En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

El degà del Col·legi d'Economistes assegura que publicar les balances fiscals "és una qüestió de transparència"

El degà del Col•legi d’Economistes, Joan B. Cases, ha dit aquest dimarts al matí que el problema dels desequilibris fiscals entre territoris de l’Estat es…

4 febrer 2014

Redacció

Comparteix

El degà del Col•legi d’Economistes, Joan B. Cases, ha dit aquest dimarts al matí que el problema dels desequilibris fiscals entre territoris de l’Estat es troba més en l’equilibri del dèficit que no pas en la desigualtat entre l’esforç d’uns ciutadans i altres. En el Mirador de l’actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, Joan B. Cases ha destacat que la publicació de les balances fiscals és un dret dels ciutadans que paguen impostos i volen saber què es fa amb els diners que aporten. “El tema de les balances fiscals s’hauria d’inscriure en la qüestió de la transparència dels recursos públics”, ha dit el degà. En aquesta línia, ha destacat que “és un exercici molt habitual en estats descentralitzats o d’estructura federal que promouen una política necessària de transferència i utilització de recursos públics”.

Per la seva banda, el periodista Salvador Aragonès ha assegurat que la qüestió de les balances fiscals va més enllà de l’economia i els impostos, i s’ha mostrat partidari de la publicació d’aquestes balances. Aragonès ha explicat que “es tracta d’un problema essencialment polític i de necessitat de publicació d’unes balances que són garantia de transparència sobre allò que paga cada ciutadà i els territoris en el seu conjunt, per una qüestió de justícia”.

En aquesta mateixa línia, l’assessor fiscal Daniel Duro ha denunciat que el govern espanyol no valora l’esforç fiscal dels catalans, i ha demanat que es respecti el principi d’ordinalitat. Duro ha afirmat que “el millor sistema de càlcul és aquell que està pactat”, i ha argumentat el seu comentari en el fet que, “en el moment de tensió que estem vivint, no és acceptable per als ciutadans que s’utilitzi el mètode de càlcul en funció dels interessos de cada part, sinó que primer s’hauria de pactar un sistema de càlcul i, després, mantenir-lo en el temps”. Com a conclusió, ha assegurat que “el gran problema d’ara, tenint en compte l’actitud del ministre Montoro, és que no es té en compte l’esforç que fa Catalunya”.

En el col•loqui d’aquest matí a Ràdio Estel, també ha participat l’economista Josep Lluís Masriera, que ha rebutjat qualsevol contraposició entre els dos principals sistemes per calcular les balances fiscals. “No són substitutius, sinó complementaris. Un ens dóna informació per a certes coses, i l’altre ens ajuda a descobrir altres variables”, ha comentat. Masriera també ha apuntat que, “en el del flux monetari, s’imputa els ingressos al territori on es localitza l’activitat econòmica”, i ha posat l’exemple “d’un ciutadà que viu a Oviedo i té un negoci a Mataró, i aquesta activitat econòmica s’imputa a Catalunya, perquè és aquí on es localitza l’objecte imposable”.

Recordem que la publicació de les balances fiscals, que el govern espanyol no vol executar almenys de moment, és un tema de debat i comentaris. El mètode de flux monetari, com reclama el govern català, o el sistema de càrrega i benefici, com pretén fer el Ministeri d’Hisenda a partir d’ara, són dues alternatives que poden arribar a donar xifres molt diferents, des d’un dèficit fiscal de 16.000 milions, xifra que donaria per bona la Generalitat, fins a un superàvit de 4.000 milions. Fins i tot ahir, el president balear, el popular José Ramon Bauzà, trencava la unitat del seu partit i reclamava al ministre Cristóbal Montoro la publicació de les balances fiscals.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 26'48").

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció