En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

El paper de l’Església en el procés de Pau de Colòmbia

Diumenge el govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC van signar l’acord de pau que posa fi a 52 anys de guerra. Un…

28 setembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Diumenge el govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC van signar l’acord de pau que posa fi a 52 anys de guerra. Un acord que serà sotmès a referèndum per tot el poble de Colòmbia el proper 2 d’octubre. 
Aquest dimecres a la Fórmula Estel hem parlat del paper de l’Església amb en Llorenç Olivé, membre de la Comissió de Drets Humans de Justícia i Pau: “Jo penso que l’Església ha tingut un paper clau. En les comunitats de base de totes les esglésies ha estat un acompanyament fort amb els més vulnerables. Pensem que en aquest conflicte hi ha hagut milions de persones desplaçades internes, centenars de milers de morts, milers de desapereguts... i acompanyar en aquest dolor, acompanyar les famílies, es fa des del veïnatge, des del capellà de la parròquia més propera, que a més a més es qui pateix les conseqüències, perquè, en denunciar la vulneració dels drets humans, és el primer objectiu dels actors armats"
Llorenç Olivé segueix des de fa anys de prop el procés de pau de Colòmbia i va ser membre de la Delegació Europea de Justícia i Pau, que va treballar-hi directament. Olivé ha apuntat dues entitats que han estat clau: la Comissió Intereclesial Justícia i Pau de Colòmbia i la Taula Catalana per la pau a Colòmbia, amb representació de la societat civil i les principals administracions públiques catalanes: “Jo penso que és modèlica i única”, ha exposat Olivé. “Des del 2002 està treballant per fer conèixer precisament tot el què està passant allà, i per poder arribar al que sembla que a partir d’ara hi ha, un acord de pau per al futur”
El representat de Justícia i Pau, igual que el director de la Fundació Carta de la Pau a l’ONU, Ivan Pera, té clar que a partir d’ara serà molt important que aquesta pau arribi a tota la població: “Després de més de 50 anys de guerra, que ve d’un conflicte molt anterior, de tot el tema de desposessió de terres i dels qui no tenen res, amb sectors que viuen totalment al marge, d’un Estat que no existeix en aquestes zones... és un treball molt díficil. Que tothom s’incorpori socialment". Llorenç Olivé també ha especificat: “El més important serà el dia a dia de tots els veïns, sobretot en l’àmbit rural, que és on més s’ha patit, que puguis fer l’acompanyement i puguin incoporar-se socialment i laboralment, com una persona més”
Escolta l'entrevista a Llorenç Olivé (minut 32)

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció