En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"El conflicte Israel-Palestina és el gran fracàs internacional"

Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i el també periodista…

26 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i el també periodista Oriol Domingo han coincidit aquest dijous, en el programa El Mirador de l'actualitat, davant la necessitat que Israel i Palestina acordin l'acceptació dels dos estats tal com es va establir internacionalment l'abril de 1948, ara fa tot just 70 anys. Carreras ha destacat que "el conflicte d'Israel i Palestina és el fracàs més gran de les relacions internacionals". En aquesta línia, ha afegit que "no és gaire positiu que l'estat hebreu només hagi signat la pau amb Egipte i Jordània". La periodista ha conclòs que "Israel com a Estat hauria de deixar de mostrar-se tan poc pacífic i tan agressiu", alhora que ha aclarit que "l'opinió pública del món no ha estat capaç, aquests 70 anys, de deslligar la societat israeliana dels diferents governs que ha tingut el país".

Per la seva banda, Oriol Domingo ha recordat que "parlar d'Israel obliga a referir-se a Palestina i a l'inrevés". El també periodista ha assegurat que "les crítiques a Israel s'haurien d'ampliar també precisament a Palestina". També ha denunciat que "alguns països de la zona, entre ells Qatar, els Emirats Àrabs i l'Aràbia Saudita, que no són precisament pobres, han estat més aviat insolidaris amb Palestina". I Toni Florido, després de recordar que les celebracions d'aquests dies pels 70 anys d'Israel "són un exemple de tecnologia i prosperitat", ha assegurat que "la responsabilitat que Palestina no sigui ara un Estat és dels mateixos palestins, que es van negar a acceptar la resolució de l'ONU que donava via lliure a la creació dels dos estats". Igualment ha denunciat que "els països àrabs no van acceptar la decisió del mandat britànic sobre Palestina i, a més, van iniciar reiterades guerres contra el jove Estat d'Israel". En canvi, Teresa Carreras ha denunciat que "Israel, des de la seva creació, ocupa un territori que no és seu", mentre que Florido ha recordat que "es va crear el 1948 com a resultat d'un consens internacional, però després l'únic que ha hagut de fer Israel és defensar-se".

En el programa 'El Mirador de l'actualitat', hem conversat sobre Israel, que celebra, mentre segueix afrontant vells conflictes, el 70è aniversari de la seva creació com a Estat: Convertit en potència militar i tecnològica i amb el seu sistema democràtic consolidat, el país arrossega el llast de l’ocupació de Palestina i l’aïllament a la regió. La reflexió ha inclòs també el greuge i el desgreuge històric del poble jueu, així com els dubtes sobre la manera de gestionar internacionalment la necessària reparació els anys 40 del segle passat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 26 d'abril.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció