En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa i el president de la Federació Luterana signen una històrica declaració que proclama "el do de la unitat"

El Papa Francesc i el bisbe Munib Yunan, president de la Federació Luterana Mundial, han signat aquest dilluns a la tarda, a Suècia, una històrica declaració…

31 octubre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa Francesc i el bisbe Munib Yunan, president de la Federació Luterana Mundial, han signat aquest dilluns a la tarda, a Suècia, una històrica declaració conjunta (a sota, versió íntegra en català). Aquesta reflexió, de la part final del document, és prou significativa: "En comptes dels conflictes del passat, el do de Déu de la unitat entre nosaltres guiarà la cooperació i farà més profunda la nostra solidaritat". El bisbe de Roma ha destacat, en la seva intervenció durant la pregària ecumènica a la Catedral luterana de Lund, que catòlics i luterans han començat a caminar junts pel camí de la reconciliació. Francesc ha reconegut que "ens hem tancat en nosaltres mateixos per por o prejudicis a la fe que els altres professen amb un accent i un llenguatge diferent". També ha afirmat que "l'experiència espiritual de Martí Luter ens interpel•la i ens recorda que no podem fer res sense Déu”
Francesc assegura que "ara, en el context de la commemoració comuna de la Reforma de 1517, tenim una nova oportunitat per acollir un camí comú"
El Sant Pare ha explicat que "ara, en el context de la commemoració comuna de la Reforma de 1517, tenim una nova oportunitat per acollir un camí comú, que ha anat conformant durant els últims 50 anys en el diàleg ecumènic entre la Federació Luterana Mundial i l'Església Catòlica". En aquesta línia, ha afegit que catòlics i protestants "no poden resignar-se a la divisió i al distanciament que la separació ha produït, sinó que les dues Esglésies estan davant l'oportunitat de reparar un moment crucial de la nostra història, superant controvèrsies i malentesos que sovint han impedit que ens comprenguéssim uns als altres".
En un altre moment, Francesc ha fet una crida a catòlics i protestants perquè mirin al futur amb humilitat i esperit de reconciliació. "També nosaltres hem de mirar amb amor i honestedat al nostre passat i reconèixer l'error i demanar perdó: només Déu és el jutge. S'ha de reconèixer amb la mateixa honestedat i amor que la nostra divisió s'allunyava de la intuïció originària del poble de Déu, que anhela naturalment estar unit, i ha estat perpetuada històricament per homes de poder d'aquest món més que per la voluntat del poble fidel, que sempre i en tot lloc necessita estar guiat amb seguretat i tendresa per la seva Bon Pastor", ha assegurat. El Papa ha destacat l’aportació positiva de la Reforma luterana per incrementar "la centralitat de la Sagrada Escriptura en la vida de l’Església", alhora que ens recorda que Jesucrist, fill encarnat de Déu, és el mateix. El bisbe de Roma ha assegurat que ”la doctrina luterana de la justificació expressa l'essència de l'existència humana davant de Déu”
