En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

"El Parlament britànic no és seriós, perquè no sap què vol"

Òscar Oliver, director del Centre d'Estudis del Transport per a la Mediterrània Occidental (CETMO) i exdirector d’Aeroports de Catalunya, Jordi Cerdà, historiador i membre del…

16 setembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Òscar Oliver, director del Centre d'Estudis del Transport per a la Mediterrània Occidental (CETMO) i exdirector d’Aeroports de Catalunya, Jordi Cerdà, historiador i membre del Cercle Carlemany, i Salvador Aragonés, periodista i professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, han analitzat aquest dilluns, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', el Brexit i al fort terratrèmol polític, judicial i social que ha provocat al Regne Unit. Cerdà ha explicat que, "si el referèndum va ser el 2016, hi ha hagut molt de temps per repensar coses, fer marxa enrere o negociar vies alternatives, però no s'ha fet". En aquesta línia, ha lamentat que "bona part de la classe política britànica, sobretot els conservadors, s'encamina cap a un Brexit dur, després que no han obert cap finestra ni cap diàleg". L'historiador ha recordat que "molts dirigents europeistes estan fent el llit a Boris Johnson, que té intenció de saltar-se la llei". Òscar Oliver ha destacat, en canvi, que "el Brexit només es pot fer realitat amb algun tipus d'acord". A més, el director del CETMO ha lamentat que "el tancament del Parlament britànic és un atac, més o menys camuflat, a la democràcia". Igualment ha denunciat que "negar el debat parlamentari és molt condemnable", però ha apuntat que "s'arribarà, encara que sigui l'últim minut, a una solució negociada".
Salvador Aragonés, per la seva banda, ha comentat que "el Brexit ha dividit el Regne Unit en dues parts, com també el Partit Conservador, que no té majoria absoluta al Parlament en haver-se passat un diputat als liberals". A més, el periodista ha dit que "Boris Johnson és un populista que va d'il·luminat pel món, sense haver presentat cap proposta alternativa davant d'Europa". En un altre moment, ha afegit que "els parlamentaris britànics no saben què volen, perquè primer tomben un acord i després diuen que no volen el Brexit dur". I ha conclòs que "el Parlament britànic actual no és seriós". I sobre els pronunciaments judicials pendents, Jordi Cerdà ha assegurat que "el Suprem donarà la raó a Boris Johnson, en la mateixa línia que el d'Anglaterra i Gal·les". Finalment Òscar Oliver ha assegurat que "hi ha una crisi institucional molt greu", i s'ha preguntat "què pot passar amb els aeroports, el comerç i el dia a dia de les persones des del minut 1 després del Brexit".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 16 de setembre.
El tancament del Parlament britànic ja és un fet, mentre el Suprem es prepara per resoldre aquest dimarts la greu discrepància judicial entre l’Alt Tribunal d’Escòcia, que va declarar il·legal la mesura sobre el legislatiu, i el d’Anglaterra i Gal·les, que havia donat la raó al primer ministre Boris Johnson. La sensació és que trontollen els fonaments del sistema democràtic del país. La Cambra dels Comuns, mentrestant, segueix atribuint-se l’última paraula, però ara la incertesa és màxima de cara  a una possible sortida al problema el proper 31 d’octubre.

Es manté, mentrestant, una mínima possibilitat d’assolir l’acord definitiu amb Brussel·les. El negociador europeu per al Brexit, Michel Barnier, avisava dijous passat els grups parlamentaris sobre la necessitat que els estats es preparin per a una retirada britànica sense acord. En aquest context, criticava que Johnson no hagi presentat encara cap proposta concreta. D’altra banda, a Irlanda del Nord, continua creixent la posició favorable a una  reunificació irlandesa, fet que pot ser, a curt i mig termini, un altre entrebanc per a la gestió del Brexit. Aquesta situació afecta sobretot els britànics, però també el conjunt dels europeus.

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció