En directe

Cocodril Club

PAPA FRANCESC

El Papa demana, des de l'Iraq, que "callin les armes i es dialogui"

El Papa és a l'Iraq des d'aquest divendres al migdia. En el seu primer discurs públic, ha demanat a les autoritats iraquianes que "callin les…

5 març 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa és a l'Iraq des d'aquest divendres al migdia. En el seu primer discurs públic, ha demanat a les autoritats iraquianes que "callin les armes" i "es doni veu als artesans de pau". En l’acte oficial de benvinguda a Bagdad, Francesc ha fet una forta crida a “la no violència i a silenciar les armes, per donar pas al diàleg i a la construcció d'una societat democràtica, fraterna i estable". També ha reivindicat “el paper de les religions” i ha demanat “respecte a les diferents creences, atenció als més vulnerables de la societat i que s’afronti eficaçment la crisi causada per la pandèmia”. En un llarg discurs, el pontífex ha recordat el sofriment del poble iraquià, marcat per les guerres, el terrorisme i els conflictes sectaris. Ha recordat que "la diversitat religiosa, cultural i ètnica que ha caracteritzat la societat iraquiana durant mil·lennis és un preciós instrument que cal utilitzar, i no pas un obscacle per eliminar". En aquesta línia, ha afegit que "l'Iraq està cridat avui a demostrar a tothom, especialment al Pròxim Orient, que les diferències, en lloc de generar conflictes, han de servir per cooperar en harmonia dins la vida civil".
En un altre moment, el bisbe de Roma ha destacat que "la coexistència fraterna necessita el diàleg pacient i sincer, tutelat per la justícia i pel respecte al dret", tot i que ha reconegut que "no és una missió fàcil, perquè requereix esforç i compromís per part de tothom per superar rivalitats i contraposicions, per parlar entre tots de la identitat més profunda que tenim que és la dels fills de l'únic Déu, el creador". Després de la cerimònia oficial de benvinguda i la visita de cortesia al president de la República, Barham Ahmed Salih Qassim, el Sant Pare ha expressat el seu agraïment per l'oportunitat de realitzar aquesta visita Apostòlica, "tan esperada i desitjada". A més, el bisbe de Roma ha dedicat "un pensament especial als yazidís”.
En la segona trobada del programa, davant del clergat de l’Iraq, el Papa ha assegurat que "la religió ha de fer un servei a la causa de la pau i la unitat". Ha estat en una reunió amb bisbes, sacerdots, religiosos, seminaristes i catequistes d'aquest país a la catedral siro-catòlica de Sayidat Al-Nejat (Nostra Senyora de la Salvació). En el seu discurs, Francesc ha animat els representants eclesials a "ser servidors del poble i no pas administradors públics", sempre amb el poble de Déu i "mai separats com si fossin una classe privilegiada". El Sant Pare ha arribat a l’aeroport internacional de Bagdad a les 12 del migdia d'aquest divendres, hora catalana, i ha començat així el seu 33è viatge apostòlic internacional. Mentre sonava amb trompetes l'himne de l'alegria, en sintonia amb el lema de la visita, "Tots sou germans", el pontífex ha rebut així l’acollida a l'Iraq a la sortida de l'avió, on l'esperava el primer ministre de país, Mustafa Abdellatif Mshatat. Després, han començat els actes oficials.

Intens cap de setmana de ponts i cultura de l'encontre
Najaf, Nassirya i la Plana d'Ur són els llocs que visita aquest dissabte, en la segona jornada de l’estada. A Najaf, un dels llocs més sagrats de l'Islam xiïta, es troba amb el Gran Aiatol·là Sayyd Ali Al-Husaymi Al-Sistani. Després a Nassiriya, a la vora de l'Èufrates, el Papa té programada una trobada interreligiosa a la Plana d'Ur, on pronunciarà un discurs. A la tarda, després de tornar a Bagdad, la jornada es complet amb una missa a la Catedral caldea de "Sant Josep" de la capital iraquiana. Diumenge Francesc viatjarà al Kurdistan iraquià i a les Planes de Nínive. Al Kurdistan, serà rebut pel president d’aquesta regió autònoma i per les autoritats religioses i civils de la zona. Finalment es deplaçarà a Mossul, ciutat des de fa anys en mans de l'autoanomenat Estat Islàmic, on hi haurà una pregària de sufragi per les víctimes de la guerra a Hosh al-Bieaa, la plaça de l'Església. Després el pontífex anirà a Qaraqosh, on visitarà, a la església de la "Immaculada Concepció", la comunitat cristiana d’aquesta zona.
A la tarda, el Papa es traslladarà de nou a Erbil per celebrar Missa a l'Estadi "Franso Hariri". A la tarda, tornarà a Bagdad, des d'on volarà ja cap a Roma dilluns al matí. Estem davant d’un viatge apostòlic únic en la història recent de l’Església. A l’Iraq, territori molt lligat a la història de la Salvació i a l’Antic Testament, el Sant Pare vol aplicar sobre el terreny el seu compromís amb la fraternitat i el diàleg interreligiós.

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció