En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

El Papa, als joves: "L'Església surt a escoltar-vos"

«Estimats joves» «us porto en el cor». Així s’adreça Francesc als joves de tot el món, manifestant-los el seu afecte paternal en una carta que…

13 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
«Estimats joves» «us porto en el cor». Així s’adreça Francesc als joves de tot el món, manifestant-los el seu afecte paternal en una carta que s’ha presentat aquest divendres al Vaticà. El cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes, ha presentat aquesta Carta del Papa i el document preparatori per a la XV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, prevista per a l’octubre de 2018 amb el títol «Els joves, la fe i el discerniment vocacional». En la seva missiva, el Sant Pare anima els joves a participar activament en el camí sinodal, perquè "el Sínode és per a ells" i perquè "tota l'Església surt i es posa a l'escolta de la seva veu, de la seva sensibilitat, de la seva fe i també dels seus dubtes i crítiques".
Després de subratllar l'anhel que té la joventut de construir «una societat més justa i fraterna» «fins a les perifèries del món», el pontífex lamenta les realitats de «prevaricació», «injustícia» i «guerra». Comenta, en aquesta línia, que molts joves «estan sotmesos al xantatge de la violència i es veuen obligats a fugir de la seva terra natal». A partir de les paraules de Jesús als deixebles, quan els diu «veniu i ho veureu», el Papa els assegura als joves que també a ells «Jesús els dirigeix la seva mirada i els invita a anar cap a Ell». El cardenal Baldisseri ha destacat la dimensió vocacional d’aquest missatge del Sant Pare a la joventut. En el mateix acte de presentació, ha dit que "cal entendre la vocació en sentit ampli, perquè es refereix a tota la gamma de possibilitats de realització concreta que presenta la pròpia vida en l'alegria de l'amor i en la plenitud derivada del lliurament d'un mateix als a Déu i als altres". El purpurat ha explicat, a més, que "es tracta de trobar la forma concreta dels estats de vida, les professions i les modalitats de compromís social i polític".
En aquesta carta, Francesc recorda que, en l’última Jornada Mundial a Cracòvia, va preguntar als joves si les coses es poden canviar, i ells van cridar junts amb un «sí!». D’acord amb aquella resposta, el pontífex destaca que «neix d'un cor jove que no suporta la injustícia i no pot resignar-se a la cultura del descartar, com tampoc cedir davant la globalització de la indiferència». Fabio Fabene, sotssecretari del Sínode dels Bisbes, ha explicat que que el Papa hagi triat el tema dels joves "sobretot per escoltar els seus desitjos, projectes, somnis i dificultats per realitzar el seu projecte al servei de la societat, de la qual demanen ser protagonistes actius".
Adreçant-se igualment als joves, Francesc assegura que «un món millor es construeix també gràcies a ells, que sempre volen canviar i ser generosos». En aquesta línia, els encoratja a no tenir «por d'escoltar l'Esperit que suggereix opcions audaces», com també a «no perdre temps quan la consciència els demani arriscar per seguir Jesús». Finalment, el pontífex expressa el seu desig que ell i els bisbes del món contribueixin, «a través del camí d'aquest Sínode, cada vegada més al goig» de la joventut.
En la conferència de premsa d’aquest divendres, un noi i una noia de la parròquia romana de Sant Tomàs Mor han expressat algunes inquietuds pròpies de la joventut. Per exemple, Federica Ceci ha agraït al Papa la decisió de convocar una Assemblea General del Sínode precisament als joves i particularment la seva fe i el seu discerniment vocacional, per aconseguir ser de debò “Església en sortida”. Per la seva banda, Elvis Do Ceu ha destacat la dimensió d’acostament a un col•lectiu, la joventut, que "té molt a dir per construir entre tots una Església més oberta a l’encontre".
La importància de "moure's per seguir Jesús"
D'altra banda, en l'homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Papa ha dit aquest divendres que, "per seguir Jesús cal moure's, caminar i no quedar-se aturats l'ànima asseguda". En comentar l'evangeli del dia, que narra la situació que pateix el paralític obligat a entrar pel sostre a la casa on hi havia Jesús, el pontífex ha destacat que "la fe, si és autèntica, sempre ens fa córrer riscos, però ens dóna l'esperança veritable". En l'altra cara de la moneda, ha situat "els immòbils que eren a la vora del camí i miraven, asseguts mirant com des del balcó i sense caminar en la seva pròpia vida". Finalment. el Sant Pare ha alertat davant el perill de "seguir Jesús només pel propi interès".
Finalment destaquem que l Papa ha expressat, igualment aquest divendres, el seu reconeixement i afecte als policies i agents de seguretat del Vaticà, que han estat rebuts en audiència. Els ha definit com "els àngels custodis de la Plaça de Sant Pere", i ha qualificat de molt generós i eficaç el seu servei. "Heu demostrat competència i coratge a l'hora d'afrontar els nombrosos desafiaments i els diversos perills, compretent-vos amb generositat en la prevenció de delictes, una actitud amb la qual heu fet més segur l'accés de pelegrins tant a la basílica com als encontres amb el successor de Pere", els ha comentat. El Sant Pare també ha elogiat aquests treballadors de la seguretat, i ha situat la protecció en el mateix nivell que els qui vetllaven per Jesús a Betlem.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 13 de gener.

Més actualitat

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024