En un altre moment, el director de Justícia i Pau a Barcelona ha diferenciat el racisme "d'igual a igual" del practicat per autoritats públiques, com pot ser la policia. "Quan les actituds racistes són entre ciutadans són clarament greus, però hi ha una diferència quan es donen en cossos de seguretat. Si el qui actua amb racisme és autoritat publica i té un poder, pot abusar-ne", ha denunciat. En la mateixa línia, Ibáñez ha posat com a exemple el fet que "es donen identificacions indiscriminades, sense cap motiu, simplement per l'ètnia de la persona, i tot això s’ha de treballar". Igualment ha afirmat que "les actituds racistes no són fets habituals en l'actuació policial" i que, "en general, la policia no és racista, però sí que es donen de tant en tant, i això cal evitar-ho i prevenir-ho". Finalment ha dit que "els comandaments policials han de treballar la formació, per evitar que l’aparença externa porti a la sospita". I del cas de Premià, ha assegurat que "s’està repetint a Catalunya, amb actituds de menyspreu o violència". Eduard Ibáñez ha assegurat que "se soluciona amb pedagogia com a societat, i aquí hi ha molta feina".
El director de Justícia i Pau a Barcelona, Eduard Ibáñez, ha lamentat aquest dimarts que "el que passa aquí amb el racisme és el que passa a tot arreu". En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha dit que "el racisme es fa realitat en fenòmens molt diversos" i que "pot voler dir coses diferents". Ibáñez ha comentat també que "les actituds de rebuig, de superioritat o de violència, sobre persones que formen part de grups diferents al propi, és un mal que ha existit durant la tota la historia de la humanitat i que continua present a tot arreu, tot i que presenta diferents formes en cada lloc". Referint-se a Catalunya, ha explicat que "hi ha actitud racista i diferents situacions en què s’actua amb rebuig i discriminació a persones per raó de la seva pertinença a nacionalitats diferents o per certes característiques físiques". Igualment ha afeit que això "s’ha vist darrerament en dos episodis, però podríem parlar de moltíssims més".
Eduard Ibáñez ha assegurat que "sí que s'ha de dir que el racisme està força estès, perquè hi ha una certa tendència a mirar amb prejudici les persones que no formen part de la pròpia cultura". Ha apuntat, a més, que "una cosa és un cert recel i una altra, actituds concretes de violència, insult o atac, que ja respon als prejudicis previs". El director de Justícia i Pau ha recordat, en el mateix context, que "no podem classificar les persones per la seva pertinença a determinants grups, com tampoc considerar ningú inferior pel fet de pertànyer a determinant grup o per una aparença física", i ha conclòs que "això s’ha d’anar eradicant, ja que es dona racisme en el treball, en l’accés a l’habitatge i també en accions policials". Ha reconegut també que "els episodis que hem vist darrerament tenen quelcom en comú, que és el rebuig a cultures diferents a persones que han vingut de fora". Ibáñez ha conclòs que, en qualsevol cas, "el racisme és tradueix també en lleis i polítiques que exclouen". El també advocat ha dit que "el fet que persones que venen de fora tinguin tan complicat l’accés al permís de residencia i de treball crea un rebuig, i és un problema molt greu perquè pateixen molt, a més de tractar-se d'un estigma que poden tenir tota la vida".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 16 de juny.
Més actualitat
RELIGIÓ
Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern”
En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"
10 setembre 2024
Redacció,