En directe

La taula de l'Evangeli

SOCIETAT

"El conflicte Israel-Palestina és el gran fracàs internacional"

Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i el també periodista…

26 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i el també periodista Oriol Domingo han coincidit aquest dijous, en el programa El Mirador de l'actualitat, davant la necessitat que Israel i Palestina acordin l'acceptació dels dos estats tal com es va establir internacionalment l'abril de 1948, ara fa tot just 70 anys. Carreras ha destacat que "el conflicte d'Israel i Palestina és el fracàs més gran de les relacions internacionals". En aquesta línia, ha afegit que "no és gaire positiu que l'estat hebreu només hagi signat la pau amb Egipte i Jordània". La periodista ha conclòs que "Israel com a Estat hauria de deixar de mostrar-se tan poc pacífic i tan agressiu", alhora que ha aclarit que "l'opinió pública del món no ha estat capaç, aquests 70 anys, de deslligar la societat israeliana dels diferents governs que ha tingut el país".

Per la seva banda, Oriol Domingo ha recordat que "parlar d'Israel obliga a referir-se a Palestina i a l'inrevés". El també periodista ha assegurat que "les crítiques a Israel s'haurien d'ampliar també precisament a Palestina". També ha denunciat que "alguns països de la zona, entre ells Qatar, els Emirats Àrabs i l'Aràbia Saudita, que no són precisament pobres, han estat més aviat insolidaris amb Palestina". I Toni Florido, després de recordar que les celebracions d'aquests dies pels 70 anys d'Israel "són un exemple de tecnologia i prosperitat", ha assegurat que "la responsabilitat que Palestina no sigui ara un Estat és dels mateixos palestins, que es van negar a acceptar la resolució de l'ONU que donava via lliure a la creació dels dos estats". Igualment ha denunciat que "els països àrabs no van acceptar la decisió del mandat britànic sobre Palestina i, a més, van iniciar reiterades guerres contra el jove Estat d'Israel". En canvi, Teresa Carreras ha denunciat que "Israel, des de la seva creació, ocupa un territori que no és seu", mentre que Florido ha recordat que "es va crear el 1948 com a resultat d'un consens internacional, però després l'únic que ha hagut de fer Israel és defensar-se".

En el programa 'El Mirador de l'actualitat', hem conversat sobre Israel, que celebra, mentre segueix afrontant vells conflictes, el 70è aniversari de la seva creació com a Estat: Convertit en potència militar i tecnològica i amb el seu sistema democràtic consolidat, el país arrossega el llast de l’ocupació de Palestina i l’aïllament a la regió. La reflexió ha inclòs també el greuge i el desgreuge històric del poble jueu, així com els dubtes sobre la manera de gestionar internacionalment la necessària reparació els anys 40 del segle passat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 26 d'abril.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció