En directe

Fabricació pròpia

PROGRAMES

"El rebuig cap a la gent de fora ha fet crèixer l'extrema dreta"

Aquest dilluns a A Primera Hora hem  parlat de l’auge de l’extrema dreta aquest darrer any arreu del món. Ho hem fet amb el politòleg Xavier Torrens.…

26 novembre 2018

@OscarLlena

Comparteix
Aquest dilluns a A Primera Hora hem  parlat de l’auge de l’extrema dreta aquest darrer any arreu del món. Ho hem fet amb el politòleg Xavier Torrens.
Torrens ha parlat sobre què és el que fa pujar aquestes ideologies d'extrema dreta als Parlaments: "Són diverses causes. Primer, pel discurs antimigratori, o pel racisme cap als immigrants. S'ha generat un rebuig contra la gent de fora, això és el que ha fet pujar a Marine Le Pen, Alternativa per Alemanya... També ha crescut per la dificultat en resoldre els problemes, per l'autoritarisme. L'extrema dreta veu que la llibertat d'expressió fa mal a la convivència. El votant veu una idea autoritària, tan de dretes com d'esquerres que li dona més seguretat".
En aquest sentit, el politòleg ha afegit que: "A vegades entenem l'extrema dreta com la dreta dels anys 30 de l'alemanya nazi. No és així, ara eviten el perill de ser il·legalitzats. Fomenten un discurs d'odi cap a alguns sectors, pero intenten controlar-ho, és un discurs ambigu i democratitzat. També Hitler feia un discurs ambigu per arribar a la major part de la societat possible."
Torrens ha fet referència a la causa del vot d'aquestes ideologies: "La gent té por de no arribar a final de es, però no és responsabilitza a la veritable causa dels problemes. És una por bidireccional, que alimenten els partits de dretes. Ara s'ha anat veient un nexe en comú entre l'extrema dreta, l'esquerra i l'islamisme radical. Tots els extremismes creuen que tots els mals provenen d'un únic ésser. Els discuros als mitjans van acompanyats de discursos previsors.
Giving Tuesday

Aquest dilluns també ens hem fet ressò d'una iniciativa que sorgeix arrel de dies com el Black Friday o el Ciber Monday. Es tracta del Giving Tuesday, que se celebra aquest dimarts 27 de novembre. D'aquesta iniciativa n'hem parlat amb Patricia Moreno, responsable de comunicació de Giving Tuesday a casa nostra.
Patrícia Moreno ha explicat com sorgeix aquesta iniciativa: "Aquesta es la quarta edició. Neix a Estats Units al 2015 de la mà de la ONG 92Y d'Estats Units. És un moviment que incentiva la solidaritat després del Black Friday. És un dia per fer bones accions de diverses maneres: anar a donar sang, recollir sang...".
La responsable de comunicació també ha explicat com ha estat acollida a Catalunya aquesta iniciativa amb el pas dels anys: "Cada any intentem buscar noves fundacions i empreses que hi participin. Volem que sigui com el Black Friday, pero costa donar-ho a conèixer. Hem fet formacions i jornades. Intentem donar difusió a les activitats d'altres organitzacions."
D'altra banda Moreno ha valorat el Black Friday: "Aquesta iniciativa no està en contra del Black Friday, estem d'acord que pugui haver un dia de consumisme, pero vivim en una societat on el consumisme és present dia a dia", ha recalcat. També ha destacat que és difícil contabilitzar totes les donacions que s'han fet durant el día. 
Finalment ha explicat com es pot participar amb el Giving Tuesday: "Tenim més de 300 projectes als que la gent hi pot participar donant o ajudant. Hi hauran diversos esdeveniments per tota Barcelona".
Pots escoltar A Primera Hora

Més actualitat

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció