En directe

Cocodril Club

INTERNACIONAL

"El primer ministre indi és una figura poderosa i sap comunicar"

Agustí Pàniker, editor de Kairós i gran coneixedor de l’Índia, Ester Caballero, professora de Ioga i coneixedora també de l’Índia, i Mehul Daniel Macwan, indi…

28 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Agustí Pàniker, editor de Kairós i gran coneixedor de l’Índia, Ester Caballero, professora de Ioga i coneixedora també de l’Índia, i Mehul Daniel Macwan, indi i col·laborador de la Parròquia de Santa Cecília de Barcelona, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la realitat actual i històrica del país asiàtic, l’altre gegant ple d’interrogants i contrastos, una gran península que afronta la segona legislatura amb el nacionalisme hindú en el poder, liderat per Narendra Modi. Pàniker ha destacat que "l'Índia és una experiència que cadascú viu a la seva manera rebuda des de fibres diferents, però el que és segur és que no deixa indiferent ningú". En aquesta línia, ha assegurat que "és un país molt intens, amb una cultura, filosofia i espiritualitat precioses, però alhora amb realitats dures i difícils de pair". En l'aspecte religiós, l'editor ha dit que, "per entendre això que anomenem hinduisme i que practiquen 1.000 milions de persones a l'Índia, un símil fàcil és el d'afirmar que hi ha més religions a dins de l'hinduisme que no pas a fora".
El moment social i polític que viuen els indis, després de cinc anys de mandat del primer ministre Narendra Modi, recent guanyador novament de les eleccions, ha ocupat també uns minuts del col·loqui. Agustí Pàniker ha destacat que "Modi és una figura molt poderosa que, després d'una majoria absoluta en un país on és molt estrany que un partit polític la tingui, ara l'ha ampliada". Ha explicat que la formació política Bharatiya Janata Party havia perdut ara fa pocs mesos unes eleccions per estats indis: "Tothom pensava que potser guanyaria per poc, i sorprenentment ha arrasat". El també nebot de Raimon Pànikkar ha recordat que "el nacionalisme de Modi és religiós hindú, després de molts anys en què hi ha hagut un nacionalisme secular, el de la dinastia de Neru Gandhi, més aviat socialista, que ha donat pas al que és una mena de reivindicació de l'hinduisme en un país que no és confessional i on conviuen minories de musulmans, de sikhs, de jueus i altres". En aquesta línia, Pàniker ha assegurat que "la ideologia del partit de l'actual primer ministre ha estat el victimisme de proclamar que els hindús són una majoria (el majoritarisme) que havia estat menyspreada pel nacionalisme secular, i això és el que Modi ha sabut comunicar i la gent l'ha votat". Ha conclòs que Narendra Modi "és una figura dura com les que surten ara sovint als Estats Units, a Turquia, a les Filipines, una línia que no és un tabú".
Mehul Daniel Macwan ha explicat que el primer ministre procedeix del seu mateix estat, Gujarat, com Indira Gandhi. "Modi és una figura molt controvertida, amb una història molt fosca i amb les mans tacades de sang, perquè va ser ministre de l'estat de Gujarat, on va matar moltes persones amb un estil de dictador", ha assegurat. Igualment ha acusat el primer ministre d'haver guanyar les eleccions "amb frau i amb les màquines programades, a banda de la propaganda que ha fet a les xarxes socials". Mehul Daniel Macwan ha explicat, en un altre moment, que "l'Índia és un món i una experiència, amb moltes llengües i religions diverses, amb l'hinduisme que representa el 80 per cent, l'Islam el 14 i el cristianisme el 2,5 per cent (uns 19 milions de persones)". Ha comentat que "l'hinduisme està mogut sovint per supersticions, perquè assumeix diverses divinitats".
Per la seva banda, Ester Caballero ha comentat que "l'Índia sorprèn exteriorment, perquè no existeix allà el principi de l'ordre que aquí entenem com a lineal, amb principi i fi". En la mateixa línia, ha afegit que "sorprèn l'anarquia, perquè inicialment l'Índia és dura, però després s'arriba a entendre que sí que hi ha un ordre entern si es transcendeix la seva realitat material, perquè s'hi descobreixen els detalls i la disciplina d'una societat que no separa la vida espiritual de la quotidiana". La professora ha destacat igualment que "el sistema de castes s'ha transformat i ara és més flexible". Sobre les eleccions, Caballero ha dit que "no es pot demostrar cap acusació de frau sobre Modi", del qual ha elogiat que "ha internacionalitzat l'Índia, està potenciant el ioga, molt vinculat a l'hinduisme, i ha estat el promotor del Dia Internacional del Ioga, declarat per l'ONU el 2015".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 28 de maig.
Aquesta segona victòria del partit nacionalista anomenat Bharatiya Janata Party (BJP), per majoria absoluta, deixa enrere un primer mandat de llums i ombres, però amb moltes crítiques a la gestió econòmica de Modi i el creixement de corrents i sensibilitats moguts pel supremacisme hindú. En qualsevol cas, els analistes atribueixen aquest segon triomf nacionalista al suport de milions d’indis considerats d’idees moderades però molt propers i fidels a les tradicions del país. Els grans interrogants es troben entre la personalitat del líder i reelegit primer ministre, qualificat de messiànic i autoritari per molts, i el perill d’un ressorgiment dels enfrontaments entre hindús i les minories musulmanes. Narendra Modi, sigui com sigui, es presenta com un nou líder global i també com un aliat en la lluita internacional contra el terrorisme.

Entre les crítiques al nacionalisme de Modi a l’Índia, destaquen col·lectius feministes i de la societat civil en general, que veuen en el primer ministre un fre al progrés cap a la igualtat de la dona i cap els drets socials de tots els col·lectius. El país, que és ara el més poblat del món amb més de 1.300 milions d’habitants, veu ara en Modi un lideratge fort, a l’estil d’Indira Gandhi. La combinació entre les polítiques d’assistència social i noves promeses de desenvolupament han estat, segons sembla, factors decisiu en la victòria d’una força que, en un peculiar sistema parlamentari federal, connecta amb les sensibilitats més tradicionals, un fet que mostra la gran diferència entre l’Índia i les democràcies europees i occidentals.

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció