En directe

Escola de família

PAPA FRANCESC

El Papa recorda Síria i els pròfugs en un missatge pasqual basat en el desig de "fruits de pau" per a 18 conflictes

La benedicció Urbi et Orbi del diumenge de Pasqua ha estat marcada aquest any per un missatge en què el Papa s'ha mostrat especialment compromès…

27 març 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
La benedicció Urbi et Orbi del diumenge de Pasqua ha estat marcada aquest any per un missatge en què el Papa s'ha mostrat especialment compromès amb la lluita contra el terrorisme que ha provocat crims com el del dimarts 22 de març a Brussel·les, alhora que ha repassat 18 situacions de conflicte o injustícies preocupants. Francesc ha assegurat que «Jesucrist, encarnació de la misericòrdia de Déu, ha mort en creu per amor i, per amor, ha ressuscitat». Des del balcó central de la Basílica Vaticana, dirigides a la Ciutat de Roma i al Món i en l'Any de la Misericòrdia, el primer pensament del Sant Pare ha estat per a Síria, "país esquinçat per un llarg conflicte, amb el seu trist rastre de destrucció, mort, menyspreu pel dret humanitari i la desintegració de la convivència civil". El pontífex ha encomanat "al poder del Senyor" les converses que hi ha obertes, "perquè es puguin recollir els fruits de pau i emprendre la construcció d'una societat fraterna". I amb els germans i germanes emigrants i refugiats que fugen de la guerra, la fam, la pobresa i la injustícia social en el seu cor, ha demanat que "la propera Cimera Mundial Humanitària no deixi de posar en el centre la persona humana".

Francesc també ha parlat d'intercanvi fecund entre pobles i cultures, pensant igualment en les zones de la conca de la Mediterrània i del Pròxim Orient, en particular a l'Iraq, el Iemen i Líbia, com també la convivència pacífica entre israelians i palestins a Terra Santa, per expressar el seu desig "d'un compromís diari que passi per treballar en la construcció dels fonaments d'aquesta pau". En la mateixa línia, ha dit que prega per una solució definitiva de la guerra a Ucraïna, i perquè "el Senyor de la vida" reactivi "la nostra proximitat a les víctimes del terrorisme", una dura realitat que ha qualificat de "forma cega i brutal de violència que no deixa de vessar sang innocent en diferents parts del món".
Amb un pensament particular posat a Burundi, Moçambic, la República Democràtica del Congo i al Sudan del Sud, el bisbe de Roma ha elevat una pregària perquè el Senyor "dugui a bon terme les perspectives de pau a l'Àfrica". A més, ha expressat el desig que el missatge pasqual "es projecti també sobre el poble veneçolà, en les difícils condicions en què viu, i sobre els qui tenen a les mans el destí del país, perquè es treballi buscant el bé comú, com també formes de diàleg i col·laboració entre tots".
Després de presidir la Santa Missa de Pasqua, en una plaça de Sant Pere plena de pelegrins i fidels provinents de molts països del món, decorada amb flors per a l'ocasió, el Papa ha fet salutacions i benediccions als fidels presents en un breu recorregut amb el papamòbil. I ja en la part final i de missatge de fons, el pontífex ha pujar al balcó central de la Basílica de Sant Pere per donar el seu missatge pasqual i impartir la seva benedicció Urbi et orbi dins l'Any Jubilar de la Misericòrdia. Francesc ha afirmat, d'altra banda, que "la resurrecció de Jesucrist compleix la profecia del Salm, que diu que misericòrdia de Déu és eterna". També ha afirmat que "l'amor de Jesús és per a sempre i no mor mai", malgrat les realitats d'un món "ple de persones que pateixen en el cos i en l'esperit", amb "cròniques diàries plenes d'informes sobre delictes brutals"i de "conflictes armats a gran escala". Amb la mirada posada en aquest panorama, el pontífex ha proclamat, una vegada més, "l'esperança que ens arriba de Jesús ressuscitat".
També la terra, la nostra casa comuna, "maltractada i menystinguda per una explotació de guanys", ha estat molt present en el missatge del Papa d'aquest 2016, amb una particular menció a "les zones afectades pel canvi climàtic que, de vegades, provoca sequera o inundacions, amb les consegüents crisis alimentàries". Finalment, a tots els qui han perdut tota esperança i el gust de viure, a la gent gran amoïnada que, en la solitud, veu com perd forces, als joves que semblen sense futur, el pontífex ha proclamat l'esperança del missatge que ens dóna Jesús ressuscitat: "Que aquest missatge consolador de Jesús ens ajudi a tots nosaltres a reprendre amb més vigor la construcció de camins de reconciliació amb Déu i amb els germans".

Vetlla Pasqual a la basílica vaticana
El missatge central de la Resurrecció arribava l'endemà de la Vetlla Pasqual, presidida pel Sant Pare aquest dissabte a la nit a la Basílica de Sant Pere. "Contínuament veiem problemes a prop nostre i dins nostre. Sempre n'hi haurà, però en aquesta nit cal il·luminar aquests problemes amb la llum del Ressuscitat", deia durant la celebració. El santuari, completament a les fosques a l'inici de l'Eucaristia, es va anar il·luminant amb la llum que les espelmes van prendre del gran ciri pasqual encès en el "foc nou". Francesc feia una crida general a "no permetre que la foscor i les pors atreguin la mirada de l'ànima i s'apoderin del cor". Davant això, va proposar l'alternativa "d'escoltar les paraules de l'Àngel: el Senyor, quan diu que el Senyor no és aquí perquè a ressuscitat". Com és habitual en la litúrgia de la Vetlla, hi va haver baptismes de persones adultes en les aigües del baptisteri beneïdes amb la immersió del ciri pasqual, símbol de la vida nova en Crist ressuscitat.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció