En directe

El rosari

PAPA FRANCESC

El Papa demana, a Geòrgia, que els cristians units ajudin els pobles en guerra a "aprendre el camí de la reconciliació, el diàleg i el perdó"

El Papa ja és a Geòrgia, on ha arribat aquest divendres uns minuts abans de les 12 del migdia, hora catalana (11.00 GMT i 15.00…

30 setembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ja és a Geòrgia, on ha arribat aquest divendres uns minuts abans de les 12 del migdia, hora catalana (11.00 GMT i 15.00 hora local). Francesc ha compartit, amb autoritats civils i religioses, amb el president del país i el patriarca Elies II al capdavant, un missatge de pau basat en el tronc comú d’una fe viva i d’una cultura que s’enriqueix en la seva diversitat i que mira cap a un futur d’unitat i esperança. És el XVI Viatge Apostòlic Internacional del Papa, aquest cop a Geòrgia i l'Azerbaidjan, el setè que fa a Europa, ja que havia visitat fins ara Polònia, Albània, el Parlament Europeu i el Consell d'Europa, Turquia i Bòsnia i Hercegovina. Després de quatre hores de vol, el pontífex ha aterrat a l'aeroport de Tbilisi, la capital georgiana, on l’han rebut el nunci apostòlic, el cap de Protocol, el President de la República, Giorgi Margvelashvili, i el Catholicós Patriarca de tota la Geòrgia Elies II. Després Francesc s’ha traslladat al Palau Presidencial, on s’ha reunit de manera privada amb el president i amb les autoritats del País.
En el discurs a les autoritats, després de recordar les arrels cristianes del país a partir de la santa evangelitzadora Santa Nino en els inicis del segle IV, ha agraït la invitació a visitar-lo, i s’ha referit a les bones relacions de sempre entre Geòrgia i la Santa Seu. A més, el Sant Pare ha subratllat el valor de la cultura d’aquest poble i la posició estratègica que ocupa Geòrgia, país que ha qualificat de "pont natural entre Europa i Àsia, una frontissa que facilita les comunicacions i les relacions entre els pobles". El successor de Pere ha expressat el seu desig que el camí de pau i desenvolupament aconseguit després de la proclamació d'independència l'any 1991 "continuï amb el compromís solidari de tots els membres de la societat, amb la finalitat de crear les condicions d'estabilitat, equitat i respecte a les lleis que afavoreixin el creixement i augmentin les oportunitats per a tothom".
Encara sobre la pau assolida després de diversos entrebancs, el pontífex ha comentat que la continuïtat d’aquesta pau "exigeix que creixin sentiments de mútua estima i consideració, que no poden deixar de banda el respecte de les prerrogatives sobiranes de cadascun dels països en el marc del dret internacional". Francesc, a més, ha subratllat “la prioritat dels éssers humans, sense cap distinció de caràcter ètnic, lingüístic, polític o religiós, uns drets que no es poden utilitzar com un pretext per convertir les divergències en conflictes i després en llargues tragèdies, sinó que han de ser per a tots font d'enriquiment recíproc en favor del bé comú”.
Francesc també ha assegurat que "es necessita valor i alçada per reconèixer el bé autèntic dels pobles i buscar-lo amb determinació i prudència, tenint sempre presents els sofriments de les persones, per continuar amb convicció el camí, pacient i laboriós però apassionant i alliberador, de la construcció de la pau", ha afirmat. Finalment el pontífex ha demanat que Déu beneeixi Geòrgia i li doni pau i prosperitat, un desig reflectit també en el compromís de diàleg entre l’Església catòlica i l’ortodoxa georgiana per afavorir la pau, el benestar i el desenvolupament social.
Pregària per la pau

Una atmosfera marcada per cants en llengua aramea ha marcat l’inici d’una pregària que ha fet el Papa per la Pau, durant la trobada amb la Comunitat Assíria Caldea a l'Església de Sant Simeó Bar Sabas de Tbilisi, última cita del Pontífex en el seu primer dia de visita a Geòrgia. A l'Església dedicada al sant copte de la segona meitat del segle X, acompanyat pel Patriarca de Babilònia dels Caldeus i pel rector, Francesc s’ha dirigit en processó cap a la capella del Santíssim Sagrament, entre centenars de fidels de la diàspora assíria caldea, per pregar després davant la Creu que, segons ha remarcat, "rescata l'home del fracàs i de la mort".
El bisbe de Roma ha elevat la seva pregària a la Creu de Crist "que ens allibera del pecat, origen de tota divisió i de tot mal", i que, amb la seva gloriosa passió, "derrota la duresa dels cors, presoners de l'odi i l'egoisme" fins al punt d’alliberar les "víctimes d'injustícia i opressió". A la Creu de Jesús, el Sant Pare ha tingut presents, en forma de pregària, "els patiments de nombroses víctimes innocents: sobretot els nens, els ancians i els cristians perseguits", així com les ferides de "les persones víctimes d’abusos, despullades de la seva llibertat i dignitat", també sense oblidar "els exiliats, els refugiats i els qui han perdut el gust per la vida". Ha mostrat també el seu desig "que experimentin" l'estabilitat del Regne.
El Sant Pare ha resat perquè els pobles en guerra "aprenguin el camí de la reconciliació, del diàleg i del perdó", i ha dirigit un pensament especial per als pobles "defallits per les bombes", com ara l'Iraq i Síria, alhora que ha demanat al Senyor que arrenqui "de la devastació" aquests països.
Trobada fraterna amb el patriarca Elies II
Francesc també s’ha reunit aquest mateix divendres, a Tblisi, amb Elies II, Catholicós i patriarca de Geòrgia. Li ha mostrat la seva esperança "que la multitud de sants d'aquest país ens animi a posar l'Evangeli per sobre de tot i a evangelitzar com en el passat, lliures dels lligams d’idees preconcebudes i oberts a la permanent novetat de Déu". En el seu discurs, el Sant Pare ha recordat la visita del Patriarca Elies II al Vaticà, un gest es va obrir una nova pàgina en les relacions entre l'Església Ortodoxa de Geòrgia i l'Església Catòlica. Ha afegit que "així s'han reforçat els importants llaços que hi ha entre les dues Esglésies des dels primers segles del cristianisme", uns vincles que segueixen sent respectuosos i cordials.
El Papa ha afirmat que, "com a pelegrí i amic", ha arribat "a aquesta terra beneïda quan està a punt de concloure per als catòlics l'Any Jubilar de la Misericòrdia”, i ha recordat la visita que va fer en el seu moment Sant Joan Pau II, "la primera vegada d'un successor de Pere va voler, coincidint amb el Jubileu del 2000, reforçar els vincles profunds i forts amb la Seu de Roma i a recordar la important contribució de Geòrgia, aquesta antiga cruïlla de cultures i tradicions, a la construcció d'una civilització de l'amor".
Després de recordar el mandat diví “d’un nou impuls a aquesta relació”, Francesc ha demanat a Elies II, al qual s’ha adreçat amb la paraula “germà”, que els cristians “es mantinguin encara més arrelats en el Senyor i units, amb el testimoni dels nombrosos sants d'aquest país”. Finalment el Papa ha expressat el seu desig que les dificultats no siguin un obstacle, sinó un estímul que ajudi catòlics i ortodoxos georgians a un millor coneixement mutu, a compartir la sava viva de la fe, a intensificar la pregària dels uns per altres i a cooperar amb caritat apostòlica en el testimoni comú, sempre al servei de la pau.
Visita al Caucas que dura tot el cap de setmana
Aquest dissabte el Papa celebra la Missa a l'estadi Meskhi. Després tindrà lloc la trobada amb els sacerdots, religiosos i religioses a l'església de l'Assumpció i tot seguit es trobarà amb els assistits i agents de les obres de caritat de l'Església al Centre d'Assistència dels Pares Camils. La jornada s’acabarà amb la visita del Sant Pare a la catedral patriarcal Svietyskhoveli de Mskheta.
I diumenge Francesc arribarà a Baku, la capital de l'Azerbaidjan, on celebrarà la Missa a l'església de la Immaculada al Centre Salesià. Després de dinar amb la comunitat salesiana, es dirigirà al Palau Presidencial de Gençlik per visitar al president del país, Ilham Alíev, i trobar-se amb les autoritats al centre Heydar Aliyev. Després mantindrà una trobada privada amb el xeic dels musulmans del Caucas a la mesquita Gueidar Aliyev i finalment es reunirà amb el Bisbe ortodox de Baku i amb el president de la comunitat jueva, abans de traslladar-se a l'aeroport d'aquesta ciutat per a la cerimònia de comiat .
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 30 de setembre.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció