En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA MÓN

El missioner Christian Carlassare, testimoni de fe i reconciliació

El papa Francesc ha resat pel missioner italià Christian Carlassare, ferit en un atemptat al Sudan del Sud la matinada de dilluns 26 d'abril, només…

29 abril 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El papa Francesc ha resat pel missioner italià Christian Carlassare, ferit en un atemptat al Sudan del Sud la matinada de dilluns 26 d'abril, només uns dies abans de ser ordenat bisbe. El combonià està ara ingressat en un hospital de Kenya per rebre el tractament adequat, mentre el president de Sudan del Sud, Salva Kiir, demana una investigació ràpida. El director de l'Oficina de Premsa vaticana, Matteo Bruni, ha informat de la preocupació del pontífex pel missioner combonià, de 43 anys, nomenat el 8 de març passat  bisbe de la diòcesi de Rumbek, ciutat de majoria dinka, una de les ètnies més nombroses del país, on Carlassare va ser acollit amb alegria el 16 d'abril. El missioner, fill de la ciutat italiana de Vicenza, està fora de perill després d'una transfusió i de rebre un tret a la cama per part de dos homes que van entrar a casa seva. Jaume Calvera, també missioner combonià i director dels llibres Mundo Negro, ha presentat aquest dijous la història de Christian Carlassare com "un exemple de fidelitat i de compromís amb la pau i la reconciliació".
Què sabem d’aquest atemptat a un home de pau i que ara és bisbe electe?
És el bisbe electe més joves de l'Església catòlica. El panorama està una mica embolicat. Tenint en compte que Rumbek feia 10 anys que estava sense bisbe, des de la mort de l'anterior el 2011, finalment el Papa ha nomenat un successor, Christiana Carlassare. Ell de seguida es va traslladar al territori, però la nit de diumenge a dilluns van entrar uns homes a la casa però, mentre Carlassare intentava negociar amb ell, finalment li van disparar 7 trets a les cames, cosa que fa pensar que no volien matar-lo, sinó espantar-lo. En sentir-se els trets, unes monges que hi ha al costat van acostar-se de seguida per atendre'l i se'l van emportar primer a un hospital local i, després, a Nairobi. En aquest moment, sembla que s'està recuperant, però ha de fer molt de repòs perquè ha perdut molta sang i té ferides a les cames, tot i que les bales no li van trencar cap os.
Se sap si es podrà celebrar l'ordenació episcopal de Christian Carlassare el 23 de maig com estava inicialment previst?
No se sap en aquest moment. Nosaltres seguim les notícies a través de la informació interna dels missioners combonians. Ara és al llit, però no se sap si podrà caminar. Ell acaba d'enviar un missatge de vídeo en què les primeres persones són de perdó. Diu que perdona als qui l'han disparat, cosa que té un gran valor. Afirma que "la gent de Rumbek està patint molt més" que ell. És un testimoni molt fort en un fet inesperat dins d'un país molt provat i castigat per la violència.

Des del 2011 la diòcesi de Rumbek tenia seu vacant. Què pot aportar Carlassare quan, si Déu vol, ja sigui bisbe d’aquesta diòcesi?

Por portar unitat dins de la diòcesi. Després de 10 anys sense pastor titular, faltava un cap que portés aquesta unitat. El problema de fons és que Carlassare ha estat molt de temps treballant amb un dels grups ètnics més forts de la zona, els nuers, mentre que a Rumbek predominen els dinkas. I aquestes dues branques estan en guerra. Aquestes tensions poden ser com l'origen d'aquest atac, per voler intimidar-lo i dir-li que no es fiqui en aquest lloc, quan el nomenament de bisbe no és una acumulació de mèrits. Ell vol portar-hi la pau.
Encara es desconeixen els possibles mòbils de l'atemptat, i 24 persones han estat detingudes fins ara com a sospitoses. Es parla d’un robatori i també d’un episodi lligat a conflictes tribals que tenen els religiosos sovint com a objectius. Quines poden ser les circumstàncies?
És molt preocupant, per exemple, que hi ha tres sacerdots entre els detinguts. Si hi hagués una investigació seriosa i eficaç, se'n podria treure l'aigua clara. Es va aconseguir informació perquè un dels dos assaltants va perdre el mòbil. Esperem que hi hagi investigació objectiva i sense venjances. I encara que el bisbe hagi donat la sang, esperem que el seu pasturatge sigui signe de pau i reconciliació.
Quin missatge transmet l’exemple de Christian Carlassare a l’Àfrica i a la resta del món?
Que està pagant amb la pròpia sang la seva missió. Està molt compromès, perquè sempre ha dit que no se sent condicionat per les amenaces. Ha dit, a més, que pensa tornar a Rumbek. Sempre parla de pau, reconciliació i perdó. Cal recordar que el Papa ja va rebre ara fa uns mesos els presidents del Sudan i el Sudan del sud, amb el conegut gest de besar els peus, un missatge que Carlassari ha recollit amb molta fe i valentia.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 29 d'abril.

Més actualitat

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022