En directe

La Caravana

ESGLÉSIA MÓN

"El Papa ha rebutjat la venda d'armes, no només tenir les nuclears"

Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Lluís Serra, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador…

29 novembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Lluís Serra, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, les qüestions de la defensa de la vida, la pau, el diàleg interreligiós i la protecció del medi ambient defensades pel Papa Francesc aquests últims dies a Tailàndia i el Japó. Aquesta històrica visita mostra un signe clar de les grans sensacions que viu ara el món, entre les grans perversions i l’esperança. Serra ha comentat que el pontífex "ha defensat la pau, un valor importantíssim sobretot al Japó, i ha enfatitzat aquest missatge durant el vol de tornada, quan va parlar de la necessitat de diàleg a Hong Kong, Xile, Colòmbia i Espanya, països on caldria buscar la pau". Ha aclarit que "no hi pot haver una solució a qualsevol problema si no hi ha un bon diagnòstic, fet que dona importància a les paraules en un moment en què no hi ha clima de diàleg i ni tan sols una definició del problema". En un altre moment, sobre la condemna feta pel pontífex a les armes nuclears, el també germà marista ha dit que "el Sant Pare va fer un discurs molt important tenint en compte que no només va condemnar l'ús d'armes nuclears, sinó que també va alertar dels perills de l'energia nuclear per a la seguretat". Ha recordat que Francesc "va anar més enllà, perquè va tornar a rebutjar la venda d'armes, cosa que interpel·la també Espanya com a país proveïdor".

Pursals ha destacat que, "a Tailàndia, només hi ha un 0,5 per cent dels catòlics i el budisme ha arribat a ser d'estat, sobretot des del 2014 amb l'arribada d'una junta militar al poder". En aquesta línia, ha afegit que "Tailàndia té una cultura democràtica  impregnada d'un règim budista, mentre que al Japó la societat es declara en bona part atea o sense creences, dins un sistema de democràcia representativa". En definitiva, ha apuntat que "aquests dos països són com la cara i la creu, molt diferents". El politòleg s'ha referit sobretot "a la trobada que han tingut el patriarca budista de Tailàndia i el Papa, molt important perquè mostra unes bones relacions en un àmbit territorial del món on hi ha precisament molts refugiats per motius religiosos". Ha valorat igualment "la capacitat que mostra Tailàndia de viure en comunitat". Finalment, Guillem Pursals ha assegurat que "el posicionament de Francesc sobre les armes nuclears no és nou, perquè s'està condemnant sempre des del Vaticà aquest recurs des de Pius XII".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 29 de novembre.

A Tailàndia, el Sant Pare ha transmès un missatge sobre el que vol ser l’autèntica missió de l’Església al món, la d’oferir a totes les cultures el testimoni d’un tresor, el de la fe en el Déu encarnat en Jesucrist, integrant-se en la cultura pròpia de cada lloc, proposant i sense imposar ni captar. Al Japó, el pontífex ha estat la veu moral contra les armes nuclears que poden destruir la humanitat i a favor d’una pau total, sense diferències entre orient i occident. En aquest viatge, el bisbe de Roma ha tingut contactes interreligiosos, s’ha reunit amb joves i ha alertat els bisbes i els responsables pastorals de l’Església davant el perill de caure en el desànim. Francesc ha impulsat, amb aquest important viatge asiàtic, una cultura de l’encontre però no només de paraula o de gestos, sinó sobretot de vivència personal i compartida des de la diversitat. Reclama, d’una banda, que el món preservi el dret de tothom a conèixer Jesucrist i el missatge de l’evangeli i, de l’altra, que els cristians mantinguin sempre les portes obertes al diàleg per compartir valors comuns des de la identitat pròpia de cadascú.

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció