En directe

El diumenge a Montserrat

PAPA FRANCESC

El Papa, als joves: "L'Església surt a escoltar-vos"

«Estimats joves» «us porto en el cor». Així s’adreça Francesc als joves de tot el món, manifestant-los el seu afecte paternal en una carta que…

13 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
«Estimats joves» «us porto en el cor». Així s’adreça Francesc als joves de tot el món, manifestant-los el seu afecte paternal en una carta que s’ha presentat aquest divendres al Vaticà. El cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes, ha presentat aquesta Carta del Papa i el document preparatori per a la XV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, prevista per a l’octubre de 2018 amb el títol «Els joves, la fe i el discerniment vocacional». En la seva missiva, el Sant Pare anima els joves a participar activament en el camí sinodal, perquè "el Sínode és per a ells" i perquè "tota l'Església surt i es posa a l'escolta de la seva veu, de la seva sensibilitat, de la seva fe i també dels seus dubtes i crítiques".
Després de subratllar l'anhel que té la joventut de construir «una societat més justa i fraterna» «fins a les perifèries del món», el pontífex lamenta les realitats de «prevaricació», «injustícia» i «guerra». Comenta, en aquesta línia, que molts joves «estan sotmesos al xantatge de la violència i es veuen obligats a fugir de la seva terra natal». A partir de les paraules de Jesús als deixebles, quan els diu «veniu i ho veureu», el Papa els assegura als joves que també a ells «Jesús els dirigeix la seva mirada i els invita a anar cap a Ell». El cardenal Baldisseri ha destacat la dimensió vocacional d’aquest missatge del Sant Pare a la joventut. En el mateix acte de presentació, ha dit que "cal entendre la vocació en sentit ampli, perquè es refereix a tota la gamma de possibilitats de realització concreta que presenta la pròpia vida en l'alegria de l'amor i en la plenitud derivada del lliurament d'un mateix als a Déu i als altres". El purpurat ha explicat, a més, que "es tracta de trobar la forma concreta dels estats de vida, les professions i les modalitats de compromís social i polític".
En aquesta carta, Francesc recorda que, en l’última Jornada Mundial a Cracòvia, va preguntar als joves si les coses es poden canviar, i ells van cridar junts amb un «sí!». D’acord amb aquella resposta, el pontífex destaca que «neix d'un cor jove que no suporta la injustícia i no pot resignar-se a la cultura del descartar, com tampoc cedir davant la globalització de la indiferència». Fabio Fabene, sotssecretari del Sínode dels Bisbes, ha explicat que que el Papa hagi triat el tema dels joves "sobretot per escoltar els seus desitjos, projectes, somnis i dificultats per realitzar el seu projecte al servei de la societat, de la qual demanen ser protagonistes actius".
Adreçant-se igualment als joves, Francesc assegura que «un món millor es construeix també gràcies a ells, que sempre volen canviar i ser generosos». En aquesta línia, els encoratja a no tenir «por d'escoltar l'Esperit que suggereix opcions audaces», com també a «no perdre temps quan la consciència els demani arriscar per seguir Jesús». Finalment, el pontífex expressa el seu desig que ell i els bisbes del món contribueixin, «a través del camí d'aquest Sínode, cada vegada més al goig» de la joventut.
En la conferència de premsa d’aquest divendres, un noi i una noia de la parròquia romana de Sant Tomàs Mor han expressat algunes inquietuds pròpies de la joventut. Per exemple, Federica Ceci ha agraït al Papa la decisió de convocar una Assemblea General del Sínode precisament als joves i particularment la seva fe i el seu discerniment vocacional, per aconseguir ser de debò “Església en sortida”. Per la seva banda, Elvis Do Ceu ha destacat la dimensió d’acostament a un col•lectiu, la joventut, que "té molt a dir per construir entre tots una Església més oberta a l’encontre".
La importància de "moure's per seguir Jesús"
D'altra banda, en l'homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Papa ha dit aquest divendres que, "per seguir Jesús cal moure's, caminar i no quedar-se aturats l'ànima asseguda". En comentar l'evangeli del dia, que narra la situació que pateix el paralític obligat a entrar pel sostre a la casa on hi havia Jesús, el pontífex ha destacat que "la fe, si és autèntica, sempre ens fa córrer riscos, però ens dóna l'esperança veritable". En l'altra cara de la moneda, ha situat "els immòbils que eren a la vora del camí i miraven, asseguts mirant com des del balcó i sense caminar en la seva pròpia vida". Finalment. el Sant Pare ha alertat davant el perill de "seguir Jesús només pel propi interès".
Finalment destaquem que l Papa ha expressat, igualment aquest divendres, el seu reconeixement i afecte als policies i agents de seguretat del Vaticà, que han estat rebuts en audiència. Els ha definit com "els àngels custodis de la Plaça de Sant Pere", i ha qualificat de molt generós i eficaç el seu servei. "Heu demostrat competència i coratge a l'hora d'afrontar els nombrosos desafiaments i els diversos perills, compretent-vos amb generositat en la prevenció de delictes, una actitud amb la qual heu fet més segur l'accés de pelegrins tant a la basílica com als encontres amb el successor de Pere", els ha comentat. El Sant Pare també ha elogiat aquests treballadors de la seguretat, i ha situat la protecció en el mateix nivell que els qui vetllaven per Jesús a Betlem.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 13 de gener.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció