En directe

Cocodril Club

ESGLÉSIA CATALUNYA

El llegat del monestir de Sant Daniel ja és consultable en línia

Aquestdilluns s’ha presentat al monestir de Sant Daniel el projecte de digitalitzaciódels gairebé 1.800 pergamins que formen part del llegat del cenobi, i que datend’entre…

10 juliol 2018

Redacció

Comparteix

Aquestdilluns s’ha presentat al monestir de Sant Daniel el projecte de digitalitzaciódels gairebé 1.800 pergamins que formen part del llegat del cenobi, i que datend’entre els segles X i XIV. El projecte, que està encara en una primera faseperò està previst que finalitzi els propers mesos, ha estat possible gràciesals tècnics de la Universitat de Girona (UdG), que han escanejat tots elsdocuments de l’arxiu i ara els estan penjant en línia un per un. Actualment elsinvestigadors d’arreu del món ja en poden consultar més de 1.000 a la biblioteca de la Universitat, i ho poden fera més en català, ja que cada document s’ha traduït del llatí al català i tambés’ha geolocalitzat.

Tal com haexplicat a la presentació del projecte la directora de la biblioteca de la UdG,Àngels Merino, tot aquest llegat que s’està posant a la xarxa permetrà fer “unanova mirada” a la història del monestir, i aprofundir en la seva evolució alllarg dels segles. I és que aquesta serà la primera vegada que tots aquestspergamins sobrepassin els murs de l’arxiu del monestir, i que documents com perexemple el fundacional del cenobi els puguin consultar tots els investigadorsque ho vulguin.

Aquestainiciativa forma part de la celebració del mil·lenari del monestir de Sant Daniel,una efemèride que es va començar a commemorar l’any 2015 i que finalitzarà a l’octubred’aquest any. Com ha explicat el rector de la UdG, aquest projecte és “l’exempled’una col·laboració d’èxit”, i que “posa a disposició de tot el món pergaminsde 1.000 anys d’història”.  

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció