En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

El moment polític actual a Catalunya "és molt diferent al de 1977"

El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dijous les commemoracions pels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques de l’actual etapa, que mostren…

6 juliol 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El programa El Mirador de l'actualitat ha analitzat aquest dijous les commemoracions pels 40 anys de les primeres eleccions democràtiques de l’actual etapa, que mostren una referència històrica per al consens perdut en moments polítics com l’actual. La manera d'aprofitar aquell impuls en el moment polític actual ha estat una de les claus del col·loqui, en què han participat el periodista Salvador Aragonès, l'historiador Joan Pallarès i el col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia Lluís Sols. Pallarès. que ha recordat la figura d'Heribert Barrera en el centenari del seu naixement (aquest mateix dijous) ha lamentat que "les eleccions d'ara fa quaranta anys es van començar per dalt, com la casa per la teulada, quan es podien haver organitzat inicialment en l'àmbit municipal".

Sols ha assegurat que "l'efemèride s'ha de celebrar, de la manera que sigui, alhora que és una oportunitat per fer una revisió crítica, perquè la transició va ser potser perfecta a curt termini, amb la conquesta democràtica i l'autonomia assolides de manera en genera pacífica, però no ho és amb el pas del temps, perquè hi ha hagut massa hipoteques". Aragonès ha fet una valoració positiva de la commemoració, perquè "es va aconseguir que es posessin d'acord falangistes amb gent del PSOE i del Partit Comunista, cosa que va ser exemplar, fins i tot enmig de cops terroristes i d'assassinats comesos per aquells que no volien el canvi cap a la democràcia". Al final del col·loqui, tots han coincidit que el moment polític actual, amb el procés català i la convocatòria de referèndum, "no té res a veure amb el de fa 40 anys, ja que les posicions estan massa enrocades i no hi ha un context de diàleg ni d'esperit de consens".
El programa ha dedicat els minuts inicials, de manera extraordinària, a la figura de Joaquín Navarro Valls, mort aquest dimecres als 80 anys. De l'exportaveu de la Santa Seu, ha parlat sobretot Salvador Aragonès, amic personal seu i excorresponsal d'Europa Press a Roma. "Va ser un revolucionari de la comunicació al Vaticà perquè, abans de la seva arribada al càrrec, tot era tancat, amb rumors, i Navarro Valls ho va canviar tot", ha comentat. En aquesta línia, ha destacat que "hi va haver una compenetració molt gran entre un Papa polonès i un home espanyol com Navarro Valls, que va interpretar molt bé la profunditat, la doctrina i espiritualitat de Joan Pau II". En un altre moment, Aragonès ha destacat que "Navarro Valls va marcar un estil que s'ha estès com a model en altres àmbits de la comunicació institucional de l'Església, com ara conferències episcopals o diòcesis". També ha afegit que "va viure molts anys a Barcelona, amb família procedent d'Igualada, i era amic de l'expresident Jordi Pujol".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 6 de juliol.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció