El Vaticà ha acollit aquest divendres i dissabte una cimera internacional d’alcaldes europeus per tractar a fons la crisi dels refugiats. Els participants són rebuts aquest dissabte en audiència pel Papa, coincidint amb unes sessions en què es vol plantejar una petició conjunta perquè s’incrementin les competències dels ajuntaments amb la idea de poder “atendre, acollir i regularitzar tota mena de migrants i refugiats". Aquesta cimera, titulada “Els refugiats són els nostres germans i germanes", compta amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que saludarà el pontífex aquest dissabte. També hi són presents l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i els alcaldes de València, Joan Ribó, i Saragossa, Pedro Santisteve. Londres, Berlín, Roma, Lisboa i París són altres de les ciutats representades pels seus respectius alcaldes o alcaldesses.
L’alcaldessa de Barcelona ha dit aquest divendres que la trobada ha de servir per dir “prou a les guerres, al racisme i a la mort”, i ha qualificat d’imperdonable que Europa no acolli refugiats. Ada Colau ha destacat que “les persones refugiades no són només una càrrega, sinó que han vingut a salvar-nos i, per tant, són la nostra esperança davant una Europa fonamentada en uns valors que ara han entrat en una crisi profunda davant el populisme xenòfob i al nacionalisme egoista”. En aquesta línia, Colau ha conclòs que “són l’oportunitat de construir una Europa més forta, un autèntic referent internacional de drets humans”.
"Que els sacerdots siguin mediadors, no pas intermediaris"
D'altra banda, el Papa ha expressat aquest mateix divendres el seu desig que els sacerdots "siguin mediadors de l'amor de Déu i no pas intermediaris que pensen en els seus propis interessos". En l'homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, centrada en les temptacions que poden comprometre el servei dels sacerdots, Francesc ha alertat davant els anomenats "rígids" que carreguen sobre els fidels el pes que ells no porten. També ha denunciat la temptació de la mundanitat que converteix el sacerdot en un funcionari i el condueix a ser "ridícul". L’argument del pontífex per diferenciar mediador d’intermediari és el grau de generositat o priorització del propi interès. "El mediador es perd ell mateix per unir les parts, dóna la pròpia vida, el propi cansament, el seu propi treball i moltes altres coses, tot per unir a la ramat, la gent, i portar-la cap a Jesús", ha destacat.
El Sant Pare ha comentat, a més, que un bon sacerdot "és un mediador molt proper al seu poble", a diferència dels qui "són sacerdots intermediaris que emprenen el camí de la rigidesa i, separats de la gent, no saben el que és el dolor humà". En un altre moment, el Papa ha recordat que "la rigidesa no es pot mantenir durant gaire temps". Finalment Francesc ha assegurat que un bon sacerdot es reconeix si sap jugar amb un nen, i ha reivindicat valors que hauria de tenir, com ara "el somriure, l'acollida, la comprensió o les carícies". També ha presentat Sant Policarp, Sant Francesc Xavier i Sant Pau com a grans icones de sacerdots mediadors.
Agraïment als donants del pessebre i l'arbre
El Papa, d'altra banda, ha expressat també aquest divendres el seu agraïment als qui han donat al Vaticà l'arbre de Nadal i el Pessebre que guarneixen la Plaça de Sant Pere durant l'Advent i el temps nadalenc. Ha comentat que aquests signes "ofereixen als pelegrins de tot el món el missatge nadalenc d'esperança , amor, tendresa i misericòrdia del Nen Déu benigne i humil". Igualment ha subratllat que «el Pessebre i l'arbre de Nadal formen un missatge d'esperança i d'amor i ajuden a crear el clima nadalenc favorable per viure amb fe el misteri del Naixement del Redemptor, vingut a la terra amb senzillesa i mansuetud». El pontífex ha fet una crida a tots els creients perquè «es deixin atraure, amb ànima de nens, davant el pessebre, perquè allà es comprèn la bondat de Déu i es contempla la seva misericòrdia, que es va fer carn humana per entendrir les nostres mirades».
L'audiència s’ha fet poques hores abans de la inauguració del pessebre i de l'arbre, i el Sant Pare, en les seves paraules de gratitud, s’ha adreçat a les delegacions dels bisbes i del govern de Malta, que han donat i han instal•lat el pessebre; així com a les de la província italiana de Trento. Especialment, el Papa ha agraït als nens que van decorar l'avet amb l'ajuda de la Fundació Lene Thun, que anima laboratoris de ceràmica i teràpia en diversos hospitals. En el seu agraïment a l'artista maltès Manwel Grech, creador del Naixement, el Papa ha recordat que el pessebre «evoca també la trista i tràgica realitat dels migrants a les barcasses, viatjant cap a Itàlia, que ens recorden com va néixer Jesús i el seu missatge d'acollida i solidaritat, especialment per els més necessitats».En aquesta línia, ha recordat la dimensió pública de les imatges nadalenques.
I en recordar que l'avet nadalenc col•locat a prop del pessebre prové de llocs encantadors, el bisbe de Roma ha reiterat la seva exhortació a la salvaguarda de la creació i sobretot l’esperança. Finalment el Sant Pare ha destacat que «la bellesa d'aquests conjunts d’imatge i panoràmica és una invitació a contemplar el Creador i a respectar la natura, obra de les seves mans, una realitat que ens invita a ser més contemplatius».
Segona predicació d'Advent
Finalment destaquem que Francesc ha assistit aquest divendres a la segona Predicació d'Advent de Raniero Cantalamessa, predicador de la Casa Pontifícia, a la capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic. En aquesta ocasió, seguint les seves reflexions sobre l'obra de l'Esperit Sant en la vida del cristià, el tema de la predicació ha estat "L'Esperit Sant i el carisma del discerniment". El frare caputxí, que predica per a la Santa Seu des de fa més de 20 anys, ha presentat l’Advent com un temps òptim per a la conversió des de l’actitud d’assumir el pecat personalment. Ha explicat que "el pecador és una creatura de Déu, fet a la seva imatge, i conserva la seva dignitat malgrat totes les aberracions que arriba a fer, perquè el pecat no és obra de Déu, sinó que ve de l'enemic, el diable".
Raniero Cantalamessa ha explicat que un factor important, per afrontar i assolir un autèntic discerniment dels signes dels temps, és la col•legialitat episcopal, des d’una "confiança veritable en l’acció de l’Esperit Sant, fins al punt que, cada vegada que els pastors de les Esglésies cristianes es reuneixen per prendre decisions importants, hi hauria d'haver en el cor la certesa que ell és qui els guia, com es diu en el Veni Creator". Com cada any, participen en aquestes predicacions els cardenals, arquebisbes i bisbes, al costat dels secretaris de les Congregacions, els prelats de la Cúria Romana i del Vicariat de Roma, així com els Superiors Generals i els procuradors dels Ordes Religiosos que formen part de la Capella Pontifícia.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 9 de desembre.
Més actualitat
POLÍTICA
Diana Riba: "És immoral" fer servir un cas d'assetjament sexual "per fer mal a Junqueras"
L’eurodiputada i candidata adjunta a la presidència d'ERC per Militància Decidim creu que l’exclusiva de l’ACN ha vist la llum ara “per fer mal a un candidat d’una candidatura”
12 desembre 2024
Redacció, 
POLÍTICA
“La comissió de la veritat que proposa Oriol Junqueras és una falta de respecte per a ERC”
La candidata de Nova Esquerra Nacional a secretària general d’ERC, Alba Camps, ho ha dit a 'El Matí a Ràdio Estel' on també ha afirmat que la segona volta “està sent dura”
10 desembre 2024
Redacció,