En directe

Laudes

PAPA FRANCESC

El Papa defensa "un estil comunicatiu obert, creatiu"

El Papa fa una crida a “afavorir una comunicació constructiva que rebutgi els prejudicis contra els altres i fomenti una cultura de l’encontre que ajudi…

24 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa fa una crida a “afavorir una comunicació constructiva que rebutgi els prejudicis contra els altres i fomenti una cultura de l’encontre que ajudi a mirar la realitat amb autèntica confiança”. Aquesta és la principal exhortació del pontífex als comunicadors, dins el Missatge per a la 51a Jornada Mundial de les Comunicacions socials, que s’ha fet públic aquest dimarts. Amb el títol "Comunicar esperança i confiança en els nostres temps”, el Sant Pare invita, en aquest document, a “trencar el cercle viciós de l'angoixa i a frenar l'espiral de la por que se centra en les males notícies, tot amb un estil comunicatiu obert i creatiu, marcat per la lògica de la bona notícia".
El Papa evidencia que la realitat, en ella mateixa, no té un significat unívoc i que tot depèn de la mirada amb la qual és percebuda, del "prisma" amb el qual decidim mirar-la. També explica que, "canviant les lents, també la realitat se'ns presenta diferent". Francesc assegura que, per als cristians, aquestes lents que ens permeten desxifrar la realitat no poden ser altres que les de la bona notícia, partint de la "Bona Nova" per excel•lència que és "l’Evangeli de Jesucrist"
El bisbe de Roma recorda que aquesta bona notícia, "que és Jesús mateix, no és bona perquè estigui exempta de patiment", sinó perquè "contempla el sofriment en una perspectiva més àmplia", "ja que és en Crist on Déu s'ha fet solidari amb qualsevol situació humana, revelant-nos que no estem sols, perquè tenim un Pare que no oblida mai els seus fills”. Igualment recorda que, precisament "en l’amargor del fracàs que experimenta Jesucrist a la creu, neix una esperança a l'abast de tothom". En aquest context, el Papa afegeix que és "sota aquesta llum que cada nou drama que es produeix en la història del món es converteix també en l'escenari per a una possible bona notícia".
Francesc destaca la importància de les imatges de les metàfores per "comunicar la humil potència del Regne, com feia Jesús amb les paràboles". En la mateixa línia, subratlla que són "el camí privilegiat per expressar la immensa dignitat del misteri pasqual, deixant que siguin les imatges -més que no pas els conceptes- les que comuniquin la paradoxal bellesa de la vida nova en Crist". El Sant Pare assegura, a més, que "la confiança en la llavor del Regne de Déu i en la lògica de la Pasqua, configura també la nostra manera de comunicar". Diu també que aquesta confiança ens fa capaços de treballar, amb la convicció que és possible descobrir la bona notícia, "present a la realitat de cada història i en el rostre de cada persona".
En la presentació del missatge, el prefecte de la Secretaria per a la Comunicació, Dario Edoardo Viganò, ha explicat que el Papa ofereix una anàlisi ponderada de l’esperança. "Trencar l'espiral d'una comunicació negativa, que porta també a anestesiar la consciència, significa que la història certament està feta de grisos, negres de vegades, però inclou sempre horitzons d'esperança, de proximitat", ha dit. Viganò  ha comentat, a més, que el Vaticà pot aportar una gran ajuda perquè tothom entengui els missatges del Papa, que "sovint són descontextualitzats i, per tant, perden també aquella força pròpia, aquella pertinença pròpia que tenim".
El prefecte de la Secretaria per a la Comunicació de la Santa Seu ha defensat una comunicació de proximitat amb fonaemnts espirituals. Coincidint amb la festa de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistas, Dario Edoardo Viganò ha presidit l’Eucaristia aquest mateix dimarts al matí a la capella del Palazzo Pio. El prefecte de la Comunicació vaticana ha expressat el seu desig que “el treball dels comunicadors sigui sempre un instrument de construcció que sàpiga frenar la temptació de fomentar el desencontre, per afavorir la cultura de l’encontre”.
La força de "ser autèntics i no fingir davant el Senyor"
En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha dit, d'altra banda, que “fer la voluntat de Déu no significa no discutir o enutjar amb el Senyor, ja que l'important és ser autèntics i no fingir, sinó dir el propi sí". Després de situar l’exemple d'Adam, que "s'amaga perquè tenia por del Senyor", ha recordat el “sí” d'Abraham, Moisès, Elies, Isaïes i Jeremies, fins arribar al gran "sí" de Maria i l'últim "heus aquí", el de Jesús. En aquesta línia, ha afegit que "el Senyor sempre dialoga amb aquells als que convida a recórrer aquest camí i a dir que sí"
El pontífex ha comentat que la litúrgia del dia exhorta a reflexionar sobre com va el 'sí' de cadascú al Senyor. El Papa ha conclòs dient que el Senyor ens crida cada dia i ens invita a dir el nostre "sí", tot i que també podem "discutir amb Ell". Tota aquesta reflexió ha estat a partir de la Carta als Hebreus proposada per la litúrgia del dia, en recordar també que "la història de la salvació" és "una història de sí".
Celebracions del Papa per a febrer i març
Finalment destaquem que l'Oficina de les Celebracions Litúrgiques del Pontífex ha publicat aquest mateix dimarts el calendari de les celebracions presidides pel Sant Pare els mesos de febrer i març. El dijous 2 de febrer, festa de la Presentació del Senyor i XXI Jornada Mundial dels Instituts de Vida Consagrada i de les Societats de Vida Apostòlica, Francesc presidirà la Missa amb els membres d'aquest àmbit de vida consagrada a la Basílica de Sant Pere a les 17.30 hores. 
El dia 1 de març, Dimecres de Cendra, el pontífex presidirà l'Eucaristia amb el ritu de benedicció i imposició de la cendra, a la Basílica de Santa Sabina a Roma, a les 17.00 hores. El 5 de març, I Diumenge de Quaresma, es donarà inici als exercicis espirituals per al Papa i la Cúria Romana a la localitat italiana de Ariccia. L'Oficina de les Celebracions Litúrgiques del Pontífex també ha explicat que, el divendres 10 de març, s'acabaran aquests exercicis.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 24 de gener.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció