En directe

Fórmula Estel

PAPA FRANCESC

El Papa reivindica "la proximitat en l'autoritat"

El Papa ha defensat aquest dimarts novament l’autoritat entesa com un servei. En l’homilia de la Missa matinal a la casa de Santa Marta, Francesc…

10 gener 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha defensat aquest dimarts novament l’autoritat entesa com un servei. En l’homilia de la Missa matinal a la casa de Santa Marta, Francesc ha recordat que “Jesús tenia autoritat perquè servia la gent, era a prop de les persones i actuava de manera coherent, mentre que els Doctors de la Llei se sentien prínceps". El Sant Pare ha basat la seva reflexió en les característiques que diferencien l'autoritat de Jesús de la dels Doctors de la Llei, i ha centrat el missatge des de la contraposició entre “grans” i “petits”, per comentar que "Jesús servia la gent, explicava les coses perquè la gent ho entengués bé, estava al servei de la gent i tenia una actitud de servidor, cosa que li donava autoritat".
El pontífex ha explicat que la segona característica de l'autoritat de Jesús és "aquella proximitat que dóna precisament autoritat". Ha posat com a exemple els moments en què “Jesús tocava els leprosos i els malalts, uns gestos no li produïen repugnància", mentre els fariseus menyspreaven "la pobra gent ignorant", i "els agradava passejar per les places ben vestits". En aquesta línia, ha recordat que "estaven separats de la gent i no eren propers". Després de denunciar la mentalitat "clericalista d'aquells doctors de la llei", el bisbe de Roma ha citat el Beat Pau VI i el punt número 48 de l'Evangelii Nuntiandi: "Es veu el cor del pastor proper: hi és l'autoritat d'aquell Papa, la proximitat", ha dit.  
El Sant Pare, en un tercer punt de reflexió, ha defensat "la coherència de Jesús" davant allò que ha definit com “una actitud clerical que és hipòcrita”. Francesc ha recordat que Jesús "vivia el que predicava, en una unitat i una harmonia que contrasten amb la hipocresia de dir una cosa i fer una altra". A més de recordar la incoherència dels qui no fan el que prediquen, el Papa ha reivindicat per al nostre temps la imatge del bon samarità que s’atura davant de la persona que pateix mentre altres, ben vestits i amb teòrica bona imatge, han passat de llarg.
L'Osservatore Romano presenta la seva reforma de l'edició setmanal
D'altra banda, el diari L’Osservatore Romano ha presentat també aquest dimarts la seva edició setmanal renovada. L’arquebisbe Angelo Becciu, substitut de la Secretaria d’Estat, ha definit el canvi com “un nou desafiament fins la continuïtat”. En un acte en què han estat presents el prefecte de la Secretaria per a la Comunicació, Dario Edoardo Viganò, i el director del rotatiu vaticà, Giovanni Maria Vian, Becciu ha defensat l’existència d’un mitjà de paper malgrat els canvis tecnològics. Ha dit que "la novetat dins la continuïtat és una constant en l'Església, perquè insistir en el paper, en els temps actuals, és com anar a contracorrent", i ha aclarit que "això confirma l'estil de la publicació". El substitut de la Secretaria d'Estat, a més, ha reiterat la vocació que té L'Osservatore de "ser el portaveu del Papa, de la seva paraula i la seva activitat, amb l'estil d'un pontífex que s'obre al món, també als no creients, a partir de punts comuns com ara la passió per l'ecologia i la pau".
 
Per la seva banda, Giovanni Maria Vian ha destacat el reforçat compromís ecumènic de L’Osservatore Romano a partir d’ara, alhora que ha explicat les principals aportacions que tindrà, amb "tres seccions caracteritzades per la presència de noves firmes plurals, entre elles el protestant Marcelo Figueroa, nou director de l'edició argentina del rotatiu". El diari vaticà, com també ha recordat el seu director, existeix des del 1948 i, per tant, ha entrat ja en el seu 70è any de vida. El director de la publicació ha destacat el fet que l’edició setmanal sigui definida per molts com la dels rectors de parròquies. Giovanni Maria Vian ha assegurat que l’esforç de renovació és “fruit d’un treball en equip” que permet oferir el producte en 7 idiomes.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 10 de gener.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció