El Papa ha reivindicat aquest divendres la vivència humana de tenir "consciència que som febles, vulnerables i pecadors" i que només el poder de Déu ens salva i ens guareix. En l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, Francesc ha recordat que "ningú no pot salvar-se, a ell mateix”, ja que tots tenim necessitat "del poder de Déu" per ser salvats. El pontífex ha comentat així la Segona Carta de Sant Pau als cristians de Corint, en què l'Apòstol es refereix al misteri de Crist quan diu que "tenim un tresor en gerres de terrissa", alhora que exhorta tothom a prendre "consciència de ser precisament fang, amb la condició de febles i pecadors". El Sant Pare ha assegurat que "el tresor de la força i el poder de Déu el tenim precisament en la nostra fragilitat".
El pontífex ha comentat que, a més de la "hipocresia cap als altres, existeix també la de la confrontació amb nosaltres mateixos", és a dir, quan creiem que "som una altra cosa", pensant "que no tenim necessitat de guariment ni suport". El Sant Pare ha dit que això passa quan diem: "no estic fet de fang" i ens atribuïm “un tresor només de nosaltres mateixos, que és el camí cap a la vanitat, la supèrbia, l'autoreferencialitat i la hipocresia amb nosaltres mateixos". El bisbe de Roma ha subratllat, en un altre moment, que l'apòstol Pau, amb aquesta manera "de pensar, de raonar i de predicar la Paraula de Déu", ens condueix a un diàleg "entre el tresor i el fang” que hem de fer constantment "per ser honestos".
Francesc ha posat l'exemple de la confessió, quan "diem els pecats com si fossin una llista de la compra, amb els preus del supermercat", pensant a "blanquejar una mica el fang" per ser més forts. En aquesta línia, ha conclòs que hem d'acceptar la feblesa i la vulnerabilitat, fins i tot quan resulta "difícil" fer-ho, perquè és aquí on entra en joc "la vergonya que eixampla el cor perquè entre el poder de Déu, la força de Déu". El Sant Pare ha recordat igualment que, en la "generositat", hi ha també el fet de reconèixer "que som vulnerables, fràgils, febles i pecadors". Aquest reconeixement, segons el Papa, farà que vingui a nosaltres "l’extraordinari poder de Déu per donar-nos la plenitud, la salvació, la felicitat i l'alegria de ser salvats”.
Anàlisi de les relacions entre la Santa Seu i Israel
D'altra banda, un comunicat conjunt de la Comissió Bilateral Permanent de Treball entre la Santa Seu i Israel, fet públic aquest divendres, ha revelat que s’ha fet una reunió, en sessió plenària, aquest dimarts al Vaticà, per continuar amb les negociacions, en virtut de l’acord Fonamental, entre la Santa Seu i l'Estat d'Israel, signat el 1993. Van presidir la trobada Antoine Camilleri, sotssecretari per a les Relacions amb els Estats, i Tzachi Hanegbi, ministre de Cooperació Regional de l'Estat d'Israel.
Segons la Santa Seu, «la Sessió Plenària ha manifestat la seva satisfacció pels progressos realitzats per la Comissió de Treball en relació amb les negociacions desenvolupades en un ambient cordial». El comunicat hi afegeix que els resultats de la mateixa Plenària «brinden l'esperança d'una ràpida conclusió les negociacions en curs i de la signatura del document». La Plenària reconeix, a més, «els esforços de col•laboració de les dues parts pel que fa a l'aplicació de l'Acord Bilateral de 1997, sobre la Personalitat Jurídica».
També destaquem que el Papa ha nomenat el sacerdot francès Bruno Marie Duffé nou secretari del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral. Aquest prevere de l’arxidiòcesi de Lió és cofundador i director de l’Institut dels Drets Humans de la Universitat Catòlica de la ciutat francesa, així com professor d’Ètica Social i Sanitària al Centre Regional de Lluita contra el Càncer Léon Bérard, a Lió mateix. Bruno Marie Duffé és autor de publicacions sobre el tema dels drets humans, i ha participat, com a expert, en diverses missions internacionals sota el mandat dels Alts Comissariats de les Nacions Unides pels Drets de l’Home i pels Refugiats, en col•laboració amb diverses organitzacions no governamentals, entre elles Càritas, Metges Sense Fronteres i Terra dels Homes.
Altres activitats d'aquests dies
Fins a aquest dissabte, a París, se celebra el Festival de la televisió europea de programes religiosos, organitzat per Signis, l'organització no governamental que compta amb membres en 140 països i que, com a "associació catòlica mundial per a la comunicació", agrupa els professionals de ràdio, televisió, cinema, vídeo, educació per als mitjans, internet i noves tecnologies.
Aquest dijous, es va celebrar pròpiament la Solemnitat del Cos i la Sang de Crist, tot i que litúrgicament es trasllada a diumenge, aquest any també a Roma per decisió del Papa. Serà aquest diumenge, doncs, quan Francesc resarà al migdia la pregària mariana de l'Àngelus amb els fidels i pelegrins a la Plaça de Sant Pere. I a les 19.00 hores, el pontífex presidirà la Missa solemne a l'atri de la Basílica de Sant Joan del Laterà, la Catedral de Roma, amb la processó fins a la Basílica de Santa Maria la Major, que finalitzarà amb la Benedicció Eucarística.
Finalment destaquem que aquest divendres s'ha celebrat la Jornada Mundial del Nen Africà. El tema per a l'edició d'enguany és: "Accelerar la tutela, la consolidació i les mateixes oportunitats per als nens a l'Àfrica abans del 2030". Aquesta Jornada va ser instituïda el 1976 per la Unió Africana per analitzar les condicions de la infància en un continent caracteritzat pels percentatges més elevats de població jove, en el qual es registren els pitjors indicadors de salut i benestar infantil.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 16 de juny.
Més actualitat
POLÍTICA
“La comissió de la veritat que proposa Oriol Junqueras és una falta de respecte per a ERC”
La candidata de Nova Esquerra Nacional a secretària general d’ERC, Alba Camps, ho ha dit a 'El Matí a Ràdio Estel' on també ha afirmat que la segona volta “està sent dura”
10 desembre 2024
Redacció,