El Papa ha alertat aquest dijous davant alguns “bonismes ingenus” que practiquen els pastors, els bisbes, quan deixen fer qualsevol cosa als fidels a canvi de captar la seva simpatia. Com a alternativa, ha defensat l’apassionament, com Sant Pau, i la denúncia de les situacions injustes. Concretament Francesc ha assegurat que"un pastor ha de ser apassionat i ha de saber distingir i denunciar el mal". En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, s’ha centrat en la figura de l’apòstol Pau per recordar l’exemple del sacerdot italià Lorenzo Milani, la tomba del qual visitava aquest dimarts a la diòcesi de Barbiana. El pontífex ha defensat el compromís de ser al costat dels altres i ajudar-los, però sense “bonismes ingenus”. En aquesta línia, ha assegurat que “el bon pastor dona la vida per les seves ovelles". A partir de la primera lectura del dia, de la segona carta de Sant Pau als Cristians de Corint, el bisbe de Roma ha repassat les principals qualitats que hauria de tenir un pastor, i ha reivindicat Sant Pau com la figura “del veritable pastor” que "no fa com els mercenaris, sinó que es manté al costat del seu ramat sense abandonar-lo".
El Sant Pare ha dit que el pastor ha de ser apassionat “fins al punt de dir a la seva gent, al seu poble, que aplica per a ells una mena de gelosia divina”. Francesc ha defensat, en aquest context, "el zel apostòlic", perquè una segona qualitat del pastor “és la de l’home que sap discernir”. L'alternativa, segons el pontífex, és "un allunyament de Déu i, per tant, una infidelitat com pot ser la del matrimoni". El Papa ha destacat igualment que el pastor “ha de saber denunciar el mal i no ser ingenu, sempre acompanyant les pròpies ovelles”. En un altre moment, el bisbe de Roma ha recordat la seva visita aquest dimarts passat a Bozzolo i Barbiana, on va honorar la memòria dels sacerdots Primo Mazzolari i Lorenzo Milani. Sobre Don Milani, ha subratllat que, seguint l’estil de Sant Pau, “va saber denunciar les coses amb noms i cognoms” i va tenir com a “lema” “m’importa” o “em preocupa”: “I care”, deia aquest prevere.
El Sant Pare ha recordat que la capacitat de denunciar afecta “fins i tot allò que pugui anar contra la pròpia vida”. En aquest sentit, ha comentat que “sovint els pastors perden aquesta capacitat de condemna i volen portar endavant les ovelles amb el bonisme que no només és ingenu sinó que també fa mal, el bonisme dels compromisos per captar l’admiració dels fidels a partir del criteri de deixar-los fer qualsevol cosa”, sense cap supervisió. Finalment Francesc ha expressat en forma de pregària el seu desig “que tots els pastors tinguin aquestes qualitats per servir el Senyor”.
Audiència als gestors de les obres d'ajuda a les Esglésies orientals
D'altra banda, el Papa ha expressat aquest mateix dijous el seu reconeixement, amb elogis, a la feina de la ROACO, l'entitat que reuneix les obres d'ajuda a les Esglésies orientals. En una audiència concedida als participants en la Plenària d'aquest organisme, Francesc ha expressat el seu desig que la seva missió "sigui un pont entre Orient i Occident" en temps "de violència insensata" en alguns dels països representats. Precisament aquest dijous s'han clausurat els treballs de la 90a Assemblea de la ROACO, creada l'any 1968. El pontífex ha recordat que la seva existència té el seu fonament en "l'agermanament de les Esglésies orientals des de les activitats pastorals, educatives i assistencials" als propis territoris.
El Sant Pare ha recordat que "les Esglésies orientals han estat sovint víctimes de terribles onades de persecucions i obstacles, tant a l'est d'Europa com al Pròxim Orient". També s'ha referit a "les importants migracions que han afeblit la presència cristiana en els territoris on havien florit des de segles enrere". Després de valorar positivament la normalització d'alguns territoris després dels règims totalitaris, Francesc ha lamentat que "Síria, l'Iraq i Egipte, entre altres països, vegin ara els seus fills que pateixen a causa de la persistència de la guerra i de la insensata violència perpetrada pel terrirosme fonamentalista". Ha destacat igualment que són "experiències que fan passar novament per la creu de Jesús, cosa que provoca sofriment però, alhora, és una font de salvació".
El Papa ha elogiat, en un altre moment, "l'opció radical que representen els sacerdots altres creients que es converteixen en autèntics herois i testimonis al costat de comunitats sovint molt provades". És en aquest sentit que ha elogiat el treball acurat "en la formació inicial dels seminaristes i de manera permanent en els preveres". Finalment ha fet una crida a "no oblidar que, a l'Orient, els cristians catòlics, ortodoxos i protestants estan vessant la seva sang com a testimoni" de fe i amor, i ha recordat especialment "els nombrosos fidels orientals obligats a emigrar". Ha acabat amb una crida a "acollir aquests creients als llocs on arriben, perquè puguin continuar vivint segons la seva pròpia tradició eclesial".
Crida dels bisbes de Colòmbia al diàleg davant la visita del Papa
Els bisbes de Colòmbia han enviat una crida al govern del seu país i a la comandància de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN) en què instent les parts a arribar a un acord d'alto el foc bilateral, davant la ja propera visita del Sant Pare al setembre. Els prelats demanen "la participació de la societat i el final de la confrontació armada que es busca des de la Mesa de Quito". Diuen, a més, que "la visita apostòlica del Papa a Colòmbia, ja propera, és una invitació a la unió de voluntats, sense cap exclusió, perquè cadascú faci el propi primer pas, com a individus, famílies i societat, amb l'objectiu de refer els vincles vitals i de país".
Finalment destaquem que el Papa ha rebut en audiència, aquest mateix dijous, els bisbes d'Haití amb motiu de la seva visita "ad limina Apostolorum", és a dir, a les tombes dels apòstols Pere i Pau. I aquest divendres, tot just en l’octava del Corpus Christi, l'Església catòlica celebra la Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús i, a Itàlia, la Jornada de Santificació Sacerdotal. Aquest cicle de festivitats importants es completa dissabte, en què la Església Catòlica celebrarà el Naixement de Sant Joan Baptista, coincidint també amb el Cor de Maria.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 23 de juny.