En directe

Sense distància

ESGLÉSIA MÓN

El Papa assegura que "les ideologies impedeixen la reconciliació"

El Papa ha comentat aquest dimecres que "les ideologies impedeixen qualsevol procés de reconciliació", i ha descartat tota possibilitat de renúncia imminent. "No se m'ha…

1 setembre 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha comentat aquest dimecres que "les ideologies impedeixen qualsevol procés de reconciliació", i ha descartat tota possibilitat de renúncia imminent. "No se m'ha passat mai pel cap aquesta opció", ha assegurat.. En una entrevista amb Carlos Herrera a la cadena COPE, Francesc s'ha referit a la situació política a Catalunya, uns anys després de l'inici del procés i amb tot el conflicte, per assegurar que el camí sempre és "el diàleg, la reconciliació i fugir de les ideologies que impedeixen aquest diàleg i destrueixen qualsevol procés de reconciliació". En aquesta línia, ha afegit que "són els espanyols els qui han de jutjar, però la clau en aquest moment, en qualsevol país amb aquest problema, és revisar si els ciutadans s'han reconciliat amb la pròpia història". El pontífex ha admès que no sap "si Espanya està totalment reconciliada amb la seva història del segle passat", alhora que ha destacat que el procés i el conflicte català, "com el de Kosovo, s'emmarca en fets històrics que estan caracteritzats per una sèrie de particularitats". Per tancar la seva reflexió en aquest context, el Sant Pare ha conclòs que "el govern d'un país, sigui del signe que sigui, ha de fer-se càrrec de la reconciliació i veure com porten endavant la història com a germans i no pas com a enemics, sense aquest inconscient deshonest que em fa jutjar l'altre com un enemic".
En un altre moment, el bisbe de Roma ha explicat que es troba bé, tot i que continua "amb la medicació postoperatòria i el procés de recuperació, perquè el cervell acabi de saber que té uns centímetres menys d'intestí". Ha reconegut que no entén "d'on han sortit" els rumors sobre aquesta possible dimissió. En aquesta línia, ha destacat que, abans de l'última operació de còlon, "va ser un infermer" qui li va salvar la vida, "com també va passar una primera vegada l'any 1957", quan se li va haver d'extirpar un tros de pulmó. Finalment, a més de subratllar la importància d'estar "viu", el Papa ha dit que, "sempre que un Papa està malalt, hi ha brisa o huracà de conclave", referint-se a l'expectativa sobre la propera elecció d'un successor.
D'altra banda, en aquesta entrevista de 70 minuts, Francesc ha parlat amb claredat sobre Europa i els seus valors, així com d'altres temes internacionals, sobretot l'Afganistan. Davant de la retirada definitiva de tropes nord-americanes i europees un cop els talibans han pres el poder al país asiàtic, el pontífex ha comentat que "cal posar fi a la política irresponsable d'intervenir des de fora i imposar la democràcia en els pobles". D'aquesta manera, ha fet seves unes paraules de la cancellera alemanya, Angela Merkel, pronunciades en una visita recent a Moscou. Per afrontar aquest conflicte afganès, el Sant Pare ha demanat "més pregària, penitència i dejuni" en el context "d'un món de guerres". Així, ha revelat que el Vaticà està "movent fils diplomàtics" per garantir el desplaçament dels ciutadans afganesos cap a Europa davant del que ha qualificat de gran "engany dels nous dirigents" de país, unit a "la ingenuïtat" dels líders mundials. Igualment ha defensat que Europa ha de posar en pràctica, davant aquesta i altres crisis, una actitud que passa per "acollir, protegir, promoure i integrar". Ha conclòs la reflexió afirmant que "els països han d'aconseguir que el migrant s'integri i sigui promogut i protegit", alhora que ha dit que els estats europeus han de "veure quantes persones poden acceptar i en quin nombre", per alliberar-los del que ha qualificat de "dimonis educats, que són els més perillosos".
El Sant Pare ha comentat, sobre la recent llei d'eutanàsia aprovada a Espanya, que l'actual societat viu en "una cultura del descartar", en la qual ha situat tant aquesta pràctica en el final de la vida com l'avortament. Ha recorregut a arguments científics per subratllar que "qualsevol manual d'embriología diu que, a la tercera setmana de la concepció, abans que la mare se n'adoni, ja estan perfilats tots els òrgans i l'ADN del que és una vida humana". Les relacions de l'Església catòlica amb la Xina, el procés judicial per corrupció que afecta el cardenal Angelo Becciu, aviat jutjat, i el camí sinodal de l'Església a Alemanya, entre altres realitats i problemàtiques, han estat també qüestions tractades durant aquesta llarga entrevista, amb la qual la cadena COPE ha obert la temporada.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció