posicionen a favor de valorar "cas per cas, perquè no tots són iguals, amb misericòrdia i alhora amb fidelitat a la doctrina". Els participants, a més, demanen que el món valori més la família, a partir de l’esperit del Concili Vaticà II.
"L'home limita allò que fa per Déu", afirma el Papa
El Papa ha dit aquest dimarts que "Déu no està aturat, sinó que surt a buscar-nos i dóna amb generositat la seva gràcia als éssers humans". Durant l’homilia de la Missa celebrada a la capella de Santa Marta, Francesc ha dit que l’home "està massa habituat a automesurar-se i autoregular-se en allò que fa per Déu". El pontífex ha recordat que Déu "surt sense límit, com el Pare de la Paràbola del Fill Pròdig, amb un cor sempre obert i disposat a abraçar-nos i a fer festa".
Francesc ha afegit que, al cel, hi ha més festa per un pecador que es converteix que no pas per un centenar de justos. En aquesta línia, ha recordat el testimoni d’una religiosa de 84 anys que ell havia conegut a la seva diòcesi i que passejava per l’hospital per escoltar i ajudar els malalts. El Sant Pare ha definit la salvació com “l’amistat entre nosaltres i Déu”.
S'anuncia un congrés sobre la importància de la pregària
"La pregària, força que canvia el món" és el tema del V Congrés Internacional de la Fundació Vaticana Joseph Ratzinger-Benet XVI. Els dies 28 i 29 d'octubre, la Universitat Francisco de Vitoria, a Madrid, acollirà aquesta important trobada, també acompanyada d'activitats culturals que tindran lloc en diferents llocs de la capital de l’Estat. El congrés, organitzat per la fundació de la Santa Seu, la Universitat Francisco de Vitoria i la Fundació per al V Centenari del Naixement de Santa Teresa de Jesús, se celebrarà en el marc d'aquesta important efemèride relacionada amb la mística i doctora de l'Església. A més, és habitual en aquests congressos que tant el papa Francesc com el Papa emèrit enviïn un missatge als assistents.
Entre els ponents, destaquen Lluís Ladària, secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Agustí Borrell, vicari general de l'Orde del Carmel Descalç, el religiós jesuïta Gabino Uribarri i professors d'universitats tant espanyoles com d’àmbit internacional.
I pel que fa a les previsions, la Plaça de Sant Pere del Vaticà acull aquest dimecres, a partir de les 9.30 del matí, una nova audiència general presidida pel Papa Francesc, que parlarà novament sobre la família coincidint amb l’última setmana del Sínode. Després, a les 13.00 hores, precisament l’assemblea sinodal serà protagonista amb una nova conferència informativa sobre els treballs de les últimes hores dins les sessions.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

LA NACIÓN (diari argentí): L'expectativa pel desenllaç del Sínode entra en la recta final

LA TERCERA (diari xilè): El Papa Francesc condemna la idolatria dels diners

ARA: Dues cares del catolicisme

EL PERIÓDICO: El bisbe de Solsona anima els qui han fracassat en el matrimoni a demanar la nul·litat

Més actualitat

SOCIETAT

Els experts alerten de la dificultat de restringir l’accés als mòbils fins als setze anys  

restriccions dels mòbils a nens i adolescents

El president de SOS Bullying, el psicòleg Ferran Barri, i el vicedegà de Ciberseguretat del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtic de Catalunya, Xavier Rubiralta, veuen complicat que un reial decret solucioni el problema

4 desembre 2024

Redacció

JUSTÍCIA

SOCIETAT

Joan Jubany: "Amb el Santi, hi ha 0 discrepàncies que vol dir 100% de coincidència"

El germà d'Helena Jubany reclama sinceritat a tots aquells que encara no han explicat tota la veritat

2 desembre 2024

Redacció

POLÍTICA

Alfred Bosch: “La resta de candidatures ens estan festejant, però encara no hem sortit a la pista de ball” 

Foc Nou

El candidat de Foc Nou a la secretaria general s’ha mostrat molt crític amb Elisenda Alamany: “Si sortís escollida, hi hauria un conflicte d’interessos molt gros”

2 desembre 2024

Redacció