Sobre Martí Luter, el pontífex ha recordat que "la seva experiència espiritual ens interpel•la i ens recorda que no podem fer res sense Déu". A més, ha comentat que "Luter va trobar aquest Déu misericordiós en la Bona Nova de Jesucrist encarnat, mort i ressuscitat". Finalment, el pontífex ha recordat que el món espera un testimoni basat en el perdó, la renovació i la reconciliació, entesos com una experiència de cada dia entre tots. "Luterans i catòlics preguem junts en aquesta Catedral i som conscients que sense Déu no podem fer res. Demanem el seu auxili perquè siguem membres vius units a ell, sempre necessitats de la seva gràcia per poder portar junts la seva Paraula al món, necessitat de la seva tendresa i la seva misericòrdia", ha conclòs.
El Sant Pare, d’altra banda, ha reiterat la importància del testimoniatge cristià d'unitat. En aquesta línia, ha afegit que "Jesús intercedeix per nosaltres com a mediador davant el Pare, i li demana per la unitat dels seus deixebles perquè el món cregui". Igualment el bisbe de Roma ha recordat que “els cristians serem testimoni creïble de la misericòrdia en la mesura que el perdó, la renovació i la reconciliació siguin una experiència quotidiana entre nosaltres, per anunciar i manifestar junts, de manera concreta i amb alegria, la misericòrdia de Déu, defensant i servint la dignitat de cada persona".
Aquest moment de pregària ha estat el més intens d'un dia en què no ha mancat el protocol. Després de la trobada amb el primer ministre, el rei Carles XVI de Suècia ha rebut el Papa amb la seva dona al Palau Reial de Lund, en una trobada privada al migdia. Després de 40 minuts de conversa privada, s’han desplaçat junts a la catedral luterana de la mateixa ciutat sueca. El pontífex ha regalat als monarques un gravat calcogràfic relacionat amb l'Any Sant de la Misericòrdia, dissenyat per Pierluigi Isola i traduït gràficament per Patrizio di Sciullo, on es veuen les "7 esglésies romanes", símbol de meta de la devoció jubilar, i en la part baixa, representades al•legòricament les obres de misericòrdia.
Programa intens per al pontífex a Suècia
Francesc ha arribat a les 11 del matí a Suècia, per commemorar fins dimarts els 500 anys de la Reforma Luterana. Amb el lema "Del conflicte a la comunió: junts en l'esperança", són dos dies intensos plens d’activitat. El Sant Pare ha estat rebut a Malmö pel primer ministre suec. Després visitarà la família reial del país escandinau, i ha participat en una pregària ecumènica a la tarda a la catedral luterana. Finalment, a l’Arena de la ciutat sueca, s’ha fet una gran trobada pública de Francesc amb 30 delegacions protestants. En aquest gran acte, el pontífex ha estat acompanyat pel president del Pontifici Consell per la Unitat dels Cristians, Kurt Koch. D’altra banda, l’històric viatge del Papa a Suècia té una segona part aquest dimarts, festa de Tots Sants. Francesc celebrarà l’Eucaristia, també a Malmö, amb la petita comunitat catòlica de Suècia, abans de tornar a Roma a primera hora de la tarda.
La diòcesi catòlica d'Estocolm inclou el conjunt de Suècia amb les seves 44 parròquies, des d'Escània, al sud, fins al Cercle Polar Àrtic, al nord. Els catòlics registrats en aquesta nació escandinava són l'1,15% de la població, 115.000, nombre que arriba a 150.000, si se sumen els no registrats oficialment. La majoria són immigrants o descendents d'immigrants. Entre les prioritats que afronta, hi ha l'atenció als refugiats i als emigrants, que els anys 80 arribaven des d'Amèrica Llatina però ara procedeixen del Pròxim Orient, sobretot Síria, l'Iraq i el Líban
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent al dilluns 31 d'octubre de 2016

TEXT ÍNTEGRE DE LA DECLARACIÓ CONJUNTA DE LUTERANS I CATÒLICS
(Traduït al català per Ignasi Miranda)
En ocasió de la Commemoració conjunta catòlica i luterana de la Reforma
Lund, 31 octubre 2016

«Estigueu en mi, i jo en vosaltres. Així com la sarment no pot donar fruit per ella mateixa, si no està en el cep, així tampoc vosaltres, si no esteu en mi» (Jn 15,4).

Amb cors agraïts
Amb aquesta Declaració Conjunta, expressem gratitud joiosa a Déu per aquest moment de pregària en comú a la Catedral de Lund, quan hem iniciat l'any en què es commemora el 500 aniversari de la Reforma. Els 50 anys de constant i fructuós diàleg ecumènic entre catòlics i luterans ens ha ajudat a superar moltes diferències, i ha fet més profunda la nostra mútua comprensió i confiança. Alhora, ens hem acostat més els uns als altres a través del servei al proïsme, sovint en circumstàncies de sofriment i persecució. A través del diàleg i el testimoniatge compartit, ja no som estranys. Més aviat hem après que allò que ens uneix és més que no pas allò que ens divideix.
Passar del conflicte a la comunió
Encara que estem agraïts profundament pels dons espirituals i teològics rebuts a través de la Reforma, també reconeixem i lamentem davant Crist que luterans i catòlics hem fet mal a la unitat vivent de l'Església. Les diferències teològiques han estat acompanyades pel prejudici i pels conflictes, i la religió ha estat instrumentalitzada amb finalitats polítiques. La nostra fe comuna en Jesucrist i el nostre baptisme ens demanen una conversió permanent, perquè deixem enrere els desacords històrics i els conflictes que obstrueixen el ministeri de la reconciliació. Tot i que el passat no es pot canviar, el que es recorda, i com es recorda, pot ser transformat. Resem pel guariment de les nostres ferides i de la memòria, que enterboleixen la nostra visió recíproca. Rebutgem de manera enèrgica qualsevol odi i violència, passada i present, especialment la comesa en nom de la religió. Avui, escoltem el manament de Déu de deixar de banda qualsevol conflicte. Reconeixem que som alliberats per gràcia per caminar cap a la comunió, a la qual Déu ens crida constantment.
El nostre compromís per un testimoni comú
A mesura que avancem en aquests episodis de la història que ens pesen, ens comprometem a testimoniar junts la gràcia misericordiosa de Déu, feta visible en Crist crucificat i ressuscitat. Conscients que la manera en què ens relacionem els uns amb els altres dóna forma al nostre testimoni de l'Evangeli, ens comprometem a seguir creixent en la comunió fundada en el Baptisme, mentre intentem treure els obstacles restants que ens impedeixen assolir la plena unitat. Crist desitja que siguem un, perquè el món cregui (Jn 17,21). Molts membres de les nostres comunitats anhelen rebre l'Eucaristia en una taula, com a expressió concreta de la unitat plena. Sentim el dolor dels qui comparteixen la seva vida sencera, però no poden compartir la presència redemptora de Déu a la taula de l'Eucaristia. Reconeixem la nostra conjunta responsabilitat pastoral per respondre a la fam i set espiritual del nostre poble per tal de ser un en Crist. Anhelem que sigui guarida aquesta ferida en el Cos de Crist. Aquest és el propòsit dels nostres esforços ecumènics, que desitgem que progressin, també amb la renovació del nostre compromís en el diàleg teològic. 

Demanem a Déu que Catòlics i Luterans siguin capaços de testimoniar junts l'Evangeli de Jesucrist, invitant la humanitat a escoltar i rebre la bona notícia de l'acció redemptora de Déu. Demanem a Déu inspiració, impuls i fortalesa perquè puguem seguir junts en el servei, defensant els drets humans i la dignitat, especialment la dels pobres, treballant per la justícia i rebutjant tota forma de violència. Déu ens convoca per estar a prop de tots els qui anhelen dignitat, justícia, pau i reconciliació. Avui, en particular, elevem les nostres veus perquè s'acabi la violència i el radicalisme, que afecta molts països i comunitats, com també innombrables germans i germanes en Crist. Nosaltres, luterans i catòlics, instem a treballar conjuntament per acollir l'estranger, per socórrer les necessitats dels qui són forçats a fugir a causa de la guerra i la persecució, i per defensar els drets dels refugiats i dels qui busquen asil. Avui més que mai, comprenem que el nostre servei conjunt en aquest món s'ha d'estendre a la creació de Déu, que pateix explotació i els efectes de la cobdícia insaciable. Reconeixem el dret de les generacions futures a gaudir de tot allò que ha estat creat per Déu amb tot el seu potencial i bellesa. Preguem per un canvi de cor i ment que condueixi a una actitud amorosa i responsable en la cura de la creació.
Un en Crist
En aquesta ocasió propícia, manifestem la nostra gratitud als nostres germans i germanes, representants de les diferents comunitats i Associacions Cristianes Mundials, que són presents, i els que s'uneixen a nosaltres en pregària. En comprometre'ns novament a passar del conflicte a la comunió, ho fem com a part de l'únic Cos de Crist, en el qual estem incorporats pel Baptisme. Invitem els nostres interlocutors ecumènics perquè ens recordin els nostres compromisos i perquè ens encoratgin. Els demanem que segueixin resant per nosaltres, que caminin amb nosaltres, que ens sostinguin vivint els compromisos de pregària que manifestem avui.
Exhortació als Catòlics i Luterans del món sencer
Exhortem totes les comunitats i parròquies Luteranes i Catòliques a ser valentes, creatives i alegres, com també a tenir esperança en el seu compromís per continuar el gran itinerari davant nostre. En comptes dels conflictes del passat, el do de Déu de la unitat entre nosaltres guiarà la cooperació i farà més profunda la nostra solidaritat. Nosaltres, catòlics i luterans, acostant-nos en la fe a Crist, resant junts, escoltant-nos els uns als altres, i vivint l'amor de Crist en les nostres relacions, ens obrim al poder de Déu Tri. Fundats en Crist i donant testimoni d'ell, renovem la nostra determinació per ser fidels heralds de l'amor infinit de Déu per a tota la humanitat.

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció