En directe

Tot anirà bé

PAPA FRANCESC

El Papa demana "que es respecti la llibertat de consciència"

El Papa ha demanat aquest dimecres "que es respecti sempre i a tot arreu la llibertat de consciència". Al final de l’audiència general, Francesc ha…

17 juny 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha demanat aquest dimecres "que es respecti sempre i a tot arreu la llibertat de consciència". Al final de l’audiència general, Francesc ha expressat el seu desig que els cristians “donin exemple de coherència” a l’hora d’actuar. “Avui es commemora la Jornada de la Consciència, inspirada en el testimoni del diplomàtic portuguès Aristides de Sousa Mendes, que va decidir, ara fa 80 anys, seguir la veu de la consciència i va salvar la vida de milers de jueus i d'altres perseguits", ha comentat. També ha demanat que "cada cristià mostri una consciència recta i il·luminada per la Paraula de Déu". El pontífex ha fet aquesta crida a partir de l’exemple d’Aristides de Sousa Mendes, nascut l’any 1855 en el si d’una família aristocràtica. Poc després de l’esclat de la Segona Guerra Mundial, el 1940, va ser nomenat cònsol a Bordeus, des d’on va salvar la vida de milers de refugiats jueus en facilitar-los els visats per entrar a Portugal.
A la reflexió de l’audiència general, el Sant Pare ha explicat que “Moisès ens insta a pregar com Jesús, intercedint pel món”. En una nova reflexió centrada en la pregària, el bisbe de Roma ha destacat els alts i baixos de l’autor de la llei jueva. "En el nostre itinerari per la pregària, veiem que a Déu li agrada sovint tractar amb persones difícils, com va passar amb Moisès, presentat com un fugitiu de Madian que va ser, a més, un fracassat que pastorejava un ramat que no li corresponia", ha comentat. En la mateixa línia, ha afegit que "va ser al desert quan Déu se li va revelar". El pontífex ha destacat la importància de l’encàrrec de Déu a Moisès per alliberar el seu poble, malgrat les seves limitacions. "Déu va encomanar a Moisès l'alliberament d'Israel, però ell no es considerava digne d'aquella tasca i no coneixia el nom de Déu per presentar-se davant dels israelites, una manca de confiança en Déu que va impedir-li entrar a la terra promesa", ha explicat també.

Francesc ha assegurat, a més, que la proximitat a Déu i la intimitat amb ell dona grans fruits per al poble creient. "Amb aquestes pors i vacil·lacions, veiem en Moisès un home com nosaltres, però va saber mantenir lligams de solidaritat amb el seu poble, i va parlar am el Senyor cara a cara, alhora que tenia misericòrdia pels pecats de la seva gent i pregava per tothom", ha recordat en un altre moment. El Sant Pare ha expressat el seu desig que la festa del Sagrat Cor de Jesús sigui un moment fort de vincles entre tots els creients i els sacerdots. Ha destacat que "la solemnitat que celebrem divendres coincideix amb la Jornada de Santificació Sacerdotal, motiu per pregar pels preveres, pels rectors, perquè el Senyor els enforteixi en la vocació i siguin sempre ministres de l'alegria de l'evangeli".
El Papa també ha recordat que aquest dimecres s'ha celebrat la memòria litúrgica de Sant Albert Chmielowski, protector dels pobres, un cristià polonès que va ajudar als desemparats i marginats a trobar un lloc digne en la societat. Imitant l'exemple de Sant Francesc d'Assís, se l'anomena el "Pobret" polonès. D’altra banda, Francesc ha animat tothom a "la pregària d’intercessió i a l'exemple de vida cristiana", fonaments que ens converteixen en "llum" per als nostres germans i germanes, especialment per als qui estan en la foscor de la seva fragilitat, perquè es deixin il·luminar per la misericòrdia divina.

Bartomeu I i el cardenal O'Malley escriuen sobre el pontífex

L'Osservatore Romano ha publicat aquest mateix dimecres dos textos, un signat pel patriarca ecumènic ortodox Bartomeu I i un altre pel cardenal Sean O'Malley. Són el prefaci i la introducció al volum Un vocabulari del Papa Francesc, publicat per la Llibreria Editrice Vaticana. El patriarca Bartomeu diu que, tot i que les paraules "no podran mai descriure completament o definir adequadament el cor humà", encara "poden revelar visions del món d'un altre ésser humà". En el llibre, editat per Joshua McElwee i Cindy Wooden, el Cardenal Sean O'Malley explora l'espiritualitat del Papa, i el qualifica de "completament jesuïta, íntegrament ignasià i fascinat per Sant Francesc", accents presents en les paraules i gestos del seu Magisteri.

Es pot escoltar AQUÍ l'última edició de DIARI DEL PAPA

Més actualitat

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció