En directe

Trotamundos

INTERNACIONAL

"El Parlament britànic no és seriós, perquè no sap què vol"

Òscar Oliver, director del Centre d'Estudis del Transport per a la Mediterrània Occidental (CETMO) i exdirector d’Aeroports de Catalunya, Jordi Cerdà, historiador i membre del…

16 setembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Òscar Oliver, director del Centre d'Estudis del Transport per a la Mediterrània Occidental (CETMO) i exdirector d’Aeroports de Catalunya, Jordi Cerdà, historiador i membre del Cercle Carlemany, i Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, han analitzat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', el Brexit i al fort terratrèmol polític, judicial i social que ha provocat al Regne Unit. Cerdà ha explicat que, "si el referèndum va ser el 2016, hi ha hagut molt de temps per repensar coses, fer marxa enrere o negociar vies alternatives, però no s'ha fet". En aquesta línia, ha lamentat que "bona part de la classe política britànica, sobretot els conservadors, s'encamina cap a un Brexit dur, després que no han obert cap finestra ni cap diàleg". L'historiador ha recordat que "molts dirigents europeistes estan fent el llit a Boris Johnson, que té intenció de saltar-se la llei". Òscar Oliver ha destacat, en canvi, que "el Brexit només es pot fer realitat amb algun tipus d'acord". A més, el director del CETMO ha lamentat que "el tancament del Parlament britànic és un atac, més o menys camuflat, a la democràcia". Igualment ha denunciat que "negar el debat parlamentari és molt condemnable", però ha apuntat que "s'arribarà, encara que sigui l'últim minut, a una solució negociada".
Salvador Aragonés, per la seva banda, ha comentat que "el Brexit ha dividit el Regne Unit en dues parts, com també el Partit Conservador, que no té majoria absoluta al Parlament en haver-se passat un diputat als liberals". A més, el periodista ha dit que "Boris Johnson és un populista que va d'il·luminat pel món, sense haver presentat cap proposta alternativa davant d'Europa". En un altre moment, ha afegit que "els parlamentaris britànics no saben què volen, perquè primer tomben un acord i després diuen que no volen el Brexit dur". I ha conclòs que "el Parlament britànic actual no és seriós". I sobre els pronunciaments judicials pendents, Jordi Cerdà ha assegurat que "el Suprem donarà la raó a Boris Johnson, en la mateixa línia que el d'Anglaterra i Gal·les". Finalment Òscar Oliver ha assegurat que "hi ha una crisi institucional molt greu", i s'ha preguntat "què pot passar amb els aeroports, el comerç i el dia a dia de les persones des del minut 1 després del Brexit".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 16 de setembre.
El tancament del Parlament britànic ja és un fet, mentre el Suprem es prepara per resoldre aquest dimarts la greu discrepància judicial entre l’Alt Tribunal d’Escòcia, que va declarar il·legal la mesura sobre el legislatiu, i el d’Anglaterra i Gal·les, que havia donat la raó al primer ministre Boris Johnson. La sensació és que trontollen els fonaments del sistema democràtic del país. La Cambra dels Comuns, mentrestant, segueix atribuint-se l’última paraula, però ara la incertesa és màxima de cara  a una possible sortida al problema el proper 31 d’octubre.

Es manté, mentrestant, una mínima possibilitat d’assolir l’acord definitiu amb Brussel·les. El negociador europeu per al Brexit, Michel Barnier, avisava dijous passat els grups parlamentaris sobre la necessitat que els estats es preparin per a una retirada britànica sense acord. En aquest context, criticava que Johnson no hagi presentat encara cap proposta concreta. D’altra banda, a Irlanda del Nord, continua creixent la posició favorable a una  reunificació irlandesa, fet que pot ser, a curt i mig termini, un altre entrebanc per a la gestió del Brexit. Aquesta situació afecta sobretot els britànics, però també el conjunt dels europeus.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Ràdio Estel surt al carrer per celebrar els 30 anys

30 anys de Ràdio Estel

L'emissora celebra les tres dècades amb una programació especial per al dilluns 28 d'octubre

25 octubre 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Guillem López Casasnovas: "No és una comissió d'experts, sinó gent propera al PSC"

sistema de finançament singular

El catedràtic d’Hisenda Pública de la Universitat Pompeu Fabra creu que els experts de fora de Catalunya són un símptoma “que el govern ha de convèncer els socialistes d’arreu de l’estat”

22 octubre 2024

Redacció

SOCIETAT

Beatriz Fernández: "El sensellarisme és una vulneració al dret a l’habitatge"

vulneració del dret a l'habitatge

La directora d’Arrels Fundació lamenta que l’Ajuntament de Barcelona elimini la figura de padró social: “No hi estem d’acord, és necessària”

21 octubre 2024

Redacció