En directe

Fabricació Pròpia

ACTUALITAT

RELIGIÓ

El Papa se suma a l'acte pels 500 anys de l'arribada d'Ignasi de Loiola a Catalunya

El papa Francesc s'ha unit, aquest dilluns, a l'acte institucional de commemoració dels 500 anys de l'estada de sant Ignasi de Loiola a Catalunya. Ha estat a través d'un missatge enviat al cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola.

14 novembre 2022

Redacció

Comparteix

Francesc diu que el cardenal Omella el representava al Palau de la Generalitat, i recorda que "Déu se serveix d'una guerra i una pesta" per convertir el fundador dels jesuïtes

El papa Francesc s'ha unit, aquest dilluns, a l'acte institucional de commemoració dels 500 anys de l'estada de sant Ignasi de Loiola a Catalunya. Ha estat a través d'un missatge enviat al cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola. El pontífex diu, en aquest escrit adreçat a l'arquebisbe de Barcelona, que "Ignasi es va mostrar dòcil a la crida, però el més important és que no va retenir aquella gràcia per a ell, sinó que la va considerar des del principi un do per als altres, un camí, un mètode que podia ajudar altres persones a trobar-se amb Déu, a obrir el cor i deixar-se interpel·lar per Ell". La missiva s'ha llegit durant l'acte celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, en presència del president Pere Aragonès, la consellera Laura Vilagrà, el superior de la Cova de Manresa, el jesuïta David Guindulain, i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, a més del mateix cardenal Omella. L'acte, a més, ha comptat amb la presència de l'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas; el bisbe d'Urgell, l'arquebisbe Joan Enric Vives; el bisbe de Vic, Romà Casanova, i l'arquebisbe emèrit de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, així com l'abat de Montserrat, Manel Gasch.

Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Foto: Agustí Codinach

En el seu missatge, el Papa diu explícitament que Joan Josep Omella participa en aquest acte com a representant seu. Francesc valora els exercicis espirituals ignasians, que "se'ns presenten com aquella escala de Jacob que des de la terra ens porta al cel, i que Jesús promet als qui el cerquen sincerament". El bisbe de Roma recorda que "sempre és el disseny d'amor de Déu el que dirigeix el món" i que, en el cas de la conversió d'Ignasi de Loiola, "es va servir d'una guerra i d'una pesta: la guerra que el va treure de Pamplona, i que va ser el detonant de la seva conversió, i la pesta que li va impedir d'arribar a Barcelona i el va retenir a la Cova de Manresa". L'acte institucional ha comptat amb la intervenció del jesuïta Xavier Melloni, director espiritual de la Cova de Manresa, que ha glossat la figura d'Ignasi de Loiola. Hi ha actuat l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages, que ha interpretat un fragment de Rapte, i l'Orfeó Manresà, que ha ofert 'Un home nou', un cant de Xavier Pagès i amb lletra de Joan Torner. També, s'ha projectat un vídeo que ressegueix el Camí Ignasià català i que mostra la celebració que s'està desenvolupant a Manresa des del gener passat.

Sentit per a la societat catalana

En una entrevista al programa 'Sense distància' de Ràdio Estel, el jesuïta David Guindulain ha explicat que, en la seva intervenció, ha volgut sobretot "subratllar l'agraïment i emfatitzar la recerca de sentit que han aportat els Exercicis Espirituals a la societat catalana". El superior de la Cova de Manresa ha destacat també el fet que "el Papa hagi recordat que la conversió de Sant Ignasi sigui fruit d'una guerra i d'una pandèmia". Guindulain ha assegurat, a més, que "tornar a l'origen, que són els Exercicis com a punt de trobada amb el Senyor, els jesuïtes són fidels a allò que els va crear, i això és una oportunitat perquè la Companyia de Jesús s'arreli més i miri endavant".

La commemoració de l'Any Ignasià és molt significativa per a la Companyia de Jesús a Catalunya, ja que permet recordar la vinculació d'Ignasi de Loiola amb Barcelona, Montserrat i Manresa. Després de la ferida a Pamplona i de la recuperació a Loiola, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l'espasa als peus de la Mare de Déu de Montserrat i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí. El 25 de març arriba a Manresa, on haurà de quedar-se prop d'un any, ja que no pot emprendre el viatge a Terra Santa que tenia previst.

A Manresa, tal com ell mateix escriu a la seva autobiografia, viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre. Per aquest motiu, la ciutat on avui la Companyia de Jesús compta amb el Centre Internacional d'Espiritualitat Cova de Sant Ignasi, és un dels llocs fundats de l'espiritualitat ignasiana. Amb Ignatius 500, la Companyia de Jesús celebra el cinquè centenari d'una experiència que va transformar per sempre el seu fundador, Ignasi de Loiola, i va donar lloc a una espiritualitat que ha facilitat la trobada amb Déu de multitud de persones de generació en generació.

Entrevista a David Guindulain, jesuïta superior de La Cova de Manresa

0:00 / 0:00

Més actualitat

FÓRMULA ESTEL

"A Egipte, el Papa ha pronunciat frases que marquen el pontificat"

"A Egipte

El claretià i amic de les comunitats Coptes d’Egipte Anton Maria Vilarrúbies ha valorat a la Fórmula Estel d’Oriol Casals el viatge del Papa Francesc a Egipte:…

2 maig 2017

@BorjaDeMaria

PAPA FRANCESC

'L'alegria de l'amor', exhortació postsinodal amb què el Papa "vol integrar tothom sense catalogar i sense jutjar"

'L'alegria de l'amor'

Amoris Laetitia (l'alegria de l'amor) l’exhortació apostòlica postsinodal sobre la família, escrita pel Papa Francesc, s’ha presentat aquest divendres al Vaticà. Amb dos capítols centrals (el…

8 abril 2016

@IgnasiMiranda