Aquestdilluns s’ha presentat al monestir de Sant Daniel el projecte de digitalitzaciódels gairebé 1.800 pergamins que formen part del llegat del cenobi, i que datend’entre els segles X i XIV. El projecte, que està encara en una primera faseperò està previst que finalitzi els propers mesos, ha estat possible gràciesals tècnics de la Universitat de Girona (UdG), que han escanejat tots elsdocuments de l’arxiu i ara els estan penjant en línia un per un. Actualment elsinvestigadors d’arreu del món ja en poden consultar més de 1.000 a la biblioteca de la Universitat, i ho poden fera més en català, ja que cada document s’ha traduït del llatí al català i tambés’ha geolocalitzat.
Tal com haexplicat a la presentació del projecte la directora de la biblioteca de la UdG,Àngels Merino, tot aquest llegat que s’està posant a la xarxa permetrà fer “unanova mirada” a la història del monestir, i aprofundir en la seva evolució alllarg dels segles. I és que aquesta serà la primera vegada que tots aquestspergamins sobrepassin els murs de l’arxiu del monestir, i que documents com perexemple el fundacional del cenobi els puguin consultar tots els investigadorsque ho vulguin.
Aquestainiciativa forma part de la celebració del mil·lenari del monestir de Sant Daniel,una efemèride que es va començar a commemorar l’any 2015 i que finalitzarà a l’octubred’aquest any. Com ha explicat el rector de la UdG, aquest projecte és “l’exempled’una col·laboració d’èxit”, i que “posa a disposició de tot el món pergaminsde 1.000 anys d’història”.