En directe

El Matí a Ràdio Estel

PAPA FRANCESC

El Papa fa oficial l'accés de les dones al lectorat i l'acolitat

El Papa ha establert, amb un motu proprio fet públic aquest dilluns i titulat ‘Spiritus Domini’, que els ministeris de lector i acòlit estiguin també…

11 gener 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha establert, amb un motu proprio fet públic aquest dilluns i titulat ‘Spiritus Domini’, que els ministeris de lector i acòlit estiguin també oberts a les dones de forma estable i institucionalitzada, amb un mandat especial. Les dones que llegeixen la Paraula de Déu durant les celebracions litúrgiques o que realitzen un servei a l'altar, com a ministres o com a dispensadores de l'Eucaristia, no són certament una novetat, perquè ja són de fet una pràctica autoritzada pels bisbes en moltes comunitats del món. De tota manera, fins ara, tot això s’estava fent sense un mandat institucional real i adequat, perquè encara regia el que havia establert Sant Pau VI el 1972, quan va abolir els anomenats “ordes menors” i havia decidit mantenir l'accés a aquests ministeris reservats als homes només perquè els considerava preparatoris per a un eventual accés al Ministeri ordenat (diaconat i presbiterat). Ara Francesc, també arran del discerniment que va sorgir dels últims sínodes de bisbes, ha volgut fer oficial i explícita, en forma de document, aquesta presència femenina a l'altar.
El motu proprio "Spiritus Domini" modifica el primer paràgraf del cànon 230 de el Codi de Dret Canònic. El pontífex estableix, per tant, que les dones poden accedir a aquests ministeris, atribuïts també mitjançant un acte litúrgic que les institucionalitza. El Sant Pare especifica que va voler acceptar les recomanacions sorgides de diverses assemblees sinodals. En el motu proprio, explica que "s'ha aconseguit els últims anys un desenvolupament doctrinal que ha posat en relleu com certs ministeris instituïts per l'Església tenen com a fonament la condició comuna dels batejats i el sacerdoci real rebut en el sagrament del baptisme". Per tant, el Papa invita tots els creients a reconèixer que aquests són ministeris laics "essencialment diferents del ministeri ordenat rebut en el sagrament de l'Orde". La nova formulació del cànon diu concretament que "els laics, d'una edat i uns dons determinats per decret de la Conferència Episcopal pròpia, podran ser instituïts permanentment, mitjançant el ritu litúrgic establert, en els ministeris de lectors i acòlits". Per tant, se suprimeix l'especificació "del sexe masculí", que es mantenia present en el text de el Codi fins a la modificació d'aquest mateix dilluns.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció