En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

El líder de CC.OO. a Catalunya, Joan Carles Gallego, anuncia "una tardor calenta" contra la reforma laboral i per un canvi

La reforma laboral i sobretot l’aval del Tribunal Constitucional al contracte que permet acomiadar treballadors sense indemintzar-los durant el primer any de feina, fet públic…

23 juliol 2014

Redacció

Comparteix

La reforma laboral i sobretot l’aval del Tribunal Constitucional al contracte que permet acomiadar treballadors sense indemintzar-los durant el primer any de feina, fet públic el 15 de juliol, ha estat aquest dimarts el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha confirmat que els sindicats “recorreran la decisió als tribunals internacionals" perquè la consideren un atemptat "contra els drets de les persones treballadores". En aquesta línia, Gallego ha dit que hi havia alternatives a l’actual política del govern espanyol. “S’haurien de posar les bases per canviar el model productiu, apostant per la formació, la recerca i tot allò que millori la capacitat productiva del país. S’hauria pogut crear ocupació fent altres polítiques que no siguin aquestes absurdes de retallades”, ha explicat.

El dirigent sindical ha recordat que “només s’ha fet la reforma laboral, per acomiadar gent abaixant costos, amb l’argument que es produeix més amb un cost menor, que s’exporta més mentre la demanda està sota mínims i, a més, hem baixat els salaris i les persones han perdut capacitat adquisitiva”. El secretari general de Comissions Obreres ha anunciat mobilitzacions per als propers mesos. “Tot això ens està apuntant a una tardor calenta en què els treballadors ens haurem de mobilitzar, a les empreses i al carrer, per exigir que canviïn aquestes polítiques, perquè els empresaris mantinguin vius els convenis col•lectius i perquè entenguin que cal negociar i canviar la lògica de les polítiques retributives i salarials”, ha conclòs.

En canvi, el professor de Dret Laboral José Luis Salido ha defensat la reforma laboral perquè la veu positiva per flexibilitzar el mercat. Salido ha explicat que, “tenint en compte que es redueixen les traves per crear ocupació en termes de creixement del Producte Interior Brut, les polítiques actuals són millors que les d’abans, i aquestes mesures flexibilitzen el mercat de treball perquè, un cop reiniciat el camí del creixement econòmic, sigui més fàcil crear ocupació”. En aquesta línia, el també doctor en Dret ha afegit que “no és veritat que siguin aquestes unes mesures perquè sigui més fàcil acomiadar, ja que l’únic que s’ha fet és canviar el model, és a dir, que abans hi havia una autorització administrativa i ara una decisió empresarial revisable judicialment”.

També ha participat en el col•loqui d’avui a Ràdio Estel l’economista Josep Vila Abelló, que ha afirmat que calia renovar la política d’ocupació. “S’ha aprofitat la crisi per modernitzar el nostre sistema de contractació, així com de fixació de baixes i acomiadaments, i s’ha fet perquè abans estava molt antiquat, a nivells de mitjan segle XX”, ha destacat.

D’altra banda, dins la secció El pitjor del pitjor també en el programa El primer cafè igualment aquest dimarts, el diputat català d’Esquerra Plural Joan Josep Nuet ha qualificat de despropòsit la nova normativa espanyola. “S’està veient que la reforma laboral, després de més d’un any de funcionament, no ha ajudat a reactivar l’economia, sinó a precaritzar la feina, a crear pitjors condicions i sobretot a fomentar la tendència a baixar els salaris, que ja s’estava produint”. Nuet ha recordat, a més, que “davant aquesta situació, el treballador sovint accepta condicions pitjors i fins i tot qualsevol cosa”.

L’abaratiment i més facilitats per acomiadar, la flexibilització de la contractació per dinamitzar el mercat i l’augment de la temporalitat són alguns dels punts importants d’una reforma que ha passat pels anys més durs de la crisi entre molta crítica social.

Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 26'00").

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció