PAPA FRANCESC
El Papa fa una crida a la humanitat perquè "faci examen de consciència i demani perdó" per haver exclòs els indígenes
El Papa ha viscut aquest dilluns el tercer dia sencer a Mèxic, en un 12è viatge apostòlic internacional que va començar divendres a la nit…
15 febrer 2016
Redacció, 
El Papa ha viscut aquest dilluns el tercer dia sencer a Mèxic, en un 12è viatge apostòlic internacional que va començar divendres a la nit amb la històrica salutació al patriarca Ciril de Moscou en una escala a Cuba. Aquest dilluns Francesc ha tingut un intens contacte amb comunitats indígenes a San Cristóbal de las Casas, a Chiapas, on ha presidit una Eucaristia molt encarnada en les cultures d’aquests pobles que, com ha dit el mateix pontífex, han tingut i tenen anhel de llibertat, de desfer-se de les opressions.
La d'aquest dilluns a la tarda ha estat una Missa multitudinària en el cor de l’estat de Tuxla Gutiérrez, on desenes de milers de mexicans, molts de llengua i cultura indígena, han escoltat el missatge del bisbe de Roma. De fet, algunes de les llengües autòctones han estat presents en la litúrgia, juntament amb cants, vestimentes i altres elements propis. En l’homilia, que ha començat en llengua indígena, Francesc ha dit que la Paraula de Déu és llum per al món, des que el poble d’Israel va rebre la llei de Moisès, “que volia acompanyar el mateix poble en el camí”. Tot referint-se a l’experiència de despotisme i maltractament rebut pel poble escollit per Déu, el Sant Pare ha presentat aquesta realitat bíblica per dir que “el rostre del Déu Pare, que pateix davant el dolor i el maltractament en la vida dels seus fills, es manifesta amb la seva paraula i la seva llei que esdevenien símbol de llibertat, alegria, saviesa i llum”.
El Papa ha recordat que aquesta saviesa “és present en les terres mexicanes antigues des de fa segles”. En el rerefons, ha situat l’anhel de llibertat que han tingut i tenen els pobles indígenes. Francesc ha assegurat que “en el cor i la memòria de l’home, estan escrits l’anhel d’una terra i un temps en què la injustícia sigui vençuda per la solidaritat i la violència sigui anul•lada per la pau”. Francesc també ha comentat que “en Jesucrist trobem la solidaritat del Pare caminant al nostre costat i es fa camí, veritat i vida perquè les tenebres no tinguin l’última paraula”. El Sant Pare ha recordat que “aquest anhel s’ha volgut anestesiar i eliminar de moltes maneres, amb la insinuació que res no pot canviar”. També ha assegurat que, davant aquests desafiaments, la humanitat “sap aixecar-se”.
El pontífex, d’altra banda, ha dit que “el desafiament ambiental que vivim ens impacta i ens interpel•la”, i que “aquesta gran crisi ambiental no ens pot deixar indiferents”. I ha afegit que els pobles indígenes “tenen molt per ensenyar a la resta de la humanitat, perquè saben relacionar-se harmònicament amb la natura, respectada com a font d’aliment, casa comuna i altar del compartir humà”. En relació amb això, el Papa ha fet una crida a tota la humanitat perquè "faci un examen de consciència i demani perdó als qui promouen la cultura del descartar", alhora que s’ha adreçat especialment a la joventut per dir que "els joves d'avui, exposats a una cultura que intenta suprimir totes les riqueses característiques i diversitats culturals per buscar un món homogeni, necessiten que no es perdi la saviesa de la seva gent gran". També ha recordat que "el món d'avui, esclau del pragmatisme, necessita aprendre el valor de la gratuïtat".
El Sant Pare ha assegurat també que “el Creador no ha fet mai cap pas enrere en el seu projecte d’amor”, i ha animat tots els indígenes a defensar la Llei del Senyor. En el pròleg d’aquesta celebració, amb una sintonia molt especial del poble amb el successor de Pere, s’ha vist com, mentre el Papa arribava, se sentia l’speaker fent crides a la unitat davant Jesucrist i el pontífex com el seu representant, per superar la violència i els enfrontaments.
Chiapas es troba a l'extrem sud-est de Mèxic, a la frontera amb Guatemala. Tot i que ocupa un lloc destacat, sobretot per la producció de cafè, blat de moro i mango, representa una de les zones més pobres d'aquesta nació. Es tracta d'una terra que compta amb poc més de 180 mil habitants, que lluiten per la seva supervivència, i que es caracteritza en l'actualitat pel fenomen creixent de l'emigració, davant la manca d'oportunitats, especialment per a les joves generacions. El territori de Chiapas presenta una morfologia molt complexa, formada per extenses zones muntanyoses, on es van desenvolupar importants cultures mesoamericanas durant l'època precolombina, entre elles l'olmeca, maia i chiapanenca.
Visita a un hospital de nens
D'altra banda, aquest diumenge un cop acabada la multitudinària Missa al Centre d'Estudis Superiors d'Ecatepec, el Papa va tornar a Ciutat de Mèxic per visitar l'hospital pediàtric «Federico Gómez», que cada dia ofereix assistència a prop de 800 nens. Després de repartir carícies i tendresa als petits, i d'agrair a Déu per l'oportunitat de visitar-los, en el seu breu discurs, el Papa els va recordar un "trosset de l'Evangeli", que relata la presentació de Jesús al Temple, i la figura l'ancià Simeó, que quan el veu el porta al pit i comença a beneir Déu. Va presentar Simeó com “l’avi que ens ensenya aquestes dues actituds fonamentals: la d'agrair i alhora beneir". D'aquí va sorgir l'agraïment als petits per l'afecte dispensat, com també a les persones que en tenen cura i treballen per la seva recuperació. Finalment el Sant Pare els va beneir, com havia fet l'ancià Simeó en veure al nen Jesús.
L'hospital pediàtric «Federico Gómez», és un dels centres per a la cura de la infància a l'avantguarda de Mèxic. A més de l'assistència mèdica, és un important centre d'investigació i ensenyament sobre les patologies infantils. Després de la trobada amb els nens i el breu discurs, el Sant Pare va ser acompanyat a la Unitat d'Hematologia-Oncologia, concretament a la ludoteca i el departament de quimioteràpia, i finalment va visitar privadament els nens internats en el segon pis. Un dels moments colpidors es va produir quan una de les nenes internades va cantar l’Ave Maria davant del Papa Francesc i tots els presents.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 15 de febrer.
Més actualitat
SOCIETAT
Els experts alerten de la dificultat de restringir l’accés als mòbils fins als setze anys
El president de SOS Bullying, el psicòleg Ferran Barri, i el vicedegà de Ciberseguretat del Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtic de Catalunya, Xavier Rubiralta, veuen complicat que un reial decret solucioni el problema
4 desembre 2024
Redacció, 
POLÍTICA
Alfred Bosch: “La resta de candidatures ens estan festejant, però encara no hem sortit a la pista de ball”
El candidat de Foc Nou a la secretaria general s’ha mostrat molt crític amb Elisenda Alamany: “Si sortís escollida, hi hauria un conflicte d’interessos molt gros”
2 desembre 2024
Redacció,