En directe

El Matí a Ràdio Estel

Sense categoria

El Papa demana als bisbes missioners que "surtin a l'encontre dels allunyats", i diu que "murmurar és el terrorisme de la llengua"

Francesc ha rebut aquest divendres al Vaticà un centenar de bisbes que viuen en territoris de missió, i els ha demanat directament que siguin propers,…

9 setembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
Francesc ha rebut aquest divendres al Vaticà un centenar de bisbes que viuen en territoris de missió, i els ha demanat directament que siguin propers, que surtin “a l’encontre de les ovelles que no pertanyen encara al ramat de Crist”. Els prelats han participat en l’audiència, coincidint amb la seva participació, aquests dies a Roma, en el Seminari d'Estudi dedicat a prelats nomenats recentment, organitzat per la Congregació per a l'Evangelització dels Pobles. En el seu discurs, el pontífex els ha recordat que, dins aquest Any Sant de la Misericòrdia, "tots tenim necessitat de la gràcia de Cristper ser compassius com el Pare", i els ha assegurat que "cada bisbe experimenta en primera persona aquesta realitat i està cridat a manifestar amb la vida i el ministeri episcopal la paternitat de Déu".
Francesc, a més de recordar la diversitat dels territoris de missió, ha destacat que els bisbes són enviats a tenir cura del ramat, a la recerca de les ovelles "especialment aquelles allunyades o perdudes". El pontífex ha alertat contra els enfrontaments. "Les divisions són l'arma que el dimoni té més a l'abast per destruir l'Església des de dintre. Té dues armes, però la principal és la divisió i l'altra són els diners. El dimoni entra per les butxaques i destrueix amb la llengua, amb les murmuracions que divideixen", ha explicat.
El Sant Pare ha afegit que “correspon al bisbe la tasca d'encoratjar, acompanyar i estimular tots els intents i esforços que ja es realitzen per mantenir viva esperança i fe". El Papa ha tornat a condemnar, a més, qualsevol forma de murmuració, fins al punt d'assegurar que "el costum de parlar malament dels altres és terrorisme", i que "el murmurador és un terrorista que tira la bomba, la murmuració, per destruir". A partir d'aquesta afirmació, Francesc ha demanat als bisbes que "lluitin contra les divisions".
D’altra banda, Francesc ha animat els bisbes d’aquests territoris de missió a vetllar per una bona formació dels futurs sacerdots, "sense deixar d'acompanyar-los, també després de l'ordenació, a partir del seu exemple concret i tangible i amb activitats i proximitat personal". En la mateixa línia, el Sant Pare ha destacat que "tots els preveres han de notar aquesta proximitat del seu bisbe, per exemple amb una trucada telefònica o una carta de resposta ràpida, si pot ser el mateix dia en què es demana". Finalment, el Sant Pare ha fet una crida als bisbes perquè guareixin els preveres, els seminaristes i tot el poble de les ferides que compliquen el seu camí. 
En aquest seminari d’estudi organitzat per la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles, participen fins dissabte de la setmana vinent gairebé un centenar de bisbes nomenats pel Sant Pare els últims dos anys. Arriben des de joves Esglésies situades en territoris considerats de missió. 43 prelats provenen de l’Àfrica, 36 de l’Àsia, 13 d’Amèrica i 4 d’Oceania. En la seva intervenció prèvia a la del Papa, el prefecte de la Congregació, el cardenal Fernando Filoni, ha destacat "les condicions de màxima complexitat en què es troben aquests missioners, cosa que fa especialment necessari ara un exemplar testimoni de fe".
El pontífex defensa una evangelització integral
I aquest mateix divendres al matí, en l’homilia de la Missa a la Casa Santa Marta, Francesc ha dit que “no s’ha de reduir l'evangelització a una mena de sortir de passeig, a un funcionalisme, com tampoc a un proselitisme”. El Papa ha subratllat la importància del testimoni de vida, alhora que ha alertat contra "la temptació d'intentar convèncer amb les paraules". Fins i tot ha lamentat que "hi ha laics i sacerdots que es vanaglorien pel que fan". El Sant Pare ha insistit que anunciar l'Evangeli és una "obligació”, i ha recordat que un noi li va preguntar ara fa uns dies, en el dinar amb els joves de Jornada Mundial de la Joventut a Cracòvia, què li pot dir a un amic ateu. El Sant Pare ha comentat que li va respondre molt clarament que havia de fer-ho "donant testimoni, potser dient alguna paraula, però sobretot amb la pròpia vida".
A més, coincidint amb la memòria litúrgica de Sant Pere Claver, el Papa ha recordat que aquest sant jesuïta "va anunciar l'Evangeli compartint la seva vida amb els 'descartats' del seu temps, amb els esclaus i els negres que arribaven des de l'Àfrica per ser venuts". Ha recordat que «aquest home no va marxar de passeig dient que evangelitzava, i no va reduir l'evangelització a un funcionalisme, tampoc a un proselitisme, sinó que va anunciar Jesucrist amb els gestos, parlant amb els esclaus, vivint amb ells, vivint com ells». A partir de la primera lectura d'aquest divendres, de la Carta de Sant Pau als cristians de Corint, el bisbe de Roma ha explorat tot el que significa aplicar el mandat de donar testimoni de Crist.
Programa oficial de la propera visita a Suècia
També destaquem que l'Oficina de Premsa del Vaticà ha fet públic, igualment aquest divendres, el programa del viatge apostòlic que el Sant Pare farà a Suècia del 31 d'octubre a l'1 de novembre amb motiu de la commemoració comuna de la Reforma protestant amb la participació de luterans i catòlics.
El Papa sortirà a les 8,20 del matí de l'aeroport romà de Fiumicino i arribarà a les 11 al de Malmö, on hi haurà l'acollida oficial. Després farà una visita de cortesia a la família reial de Suècia a Lund, i participarà en la pregària ecumènica a la catedral luterana de Lund, així com en l'esdeveniment ecumènic al Malmö Arena, on tancarà la jornada trobant-se amb les delegacions ecumèniques. El dimarts 1 de novembre, a les 9.30, celebrarà l’Eucaristia a Malmö, i finalment es traslladarà a l'aeroport d'aquesta ciutat sueca, on tindrà lloc el comiat oficial. Des d'allà, a les 12,45,sortirà el vol de tornada a Roma, per aterrar a les 15,30 hores a l'aeroport de Ciampino.
Publicat el llibre-entrevista a Benet XVI
Finalment, és notícia que s’ha publicat un llibre-entrevista a Benet XVI. El Papa emèrit reconeix que no és un home de govern ni un gestor hàbil, tot i que matisa que el seu pontificat no va ser tampoc un fracàs perquè va saber enfrontar-se a reptes greus com ara la crisi de la pederàstia i l'escàndol Vatileaks, alhora que va ajudar a revitalitzar la fe de molts creients. En aquestes converses amb el periodista alemany Peter Seewald –interlocutor privilegiat, des de fa anys, de Joseph Ratzinger–, Benet XVI explica que l'elecció del seu successor va ser "una gran sorpresa" fins i tot per a ell. Encara que coneixia Jorge Mario Bergoglio, no el considerava entre el grup de favorits. Admet que es va sentir insegur quan va escoltar el seu nom, però després el va desbordar l’alegria en “veure com parlava, de Déu per una banda i dels homes per una altra".
L’exportaveu de la Santa Seu Federico Lombardi, que va ser nomenat precisament per Benet XVI i va treballar 7 anys amb ell, ha destacat avui, com a aspecte important del llibre, la gran profunditat espiritual amb què el Papa emèrit viu aquesta fase de la seva vida. "Les paraules amb què Benet expressa la seva experiència espiritual, en aquesta fase final de la seva vida, són molt boniques i consoladores. De la mateixa manera que Joan Pau II ens va donar un extraordinari testimoni de fe en el fet de portar la malaltia i el sofriment en l’última fase de la vida, Benet ens dóna, per la seva banda, un testimoni de fe en la preparació per a l’encontre amb Déu, en unes circumstàncies diferents, però sempre amb la clara consciència que s’acosta l’encontre final de la seva vida, que és una trobada en l’amor de Déu", ha explicat. Federico Lombardi ha aclarit que el llibre no es pot considerar una biografia de Joseph Ratzinger, alhora que ha qualificat de “sorpresa molt agradable” aquest llibre-entrevista.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 9 de setembre.

Més actualitat

Educació acusa USTEC d'actuar en interès propi en l'última vaga de mestres

Manifestants amb pancartes

La secretària general del departament, Patrícia Gomà, assegura que la convocatòria d'ajudes per als alumnes vulnerables de les escoles concertades arribarà al març

27 gener 2023

Redacció

La Generalitat va gestionar malament les ajudes Covid a les escoles, amb greus errades que van suposar perjudicis a milers de famílies

Motxilles i bates penjades en un passadís de l'institut escola Montsant, a Cornudella.

Ho denuncia un informe de la Sindicatura de Comptes al que ha tingut accés Ràdio Estel, on també detalla que algunes escoles van haver de renunciar a les ajudes

26 gener 2023

Redacció

Les llistes d'espera als hospitals catalans han augmentat

Professionals de l'hospital Santa Maria de Lleida fan una intervenció amb un nou robot per a cirurgies de pròtesis de genoll.

Tal com reconeixen des del Servei Català de Salut a Ràdio Estel, la gent s'està més temps esperant per rebre la visita o el tractament que necessita

26 gener 2023

Redacció