En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"El problema polític català només es pot solucionar des del diàleg"

Carmen Andrés, número 7 de la candidatura socialista per Barcelona, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes de Catalunya, han analitzat…

7 novembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Carmen Andrés, número 7 de la candidatura socialista per Barcelona, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes de Catalunya, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, les principals propostes del Partit dels Socialistes de Catalunya. El PSC va recuperar terreny a Catalunya, el 28 d’abril passat, i va aconseguir ser la segona força amb 12 escons, en uns comicis que el PSOE va guanyar clarament, tot i que sense capacitat de resoldre una investidura i la formació de govern. Carmen Andrés ha recordat que "tots els ciutadans volen que hi hagi un nou govern, i ara són els partits polítics els que no tenen clar què diu la mateixa ciutadania". La dirigent, aquests últims mesos també diputada al Congrés, ha explicat que els socialistes "tenen un projecte per transformar la realitat i millorar la vida de la gent". Ha comentat igualment que "ara pot semblar secundari tenir un projecte polític per governar un estat, tenint en compte el soroll de fons que hi ha Catalunya, i el PSC i el PSOE el tenen amb serenitat, diàleg, pau i desig de fer la vida més tranquil·la a la gent".
La representant socialista ha reconegut que "tenim a Catalunya una crisi territorial, un problema polític, que només es pot solucionar des del diàleg, cosa que requereix unes posicions raonables per les dues bandes, com també algunes rectificacions per part de tothom". Ha apuntat que el govern espanyol, ara en funcions, "està disposat a dialogar, amb capacitat i voluntat, però cal renunciar a la via unilateral per acatar la legalitat i intentar arribar a posicions d'encontre". Carmen Andrés fins i tot ha assegurat que el Partit Socialista "planteja una reforma de la Constitució en matèria de reconeixement d'alguns drets ara no recollits, per exemple en les pensions, i després altres que vagin bé a tothom". Dit això, ha aclarit que "no es pot incloure un referèndum per la via unilateral". Finalment ha dit que "les posicions són reconciliables, encara que no ho sembli, perquè els catalans vivien molt tranquils, en clima de concòrdia des de la diversitat, fins fa dos anys".
La candidata dels socialistes catalans ha dit que "és necessària una nova reforma laboral, molt important a partir del fet que 14 de cada 100 treballadors són pobres, cosa que mostra una precarietat en els sous i les condicions". D'altra banda, ha subratllat la importància "de l'habitatge per a les famílies i les persones grans, moltes d'elles soles". I pel que fa a l'educació, Andrés ha assegurat que "l'actual llei es va tramitar per la voluntat d'un únic partit polític, i ara cal reformar-la perquè un sistema no es pot canviar cada vegada que hi ha un canvi de govern". I en economia, Carmen Andrés ha destacat que "cal tenir un projecte econòmic, polític i social de govern per intentar que les previsions de crisi no afectin la gent". Igualment ha defensat "fer una reforma fiscal per cuidar de tot allò necessari per a tothom, especialment per a aquells que tenen menys recursos", com també "apujar impostos als qui en tenen més". En temàtica religiosa, la candidata socialista ha confirmat que els socialistes "volen revisar els acords de l'Estat espanyol amb l'Església catòlica, perquè és necessari modificar aspectes a favor de la laïcitat". Això sí, ha garantit que es farà "sempre en diàleg" amb els interlocutors de l'altra part.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 7 de novembre.
Ara Pedro Sánchez i Meritxell Batet a Catalunya esperen, amb els seus equips i candidatures, millorar resultat i veure més coll avall algun pacte estable de legislatura, ja sigui amb Podem o amb geometria variable, o fins i tot amb algun suport del PP o de Ciutadans. Sánchez i el seu equip en l’àmbit espanyol, amb un treball de proximitat amb Catalunya i les candidatures socialistes d’aquí, viuen aquestes eleccions amb incertesa. Aposten per defensar un “govern progressista” liderat pel PSOE, sempre que sigui la força més votada, i amb més obertura si cal a pactes diversos o puntuals. Difícils equilibris aquests, després de la investidura fallida del juliol, a no ser que els socialistes capitalitzin el cansament per tanta inestabilitat i s’emportin un resultat superior als 140 escons.

Hi ha pocs canvis en les llistes dels socialistes catalans. L'actual presidenta del Congrés, Meritxell Batet, torna a encapçalar la candidatura al 10-N, seguida per Francisco Polo i Mercè Perea, mentre que Marc Lamuà, Montse Mínguez i Joan Ruiz ho fan per Girona, Lleida i Tarragona, respectivament. El també president del Senat, Manuel Cruz, lidera la llista dels socialistes al Senat, després que Miquel Iceta s'autodescartés com a cap de cartell a finals de setembre. Ara els socialistes tenen l’oportunitat de millorar resultats, després d’uns mesos sense govern i amb molts interrogants sobre la taula, especialment en relació amb Catalunya.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció