En directe

El rosari

PAPA FRANCESC

El Papa viatja el proper cap de setmana a Geòrgia i l'Azerbaidjan per practicar "la pau i el diàleg interreligiós", segons el portaveu vaticà

El Papa predicarà aquest proper cap de setmana, a Geòrgia i l’Azerbaidjan, la pau i el diàleg ecumènic i interreligiós. Des d’aquests dos països del…

26 setembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa predicarà aquest proper cap de setmana, a Geòrgia i l’Azerbaidjan, la pau i el diàleg ecumènic i interreligiós. Des d’aquests dos països del Caucas, Francesc enfortirà el seu missatge cristià obert aterrant en situacions dramàtiques ben actuals com són les guerres a Síria i l’Iraq. Des de l’Europa perifèrica, Francesc posarà ponts una vegada més amb tot el món. El director de la Sala de Premsa vaticana, Greg Burke, ha qualificat aquest dilluns de "viatge de pau amb dimensió ecumènica" la visita del Papa aquest proper cap de setmana a Geòrgia i l’Azerbaidjan. En una conferència informativa, Burke ha destacat que "Francesc pronunciarà els seus discursos en italià i que oferirà una roda de premsa a l’avió de tornada des de Baku", diumenge vinent.
En aquest 16è viatge internacional, el Sant Pare donarà un valor especial a la pau. El portaveu de la Santa Seu ha subratllat la dimensió ecumènica a Geòrgia i la interreligiosa a l’Azerbaidjan. "Certament és un viatge de pau en què el Sant Pare porta un missatge de reconciliació per a tota la regió, a més e ser la primera vegada en què una delegació ortodoxa georgiana participarà en l'Eucaristia amb el pontífex. També el patriarca serà a l'aeroport quan el Papa hi arribi", ha explicat Burke.
El pontífex es reunirà a Geòrgia amb la comunitat ortodoxa del país, mentre que, a l’Azerbaidjan, hi predominaran els contactes amb els representants de les religions no cristianes. A Baku, Francesc visitarà la mesquita i tindrà una trobada amb el xeic dels musulmans al Caucas. Durant el viatge, en què el Papa pronunciarà 10 discursos, hi haurà igualment gestos de proximitat a les poblacions sirianes i iraquianes, afectades per la guerra. Particularment el Sant Pare pregarà pels sirians i els iraquians en la visita a l’Església catòlica caldea de Sant Simó Bar Sabbae.
Interessant simposi sobre la dona en l'Església
Es fa des d’aquest dilluns a Roma un simposi sobre el paper de les dones en l’Església, organitzat per la Congregació per a la Doctrina de la Fe a través de l’Institut d’Estudis Superiors sobre la Dona de l’Ateneu Pontifici Regina Apostolorum. El secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el mallorquí Lluís Ladària Ferrer, que s’ha reunit aquest mateix dilluns amb el Papa, ha explicat que les sessions sintonitzen amb el desig que té Francesc d’enfortir la participació de la dona en la vida eclesial. "El simposi vol aprofundir en l'estudi sobre les dones en l'Església, de manera que el seu paper es valori encara més", ha comentat.
Ladària també ha dit que "les ponències van majoritàriament a càrrec de dones", i que "els temes principals són els fonaments teològics de la vocació de la dona en la vida eclesial, la dona a la Sagrada Escriptura i en la història de l'Església i la revolució cultural que veiem, des de la diferència sexual". El secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, a més, ha destacat la importància de "valorar cada dia més, com un signe del nostre temps, el paper de la dona, un objectiu que ja justifica l’organització d’un simposi com aquest"
Finalment Lluís Ladària ha assegurat que "aquesta iniciativa del Sant Pare pretén que es reconegui el dret de la dona a tenir veu dins l'Església, encara que el ministeri ordenat estigui reservat a homes". I per promoure la dona, ha afegit que calen "iniciatives pastorals i una mica d'imaginació, tot sabent que el món canvia i que nosaltres hem de canviar, alhora que l'Església ha de trobar la manera de fer-se cada dia més present, en tots els àmbits, objectiu per al qual la dona ha de ser decisiva". El secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha recordat que el Papa s’ha compromès a aprofundir en la teologia de la dona a partir de la història per arribar al present, amb la idea de promoure el compromís actiu de les dones dins les comunitats cristianes. Recordem que el Papa acaba de crear una comissió per estudiar la possibilitat que les dones puguin accedir al ministeri del Diaconat, després d’haver-ho anunciar al maig passat.
El Papa rep el president de la República Democràtica del Congo
Francesc ha rebut aquest dilluns al matí en audiència, al Palau Apostòlic Vaticà, el president de la República Democràtica del Congo, Joseph Kabila, que després s’ha reunit amb l'arquebisbe Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats. 
Durant la conversa, en un clima de cordialitat, s'ha parlat de les bones relacions actuals entre la Santa Seu i la República Democràtica del Congo, amb referència sobretot a la important contribució que l'Església catòlica dóna a la vida de la nació mitjançant les seves institucions educatives, socials i sanitàries, així com a favor del desenvolupament i de la reducció de la pobresa. En aquest context, el Sant Pare i al president congolès han expressat la satisfacció mútua per la signatura de l'Acord Marc entre la Santa Seu i l'Estat el 20 de maig passat.
El pontífex i Joseph Kabila han dedicat una atenció especial als greus reptes plantejats per la situació política actual, així com als recents enfrontaments a la capital. També tots dos han reiterat la importància de la col·laboració entre els actors polítics i els representants de la societat civil i les comunitats religioses, en favor del bé comú, mitjançant un diàleg respectuós i inclusiu per a l'estabilitat i la pau al país africà. Finalment, han parlat de la persistent violència que pateix la població a la zona oriental del país i de la urgència d'una cooperació en àmbit nacional i internacional per donar el suport necessari i restablir la convivència civil.
Algunes previsions
Aquest dimarts se celebrarà la memòria litúrgica de Sant Vicenç de Paül, sacerdot i fundador de la Congregació de la Missió i de les Filles de la Caritat, patró de totes les Associacions caritatives. Aquest dia, a més, se celebrarà la Jornada Mundial del Turisme instituïda per l'ONU sota el títol "Turisme per a tothom: promoure l'accessibilitat universal". També demà a la tarda, al Complex romà de Sant Galicano, tindrà lloc la presentació del llibre d'Elio Guerriero titulat Servidor de Déu i de la humanitat - La biografia de Benet XVI. En aquest acte participaran, a més de l'autor, el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, l’exportaveu de la Santa Seu Pare Federico Lombardi  i l’historiador Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant Egidi.
D'altra banda a Roma, aquest dimarts al migdia a la seu de la Cúria General de la Companyia de Jesús, tindrà lloc la roda de premsa de presentació de la 36a Congregació General de l'Orde. Alguns membres del Consell General presentaran breument la preparació, amb la composició i els mètodes de treball de la Congregació, al costat del procediment per a l'elecció del nou Prepòsit General i la situació actual de la Companyia de Jesús.
I aquest divendres, en què se celebrarà la memòria litúrgica de Sant Jeroni, sacerdot i Doctor de l'Església, començarà el viatge apostòlic internacional del Papa Francesc a Geòrgia i l'Azerbaidjan, per invitació d'Ilia II, Catolicós Patriarca de tota Geòrgia, i de les autoritats civils i religioses dels dos estats. Francesc sortirà de l'aeroport romà de Fiumicino a les 9.00 i arribarà a la capital de Geòrgia, Tbilissi, a les 15.00 hora local. Després de la cerimònia de benvinguda, el pontífex visitarà al president Giorgi Margvelashvili, al costat de les autoritats locals i cos diplomàtic al Palau Presidencial. Després es trobarà amb Ilia II, Catolicós i Patriarca de tota Geòrgia al mateix Palau del Patriarcat. També el pontífex es reunirà amb la comunitat assíria caldea a l'església catòlica caldea de Sant Simó Sabbae.
Dissabte el Papa celebrarà la Missa a l'estadi Meskhi. Després tindrà lloc la trobada amb els sacerdots, religiosos i religioses a l'església de l'Assumpció i tot seguit es trobarà amb els assistits i agents de les obres de caritat de l'Església al Centre d'Assistència dels Pares Camils. La jornada s’acabarà amb la visita del Sant Pare a la catedral patriarcal Svietyskhoveli de Mskheta.
I diumenge Francesc arribarà a Baku, la capital de l'Azerbaidjan, on celebrarà la Missa a l'església de la Immaculada al Centre Salesià. Després de dinar amb la comunitat salesiana, es dirigirà al Palau Presidencial de Gençlik per visitar al president del país, Ilham Alíev, i trobar-se amb les autoritats al centre Heydar Aliyev. Després mantindrà una trobada privada amb el xeic dels musulmans del Caucas a la mesquita Gueidar Aliyev i finalment es reunirà amb el Bisbe ortodox de Baku i amb el president de la comunitat jueva, abans de traslladar-se a l'aeroport d'aquesta ciutat per a la cerimònia de comiat . 
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 26 de setembre.

Més actualitat

ABUSOS SEXUALS

La justícia investiga un professor de l'Institut Torredembarra per assetjar sexualment a una alumna de batxillerat

Foto de recurs de l'Institut Torredembarra. Font: Ajuntament de Torredembarra

Fonts properes al cas expliquen a Ràdio Estel que la justícia ha imposat una ordre d'allunyament contra el professor de l'Institut Torredembarra

13 juny 2024

Redacció

AUDIOS

L'Ajuntament de Barcelona no respon la petició d'informació sobre l'exhibició de Fórmula 1 al centre de la ciutat

exhibició fórmula 1 barcelona

El Síndic de Greuges de Barcelona lamenta la falta de resposta del govern de Jaume Collboni

12 juny 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

TEATRE

Dani Anglès: "Els teatres públics s'han equivocat profundament abandonant el musical"

El cantant, actor i director Dani Anglès | RÀDIO ESTEL

L'actor i cantant Dani Anglès creu que el maltractament de les institucions cap al musical ha impedit que nous públics s'hagin sentit atrets pel teatre català

7 juny 2024