En directe

Sense distància

ESGLÉSIA CATALUNYA

El Papa accepta la renúncia de Xavier Novell a Solsona

L'Església que fa camí a Catalunya ha viscut aquest dilluns 23 d'agost una sorprenent notícia. El Papa ha acceptat la renúncia del bisbe Xavier Novell…

23 agost 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'Església que fa camí a Catalunya ha viscut aquest dilluns 23 d'agost una sorprenent notícia. El Papa ha acceptat la renúncia del bisbe Xavier Novell al govern pastoral de la diòcesi de Solsona, i ha nomenat administrador apostòlic, en seu vacant, l'actual titular de la diòcesi de Vic, Romà Casanova, que dirigirà l'Església diocesana veïna fins que el mateix Francesc nomeni un successor. L'anunci l'ha fet aquest mateix dilluns la Santa Seu, sota la figura d'acceptació "simpliciter" per part de el Sant Pare. Segons el Bisbat de Solsona, Novell ha fet aquest pas "lliurement i per raons estrictament personals, en conformitat a allò que es contempla en el cànon 401/2 del Codi de Dret Canònic". Tot i que no es diu explícitament, aquest apartat és el mitjà per a aquestes mesures quan hi ha una "causa greu". El fins ara titular de Solsona, que té 52 anys, ha pres la decisió després d'un període de reflexió, de discerniment i de pregària, que ha culminat en una "presentació esporàdica" de la dimissió al pontífex després d'haver exposat la seva situació.
El Bisbat de Solsona explica, en un comunicat, que la comunitat diocesana "acull aquest moment difícil amb la confiança posada en Déu, Suprem Pastor de l'Església, i eleva les seves pregàries pel Sant Pare, pel bisbe Xavier Novell i per l'administrador apostòlic". Novell, nascut a Montfalcó d'Agramunt (Urgell) el 20 d'abril de 1969, va ser nomenat bisbe de Solsona el 3 de novembre de 2010 i va rebre l'ordenació episcopal el 12 de desembre del mateix any. Durant uns quants mesos, va ser el prelat més jove d'Espanya amb només 41 anys. Des de l'inici del seu ministeri episcopal. Xavier Novell ha destacat per una important presència pública en què ha combinat missatges pastorals i espirituals amb reflexions i valoracions d'incidència social i política. Per exemple, el 2013 va recomanar als rectors que no participessin en un repic de campanes que s'havia convocat des de les entitats sobiranistes coincidint amb la Diada de l'11 de setembre. El 2017, va defensar obertament el dret de Catalunya a decidir sobre el seu futur en un referèndum.
D'altra banda, unes reflexions que va fer el 2016 sobre el dret dels infants a tenir un pare i una mare, en forma de pregunta sobre la seva educació afectiva i sexual si tenen com a pares una parella del mateix sexe, va tenir un gran impacte en l'opinió pública catalana. Ara deixa el govern pastoral de Solsona després d'un període de discerniment, reflexió i pregària. En qualsevol cas, ha estat una sorpresa que queda en les "raons personals". El precedent més recent en les diòcesis espanyoles és el de Raúl Berzosa, que va veure acceptada sorprenentment la seva renúncia el 2018 com a bisbe de Ciudad Rodrigo (Salamanca) amb 61 anys.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció